Η Ελλάδα θέλει να πετύχει έναν “έντιμο συμβιβασμό” με τους δανειστές της, είπε στο Reuters ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προειδοποιώντας ότι η ακαμψία που δείχνουν μπορεί να ενισχύσει το κλίμα σκεπτικισμού στην Ευρώπη.

“Πρόκειται για την ελληνική έκφραση “να βάλεις νερό στο κρασί σου”. Είναι μία έκφραση που δεν μου αρέσει, γιατί δεν μου αρέσει το κρασί μου νερωμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, να καταλήξουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αναμένει η συμφωνία με τους δανειστές να επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως την Άνοιξη, επιτρέποντας την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χρέους αργότερα το 2017. Προειδοποίησε όμως ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είχαν επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη και την έγκαιρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών της.

«Δεν βλέπω τη λογική να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνδιαλέγεται “εποικοδομητικά” με τους δανειστές της. “Δεν πάμε στους θεσμούς και τους λέμε αυτή είναι η θέση μας ‘δεχθείτε την ή τίποτα’. Όταν έχουν αντιρρήσεις για το είδος των διαρθρωτικών μέτρων, προσπαθούμε να απαντούμε στην κριτική τους και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα καλή τη πίστει”, τόνισε.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων. Οι επικεφαλής των θεσμών ίσως επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Ελλάδα καλείται να διατηρήσει δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018. Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όμως δεν έχουν προσδιορίσει για πόσα χρόνια θα πρέπει να διατηρηθούν σε αυτό το ύψος.

Το Eurogroup αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα οδηγήσουν σε μείωσή του κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες, από το επίπεδο του 180% επί του ΑΕΠ που είναι τώρα. Δεν υπήρξε όμως περιγραφή των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.

Και τα δύο αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για το ΔΝΤ που δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ύψους έως 86 δις ευρώ.
Για να διατηρηθεί το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος απαιτούνται από το ΔΝΤ επιπλέον μέτρα λιτότητας που ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων, μετά τα αλλεπάλληλα προγράμματα λιτότητας των τελευταίων ετών, σε μία χώρα που η ανεργία βρίσκεται ακόμα σε επίπεδα άνω του 23% μετά από εφτά χρόνια κρίσης.

“Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για να εφαρμοστούν μετά το 2019. Δεν υπάρχει οικονομική λογική σε αυτό και δεν είναι πολιτικά εφικτό να υλοποιηθούν”, είπε ο Τσακαλώτος.

Το ΔΝΤ έχει πει ότι με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Ζητά από την ευρωζώνη περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και περισσότερα μέτρα μείωσης δαπανών εάν δεν μειωθεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

Με τους εταίρους της ευρωζώνης να επιμένουν σε πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει συμβιβασμό που προβλέπει μείωση του πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2019, και χρήση της επιπλέον μίας ποσοστιαίας μονάδας για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η πρότασή του παραμένει στο τραπέζι και ότι δεν εξετάστηκε σε βάθος στο πρόσφατο Eurogroup.

“Το ΔΝΤ – είμαι πολύ απογοητευμένος μαζί του – το ΔΝΤ έχει πει αμέτρητες φορές ότι πιστεύει πως για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος δεν θα πρέπει να έχουμε πολύ υψηλά πλεονάσματα, ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα”.

“Ειλικρινά, όμως, δεν είδα να δίνει καμία μάχη με τους Ευρωπαίους για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων”, είπε ο Τσακαλώτος.
Όπως ανέφερε, η πίεση φαίνεται να ασκείται μόνο στην Ελλάδα και όχι σε αυτούς που καθυστερούν μία καλύτερη συμφωνία για το χρέος, είπε αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας.

“Αυτό που θέλουμε είναι ένα ΔΝΤ που μάχεται σε δύο μέτωπα. Το να πάμε στο 2,5% από το 3,5% δεν νομίζω ότι έχει κόστος για τον (Γερμανό) πολίτη που βρίσκεται έξω από τα Lidl στο Αμβούργο”, είπε αναφερόμενος στην γερμανική αλυσίδα σούπερ- μάρκετ, αλλά θα έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία πρόσθεσε.

“Διότι θα είναι πολύ πιο βιώσιμο πρόγραμμα, ο κόσμος θα πιστέψει ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία”, σημείωσε.

QE ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε αισιοδοξία ότι η τρέχουσα αξιολόγηση μπορεί να κλείσει έως τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί περισσότερη σαφήνεια για το πως θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος σε βάθος χρόνου ώστε να εντάξει τη χώρα στο QE.

H ΕΚΤ έχει επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τα τέλη του 2017.

“Δεν νομίζω ότι θα θεωρήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αρκετά. Πιστεύω ότι θα τα θεωρήσει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα θέλει να δει το συνολικό πακέτο πριν αποφασίσει. Πάντως είμαι πεπεισμένος ότι αν φθάσουμε σε ένα καλό συμβιβασμό και όλα τα κομμάτια … μπουν στη θέση τους, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα”, είπε.

Για να βγει όμως η χώρα στις αγορές δοκιμαστικά το επόμενο έτος, η υπόθεση εργασίας είναι ότι θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο QE έως την Άνοιξη.

“Για να βγούμε από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, θα πρέπει να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές στα τέλη του 2017, στις αρχές του 2018, και κοιτώντας το αντίστροφα, θα πρέπει να έχουμε μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως την Άνοιξη του 2017”, είπε.