Οικονομία

«Τράτο» 4 μηνών για τα ταμειακά διαθέσιμα ενώ έπρεπε να τα είχαν ήδη δώσει

  • newsroom


Υποχώρηση της κυβέρνησης ενόψει εκλογών: «τράτο» 4 μήνες μετά τις αντιδράσεις των δημάρχων για το «ξεζούμισμα» των διαθεσίμων τους από την κυβέρνηση

Για Ιούλιο αναβάλλεται η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων από τους κρατικούς φορείς

Έπιασε τόπο ο ξενικός ξεσηκωμός των ΟΤΑ και των κρατικών φορέων που αντιδρούσαν έντονα στην υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον Κοινό Λογαριασμό του Δημοσίου. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, η κυβέρνηση δίνει παράταση τέσσερις μήνες στους δήμους και στους κρατικούς φορείς, προκειμένου να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η απόφαση μεταθέτει την υποχρέωση για την 1η Ιουλίου 2019, δηλαδή μετά τις εκλογές του Μαΐου. Ακυρώνοντας εν μέρει εκείνην που είχε εκδοθεί στις 24 Ιανουαρίου από το υπουργείο Οικονομικών και έλεγε πως έπρεπε να τα έχουν ήδη παραδώσει («εντός 30 ημερών), η νέα απόφαση αναφέρει ότι «απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα για τη λειτουργική και τεχνική προσαρμογή των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο θεσμοθετημένο Σύστημα Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου».

Η «ταμπακιέρα» της όλης διαμάχης είναι τα περίπου 7,5-8 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης που δεν τα έχουν ακόμα καταθέσει στον ειδικό λογαριασμό. Ωστόσο η αρχική απόφαση περί υποχρεωτικής μεταφοράς προέβλεπε ότι έπρεπε οι φορείς να κρατάνε λεφτά μόνον για 15 μέρες και κάθε δεκαπενθήμερο θα έπρεπε να ζητούν εκ νέου ανάληψη από τον λογαριασμό της ΤτΕ, εξαντλώντας έτσι κάθε ρευστότητα που τυχόν διαθέτουν.