Από την ουτοπία στην τεχνολογία για δισεκατομμύρια ανθρώπους: Στις 15 Αυγούστου του 1996 κυκλοφόρησε το Nokia 9000 Communicator, το πρώτο «έξυπνο» κινητό. Περιλάμβανε τεχνολογίες αιχμής της εποχής, όπως φαξ, ημερολόγιο και υπολογιστή τσέπης.

25 χρόνια μετά το κινητό βρίσκεται στην τσέπη του 89% των Γερμανών πολιτών, αναφέρει η εταιρeία συμβούλων Deloitte.

H δεύτερη επανάσταση στον χώρο το κινητού ήρθε περίπου δέκα χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2007, όταν ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς παρουσίαζε το iphone, το πρώτο κινητό με εφαρμογές, οι οποίες μοιάζουν πολύ με αυτές που διαθέτουν τα σημερινά κινητά, ανεξάρτητα από το αν το λογισμικό τους είναι iOS ή Android.

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές παλιές και νέες εφαρμογές:

Ψηφιακό πορτοφόλι: Κρατάς το κινητό πάνω από ένα μηχάνημα POS και πληρώνεις, όπως θα έκανες και με τη χρεωστική κάρτα. Μόνο που στην πληρωμή με κινητό καταβάλλεις το ποσό όχι μέσω τράπεζας, αλλά μέσω εφαρμογών όπως Google Pay ή Apple Pay, οι οποίες έχουν αποθηκεύσει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού. Κάποια κινητά διαθέτουν μάλιστα και ασύρματη τεχνολογία NFC για άμεση πληρωμή μικρότερων ποσών χωρίς την είσοδο μυστικού κωδικού.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Απόρροια της πανδημίας είναι και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αποθηκεύεται σε σειρά διαφόρων εφαρμογών. Με τον τρόπο αυτόν ο κάτοχος του κινητού φέρει πάντα μαζί του το πιστοποιητικό και το επιδεικνύει όπου και όποτε του ζητηθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW