Τρία μεγάλα ζητήματα, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι Ελληνες ξενοδόχοι, ένα δεκαήμερο μετά το μεγάλο «κανόνι» της Thomas Cook, τον δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό συνεργάτη της χώρας, από τον οποίο οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ. ευρώ για το 2019 και στα πέριξ των 920 εκατ. ευρώ για το 2020.

Τα νούμερα προέκυψαν από την πρωτογενή έρευνα που πραγματοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε ξενοδοχεία που είχαν συνεργασία με την Thomas Cook και υπολογίζονται στα 1193 σε όλη την Ελλάδα ή αλλιώς το 12% επί του συνόλου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, ήτοι των 9.917 ξενοδοχείων.

«Τα συμπεράσματα μας προβληματίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά χθές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. «Εντοπίσαμε τρία διαφορετικά προβλήματα κι εκεί είναι το κλειδί της όλης αντιμετώπισης. Υπάρχει το βραχυπρόθεσμο, που συνοψίζεται στα μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις για το 2019. Ηδη, έχει βγεί μία σειρά πρώτων ρυθμίσεων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και προφανώς θα χρειαστούν και άλλα.

Το δεύτερο είναι το μεσοπρόθεσμο κι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που πέφτει στο τραπέζι είναι το πώς σώζεται μία σεζόν που έχουμε μπροστά, για το 2020, και ξεκινά με μία «τρύπα» 1 δισ. ευρώ. Προϋποθέτει εξαιρετικές συνεργασίες μεταξύ όλων, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών, και υπουργείου. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που περνάνε καταρχάς από τις αεροπορικές θέσεις με ένα μεγάλο πτητικό έργο που θα πρέπει να καλυφθεί.

Για το μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να μας προβληματίσει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού, το οποίο, ναι μεν, δεν είναι μοναδικό φαινόμενο αφού το ίδιο ακολουθούν λίγο- πολύ και άλλες τουριστικές αγορές της Μεσογείου (βλ. Ισπανία κ.τ.λ.), ωστόσο, ως κλάδος, θα πρέπει να σκεφτούμε τι μοντέλο θέλουμε να ακολουθήσουμε για το μέλλον. Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το σημερινό μοντέλο και γι’ αυτό χρειάζεται πολύς χρόνος, αποφάσεις, ρίσκα κ.τ.λ.. Δε θα μείνει κανένα ελληνικό ξενοδοχείο ανεπηρέαστο από την πτώχευση του ThomasCook. Ξεκινάει ένας στίβος και ένας άθλος από όλες τις τουριστικές αγορές στην Ευρώπη και αυτό που θα μας διαφοροποιήσει, ως Ελλάδα, είναι η ποιότητα των παρεμβάσεών μας».

Με βάση τα συμπεράσματα που παρουσίασε χθες το ΞΕΕ:

-Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που θα προκύψουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε 190 εκατ. περίπου, ενώ το ποσό αυτό ανέρχεται στα 221 εκατ., αν ληφθεί υπόψη και ο υπόλοιπος κλάδος διαμονής.

-Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ.

– Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο και σε 929 εκατ. για τον ευρύτερο τομέα της διαμονής. Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή (2,5), ήτοι τα οφέλη του τουρισμού, όπως αυτά διαχέονται στις τοπικές οικονομίες, η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2020 αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

-Τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών καθίστανται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις απώλειες από την πτώχευση του Thomas Cook . Μεσοσταθμικά, ο βαθμός εξάρτησης από την Τhomas Cook είναι στο στο 33%, με πάνω από 50% να έχουν οι μονάδες 1 και 2 αστεριών. Ως προς την κατανομή του τζίρου και το ερώτημα σε τι ποσοστό έχετε εξάρτηση από την Thomas Cook πάνω από 75% του τζίρου αφορά το 16% των ξενοδοχείων (163 μονάδες), από 50%- 75% το 9,4% (95 ξενοδοχεία), από 25%- 50% το 22,1% και έως 25% το 52,5% ή αλλιώς 533 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε σε πρωτογενές επίπεδο, με ερωτηματολόγια που απέστειλε το ΞΕΕ και ολοκληρώθηκε μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις αφορούν όχι μόνο τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά συνολικά στον κλάδο της διαμονής (ενοικιαζόμενα και λοιπά καταλύματα κ.τ.λ.). Από το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, ήτοι 9.917 ξενοδοχεία, υπολογίζεται ότι ποσοστό 12% συνεργάζονταν με την Thomas Cook. Από αυτά, το 48% ανήκει στις τρείς χαμηλότερες κατηγορίες και το υπόλοιπα στις κατηγορίες των 5* και 4*. Ως προς τις περιοχές που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, όπως επισημάνθηκε χθες, πρόκειται για το Νότιο Αιγαίο, το Ιόνιο και η Κρήτη.

Στο ερώτημα πώς μπορούν να μετριασθούν οι απώλειες που περιγράφει το ΞΕΕ, ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι «για το 2019 πολύ λίγα μπορούν να γίνουν, ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες. Για το 2020 δεν είναι εύκολα τα πράγματα, γιατί αυτό που λείπει σήμερα είναι η αεροπορική θέση. Δεν είναι δεδομένο ότι μπορούν να βρεθούν τα αεροπλάνα. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι σώζεται η Condor που εξυπηρετεί το ήμισυ περίπου των πελατών της ThomasCook. Από εκεί και πέρα μένει το υπόλοιπο μισό. Χρειάζεται οπωσδήποτε η ενεργοποίηση όλων κι εκεί θα υπάρχει μία κινητοποίηση των μεσογειακών προορισμών για το ποιος θα κερδίσει τις αεροπορικές. Το στοίχημα είναι δύσκολο, δε θεωρώ ότι μπορεί να καλυφθεί στο 100% και αυτή την στιγμή λείπουν πάνω από μισό εκατομμύριο αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα».