Νέος γύρος ελέγχων από την Εφορία για τις… εταιρείες Βουλγαρίας, δηλαδή τις ελληνικές επιχειρήσεις που φεύγουν από την Ελλάδα και ανοίγουν εικονικά στη γειτονική χώρα γραφεία προκειμένου να πετύχουν χαμηλότερη φορολογία.

Τώρα που έχουν ανοίξει τα πάντα για ανταλλαγή πληροφοριών (τραπεζικοί λογαριασμοί, μητρώα, πλατφόρμες κ.λπ.), το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μαζί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιχειρούν να φτιάξουν ένα καθαρό μητρώο με τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή επενδύουν στη Βουλγαρία. Ετσι, δεν θα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι οι χιλιάδες πραγματικές και σοβαρές ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία με τους αχυρανθρώπους και τις «μαϊμούδες» που στήνονται για απάτες και φοροδιαφυγή. Μάλιστα μέσω αυτών των οδών μπορεί να γίνεται και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα που στήνουν επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Επί της ουσίας, η δουλειά γίνεται στην Ελλάδα, αλλά η απόδειξη που εκδίδεται είναι από τη Βουλγαρία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα στο Χαλάνδρι και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού φέρεται να πραγματοποίησε ενδοκοινοτικές παραδόσεις προς βουλγαρική επιχείρηση, η οποία κατόπιν διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας με τις βουλγαρικές αρχές διαπιστώθηκε ότι ήταν ανύπαρκτη. Το ύψος των συναλλαγών ανήλθε σε 4 εκατ. ευρώ και ο διαφυγών ΦΠΑ σε 0,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα, για παράδειγμα, 15 επιχειρήσεων τις οποίες μεταπωλούν σε επιχειρηματίες στην Ελλάδα έναντι αντιτίμου. Κάποιοι άλλοι έχουν στήσει μικρότερα κόλπα. Ελληνες ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν ιδρύσει εταιρείες-φαντάσματα στη γειτονική χώρα απλώς και μόνο για να αλλάξουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να μην πληρώνουν τέλη που αναλογούν στην Ελλάδα, αλλά και να κινούνται ελεύθερα, π.χ. στον δακτύλιο. Πριν από λίγα χρόνια η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους για να περιορίσει το φαινόμενο της κυκλοφορίας στην Ελλάδα υπερπολυτελών αυτοκινήτων πολύ μεγάλου κυβισμού. Είχε διαπιστωθεί δε ότι περισσότερα από 9.500 οχήματα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας είχαν διαγραφεί από τα μητρώα της Ελλάδας και είχαν ταξινομηθεί στη Βουλγαρία. Ητοι, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων είχαν καταθέσει τις πινακίδες, τα είχαν κάνει εξαγωγή στη Βουλγαρία και τα είχαν ταξινομήσει εκ νέου αποκτώντας βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Στον πρώτο γύρο ελέγχων εξετάστηκαν 11.500 «επιχειρήσεις Βουλγαρίας». Στις 10.000 από αυτές διαπιστώθηκαν τα εξής: ανά ομάδες των 200, οι 6.000 είχαν τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας, ενώ 4.000 εταιρείες δεν είχαν καθόλου στοιχεία επικοινωνίας. Οι υπόλοιπες δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν διότι διαπιστώθηκε ότι οι διευθύνσεις τους, όπως αυτές ήταν δηλωμένες, δεν αντιστοιχούσαν σε ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα σε κατοικίες.

Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι η πραγματική ελληνική επιχειρηματικότητα στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία (Hellenic Business Council in Bulgaria – HBCB) και της ICAP Bulgaria, οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εκτιμώνται σε 18.136, απασχολούν συνολικό αριθμό 27.000 ατόμων και καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών 3,9 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή τους, η πλειονότητα εξ αυτών, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, εντοπίζεται στη μεγάλη περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, και κυρίως στις περιοχές πλησίον των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Ακολουθούν σε αριθμό η πρωτεύουσα Σόφια και η πέριξ αυτής ευρύτερη περιοχή (π.χ. Επαρχία Σόφιας, Πέρνικ), στις οποίες είναι συγκεντρωμένες κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες σε μέγεθος και εντάσεως κεφαλαίου, τεχνολογίας και εργασίας ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

Στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, η Ελλάδα παρέμεινε στην πέμπτη θέση, με απόθεμα Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) τον Δεκέμβριο του 2022 στα 2,958 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας οριακά την Ιταλία. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Invest Bulgaria, της βουλγαρικής κρατικής υπηρεσίας προσέλκυσης επενδύσεων, οι ελληνικές ΑΞΕ στη Βουλγαρία είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερες, καθώς σημαντικό μέρος των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων ελληνικών επιχειρήσεων προέρχεται κυρίως από το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, καθώς και από την Ολλανδία.

Διαβάστε ακόμη

«Απόβαση» στην Ελλάδα από μεγάλες αλυσίδες – Ανατροπές στο λιανεμπόριο

Επιτόκια ΕΚΤ: Γιατί οι επενδυτές «ποντάρουν» σε μείωση παρά τις διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ (γράφημα)

INTERSYS: Η εταιρεία που άνοιξε τον δρόμο της πληροφορικής στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ