Οικονομία

Ομολογία Χουλιαράκη ότι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολούθησαν σκληρή μνημονιακή πολιτική

  • newsroom


 Είπε ότι οι εξαγγελίες της ΝΔ κοστίζουν 9 ,7 δισ. ευρώ και κάλεσε τους πολίτες να ρωτήσουν από που θα χρηματοδοτηθούν

Στο δημοσιονομικό μείγμα αύξησης φόρων και περιστολής κρατικών δαπανών εντοπίζει την επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο Γιώργος Χουλιαράκης ομολογώντας στην συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία τριετία ήταν της σκληρής μνημονιακής πολιτικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι το 2015 η κυβέρνηση έπρεπε να ανατρέψει τα σχέδια των δανειστών για Grexit και πρόσθεσε: «Αυτό περιελάμβανε αύξηση φόρων και περιστολή δαπανών σε συνδυασμό με γενναία αναδιάρθρωση του χρέους ώστε οι ακαθάριστες ανάγκες του δημοσίου να παραμείνουν κάτω του 15% μεσοπρόθεσμα. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίστηκαν οι ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνισαν την χώρα και αναφέρομαι στον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι για την δεινή θέση της χώρας το 2015 ευθύνονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και υπογράμμισε πως οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβαν «σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας με ευάλωτο τραπεζικό σύστημα και εταίρους που προετοίμαζαν το grexit. Μπροστά στα οξεία προβλήματα η κυβέρνηση επέλεξε την μόνη ενδεδειγμένη αλλά δύσκολη στρατηγική της ανάκτησης της δημοσιονομικής ισορροπίας και αξιοπιστίας».

Αναφορικά με το πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ στο πρόσφατο συνέδριό της είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση «Έχετε συνείδηση του κόστους που συνεπάγεται;».

«Στην τετραετία τα μέτρα της ΝΔ κοστίζουν 9 ,7 δισ. ευρώ» είπε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «λέω στον κόσμο πως όταν του υπόσχονται τέτοια μέτρα να ρωτά από πού θα χρηματοδοτηθούν».

«Ή η ΝΔ δεν είναι ειλικρινής – και δεν το πιστεύω – ή σκοπεύει να μειώσει δραματικά δαπάνες μισθούς και συντάξεις – που δεν το αποκλείω – ή αυτό που θεωρώ πιο πιθανό είναι ότι πιστεύει πως η επιθετική μείωση φόρων είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Η μείωση 5,3 δις ευρώ φόρων θα οδηγήσει σε τόνωση της ανάπτυξης. Αυτή η άποψη είναι επικίνδυνη γιατί οδηγεί σε νέο εκτροχιασμό και περιπέτειες».

ΠΗΓΗ: protothema.gr