Γεμάτη καταγγελίες και παράπονα ήταν η επιστολή που δημοσίευσε μια ανώνυμη ομάδα υπαλλήλων της Apple με παραλήπτη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Tim Cook χθες και με κυρίαρχα θέματα την καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού, του σεξισμού και όσων περιστατικών σχετίζονται με αυτές τις συμπεριφορές.

Η πρωτοβουλία του #AppleToo ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν υπάλληλοι της εταιρείας αποφάσισαν να συγκεντρώσουν και να κοινοποιήσουν τα όσα κατήγγειλαν πρώην και νυν συνάδελφοί τους για ανισότητες, εκφοβισμό και κάθε είδους κακοποίηση. Ελπίδα τους είναι να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι σε μια εποχή η ανάγκη για την ύπαρξη υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η εταιρεία, λέει η επιστολή, «αρνείται σε όλους τους εργαζόμενους το όφελος της αμφιβολίας και την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον χώρο εργασίας». Οι υπάλληλοι που έγραψαν και δημοσίευσαν την επιστολή θέλουν τον Cook και την Apple να «κάνουν το σωστό» δημιουργώντας ένα εργασιακό περιβάλλον «όπου όλοι νιώθουν ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι και έχουν την υπόσχεση ίσων ευκαιριών και μεταχείρισης». Θέλουν επίσης η εταιρεία να παρέχει στους υποψήφιους για εργασία και στους τρέχοντες εργαζόμενους «μια διαφανή ματιά στους μισθούς ή τις ωριαίες αποδόσεις» για να τους βοηθήσει να διαπραγματευτούν βελτιωμένους μισθούς.

Οι υπάλληλοι της Apple ελπίζουν ότι μοιράζοντας τις ιστορίες τους, θα φέρουν περισσότερη προσοχή στην κατάστασή τους. Στην ανοιχτή επιστολή αναφέρεται: «Εκατοντάδες από εμάς έχουμε τεκμηριώσει τις ιστορίες μας για κακοποίηση, διακρίσεις και παρενόχληση. Εκατοντάδες από εμάς έχουμε τεκμηριώσει την αναφορά των ιστοριών μας μέσω εσωτερικών διαύλων και δεν λαμβάνουμε ανακούφιση. Όταν μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας, εφιστούμε την προσοχή στις εμπειρίες μας από την Apple και πόσο καλύτερα μπορούμε να κάνουμε». Μοιράζονται επίσης τις ιστορίες τους επειδή «Στην Apple, καλούμαστε να κάνουμε το σωστό, και αυτό πρέπει να επεκταθεί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους εργαζόμενους. Επικοινωνούμε γιατί η Apple πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για ένταξη, ποικιλομορφία και ισότητα. Εμείς απαιτούμε ένα περιβάλλον όπου όλοι νιώθουν ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι και έχουν την υπόσχεση ίσων ευκαιριών και μεταχείρισης ».

Η επιστολή ζητά «Αυξημένο διαχωρισμό μεταξύ ψηφιακών και φυσικών ιδιοκτησιών που ανήκουν στην Apple και των εργαζομένων σε όλες τις πολιτικές της Apple.» Προκειμένου να διατηρηθούν τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων ιδιωτικά, η επιστολή προτείνει στην Apple να παρέχει στους υπαλλήλους λογαριασμό iCloud χρησιμοποιώντας εταιρικούς λογαριασμούς email. Αυτό θα διατηρήσει τα προσωπικά δεδομένα ιδιωτικά για τους υπαλλήλους που θέλουν να εξαιρεθούν από το iCloud@Apple και οτιδήποτε εκτός του φακέλου εργασίας της Apple θα παραμείνει εκτός ορίων για την Apple. «Οι εργαζόμενοι που απαιτούν συσκευές θα πρέπει να έχουν έναν ειδικό αριθμό και να τους επιτρέπεται να αποσυνδέσουν μια προσωπική συσκευή από το εταιρικό οικοσύστημα της Apple», σύμφωνα με την αποστολή. Αυτό θα περιλάμβανε την αποφυγή της Apple να δημοσιεύσει προσωπικούς αριθμούς τηλεφώνου στον κατάλογο της Apple. «Οι εργαζόμενοι έχουν παρενοχληθεί στους προσωπικούς τους αριθμούς τηλεφώνου ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής», σημειώνει η ανοιχτή επιστολή.

Οι εργαζόμενοι θέλουν τον τεχνολογικό κολοσσό να «παρέχει διαφανή βιώσιμη και δίκαιη αποζημίωση σε όλη την Apple». Μια πρόταση καλεί την Apple να «Ελέγχει όλους τους μισθούς ανά γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ωριαίων λιανικών ρόλων, πάνω από το μισθό διαβίωσης που υπολογίζεται για αυτήν την περιοχή. Παρέχετε ισοτιμία πακέτου παροχών σε όλους τους ωρομίσθιους και μισθωτούς που εργάζονται περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα.»

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ζητούν από την Apple να ελέγξει όλες τις προαγωγές και τις αναθεωρήσεις επιδόσεων για μεροληψίες φύλου, φυλής, αναπηρίας και ετεροδιαμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσουν σε μισθολογικές διαφορές και έλλειψη ευκαιριών και αποζημίωσης εντός της εταιρείας σε κάθε τμήμα της. Μιλώντας για ελέγχους, η επιστολή συνιστά να ελέγχονται όλες οι σχέσεις τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των πωλητών και των οργανισμών στελέχωσης. Οι εργαζόμενοι θέλουν να μπορούν να αναφέρουν ζητήματα στη διοίκηση χωρίς φόβο ανταπόδοσης. Στην επιστολή αναφέρεται ότι «οι εργαζόμενοι της Apple θα πρέπει να αισθάνονται ψυχολογικά ασφαλείς να αναφέρουν ζητήματα, να ζητούν στέγαση και να λαμβάνουν πληροφορίες με τρόπο που να τηρείται το εργατικό δίκαιο, να σέβεται την ιδιωτικότητα και να τους προστατεύει από την καταστολή των δικαιωμάτων, τα αντίποινα και τις διακρίσεις».

Τέλος, η ανοιχτή επιστολή ζητά από την εταιρεία να «παράσχει μια διαδικασία ώστε οι ανησυχίες της ομάδας να ακουστούν με ένα διαφανή βρόχο ανατροφοδότησης». Αυτό το τμήμα συνεχίζει λέγοντας ότι «Οι εργαζόμενοι θέλουν να αισθάνονται ότι ακούγονται και αντιμετωπίζονται τα προβλήματά τους, ειδικά όταν αυτές οι ανησυχίες είναι ευρέως διαδεδομένες. Η αδιαφανής φύση των εξατομικευμένων αλυσίδων ανατροφοδότησης έχει αφήσει πολλούς να αισθάνονται ότι η ηγεσία έχει σταματήσει να μας ακούει εντελώς». Στο τέλος της επιστολής, ρωτάνε: «Θα υπογράψεις το γράμμα και θα σταθείς μαζί μας;»

Διαβάστε ακόμα

Meteo: Κακοκαιρία-εξπρές την Κυριακή – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες (vid)

Οι αριθμοί που σήμαναν το «συναγερμό» για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας

Εστιατόριο προσλαμβάνει αγενείς υπαλλήλους που βάζουν τις φωνές στους πελάτες – Δείτε γιατί