Έως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν πιστωθεί οι μηνιαίες προσαυξήσεις στους λογαριασμούς περισσότερων από 50.000 συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση.

Ο ΕΦΚΑ ενεργοποίησε το σχετικό λογισμικό και, αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, τέθηκε σε αυτοματοποιημένη διαδικασία η απονομή των οφειλόμενων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους. Στόχος είναι να υπολογίζονται και να εκδίδονται 4.000 συντάξεις το μήνα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν μαζί με τις μηνιαίες προσαυξήσεις θα καταβάλλονται και τα αναδρομικά.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι περίμεναν στην ουρά περίπου 83 μήνες, δηλαδή επτά χρόνια. Τα ποσά που οφείλονται κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως. Λόγω της πολύχρονης αναμονής το πακέτο των αναδρομικών θα είναι το μεγαλύτερο που έδωσε ποτέ ο ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια.

Οι δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη. Αφετέρου, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr