Μόλις, δύο χρόνια έχει στη διάθεσή της η Apple προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ καθώς τα προϊόντα της θα πρέπει να εγκαταλείψουν το καλώδιο lightning της γνωστής εταιρείας και να υιοθετήσουν μια κοινή θύρα φόρτισης – όπως όλα τα άλλα smartphone.

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου. Ακολουθεί μια επισκόπηση του τι αποφασίστηκε, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και πώς θα εξελιχθούν όλα στο εξής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

1. Τι ακριβώς αποφασίστηκε από την ΕΕ;

Η οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό αναφέρεται συχνά ως η νομοθεσία για τον «κοινό φορτιστή» σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι 13 κατηγορίες ηλεκτρονικών συσκευών στο εξής, θα πρέπει να είναι «εξοπλισμένες με τη θύρα φόρτισης USB Type-C» και ότι μπορούν να φορτιστούν με καλώδια που συμμορφώνονται με το USB-C πρότυπα.

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Οι χώρες της ΕΕ έχουν προθεσμία έως τις 28 Δεκεμβρίου 2023 προκειμένου να ψηφίσουν τη σχετική εθνική νομοθεσία. Από τις 28 Δεκεμβρίου 2024, όλες οι συσκευές όπως έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές, ποντίκια, ακουστικά κ.α., με εξαίρεση τους φορητούς υπολογιστές, θα πρέπει να φέρουν ενιαία θύρα φορτιστή τύπου USB-C. Η προθεσμία για τους φορητούς υπολογιστές λήγει στις 28 Απριλίου του 2028.

3. Τι συνέβη με την Apple;

Η Apple αρχικά, αντιστάθηκε σθεναρά στους νέους κανόνες. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις από την πλευρά του τεχνολογικού κολοσσού, το κορυφαίο στέλεχος μάρκετινγκ της Apple, Greg Joswiak, αποκάλυψε σε συνέδριο της Wall Street Journal τον Οκτώβριο ότι θα συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες της ΕΕ. Το iPhone 15 που όπως φημολογείται αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο θα είναι η πρώτη ευκαιρία της Apple να μεταβεί στην «USB-C εποχή».

4. Η νέα νομοθεσία θα συμβάλλει στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων;

Η υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή αποτελεί μέρος της προσπάθειας μείωσης των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, οι φορτιστές αντιπροσωπεύουν 11.000 τόνους ηλεκτρονικών σκουπιδιών ετησίως, ή το 0,3% του συνόλου. Οι τελικοί αριθμοί θα μπορούσαν να είναι υψηλότεροι, καθώς αυτές στις εν λόγω εκτιμήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι φορητοί υπολογιστές.

Διαβάστε επίσης 

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η κακή χρονιά του Ρώσου ολιγάρχη – Ζημιές, απώλειες και «χαμένα» σούπερ γιοτ

Οι Αμερικανοί super- rich που έχασαν φέτος $660 δισ. – Ποιος βρίσκεται στο Νο.1 της λίστας

 

Sin Cars: Η εταιρεία από τη Βουλγαρία έρχεται στην Ελλάδα (vid)