Οικονομία

Τσακλόγλου: Συνάντηση με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό

  • newsroom


Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, αυτήν την εβδομάδα ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση 160.000 ανέργων και εποχικά εργαζομένων, ενώ προγραμματίζεται συνάντηση με την ΠΟΕΕΤ

Ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Ακόμη, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, ο Π. Τσακλόγλου έκανε γνωστό πως «μόνο αυτήν την εβδομάδα που ξεκίνησε, θα καταβληθούν συνολικά λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 160.000 δικαιούχους του ΟΑΕΔ» ως οικονομική ενίσχυση ανέργων και εποχικά εργαζομένων.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν ληφθεί συνολικά 62 κατηγορίες μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και πως μόνο μέσα στο 2020 τα μέτρα αυτά ανήλθαν στα 24 δισ. ευρώ, που είναι το 15% του ΑΕΠ. Εδικά για τις κατηγορίες των εργαζομένων και ανέργων στον τουρισμό και επισιτισμό, ανέφερε πως υπήρξαν μέτρα στήριξης γενικά για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ειδικότητας σχετικά με το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψής τους.

Επίσης, επισήμανε ότι πριν από τέσσερις ημέρες, με ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε μια σειρά από ειδικότητες, όπως είναι οι ξεναγοί, οι τουριστικοί συνοδοί, στους εργαζόμενους στα χειμερινά καταλύματα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Για όσους δεν επαναπροσλήφθηκαν στον τουρισμό και τον επισιτισμό, ο υφυπουργός Εργασίας είπε: «Χορηγήσαμε μηνιαία έκτακτη αποζημίωση για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 με ποσό στο ύψος του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, εφόσον ήταν μη επιδοτούμενοι άνεργοι στο αντίστοιχο διάστημα. Ακόμα, προβλέψαμε τη χορήγηση μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021 ποσού στο ύψος του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, εφόσον ήταν και πάλι μη επιδοτούμενοι άνεργοι στο αντίστοιχο διάστημα -αυτές τις μέρες προωθείται και η σχετική υπουργική απόφαση- ενώ κατ’ εξαίρεση και ειδικά για το 2020 προβλέφθηκε η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για τη λήψη τακτικής επιδότησης από 100 στα 50 ένσημα».

Ενίσχυση για τους ανέργους

Ο Π. Τσακλόγλου ανέφερε ότι «ως προς τους ανέργους, για την ενίσχυσή τους υλοποιούνται επιπρόσθετα: Η παράταση της διάρκειας τακτικής επιδότησης ανεργίας και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας για δύο μήνες για όσους δικαιούχους έληξε εντός του 2020. Η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ. Προωθείται η παράταση της διάρκειας της τακτικής επιδότησης ανεργίας και του επιδόματος μακροχρονίων ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας για δύο μήνες για όσους δικαιούχους η επιδότηση έληξε ή θα λήξει εντός του πρώτου διμήνου του 2021».

Επιπλέον, σημείωσε πως «από τον μήνα Μάρτιο του 2020 έως σήμερα εφαρμόζεται το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης ως πληττόμενων, με εξαίρεση τον μήνα Ιούλιο και οι εν λόγω εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού».

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοχρέη: Ρύθμιση οφειλών με 60 – 72 δόσεις από το 2022

Οικογένεια Σαρακάκη: Με «μπουνάτσες» στη θάλασσα και «μποφόρια» στη στεριά

Lamda: Πάνω από 15 προσφορές για τους δύο Πύργους στο Ελληνικό