Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων ως προς τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής διατήρησε τη Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI -Gen AI) τις πρώτες εβδομάδες του 2024 η παρουσίαση της έρευνας της Deloitte «The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που επιφυλάσσει η εξέλιξη της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης, κλάδου της Τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν πλέον –στον απόηχο και του World Economic Forum– μόνιμο θέμα συζήτησης, που φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ουσιαστικά καλούνται, στο σύνολό τους τουλάχιστον, να… γνωριστούν μαζί της και να διερευνήσουν σε ποια πεδία των δραστηριοτήτων τους θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξή τους.

Το 2023 χαρακτηρίστηκε ως «έτος της Τεχνητής Νοημοσύνης», λόγω της διαπίστωσης ότι όλο και περισσότερες εταιρείες, ή κυβερνήσεις ολόκληρες, αρχίζουν να σχεδιάζουν ή και να αναπτύσσουν εργαλεία Gen AI, όπως και η παραδοχή ότι μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία. Με βασική προϋπόθεση να επιτευχθεί μια δίκαιη και ομαλή τεχνολογική μετάβαση προς το μέλλον, προκειμένου η ΑΙ να αποδειχθεί «ευχή» και όχι «κατάρα».

Κοινό συμπέρασμα ότι η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, αν και δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να γίνουν πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές, εγκυμονεί μια σειρά κινδύνων. Ζητούμενο, να «χτίσει» ο άνθρωπος μια υγιή σχέση με την ΑΙ.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Αν μετά το Νταβός η κοινή γνώμη παρέμεινε τελικά μάλλον «μοιρασμένη» για το κατά πόσο η έλευση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI) θα λειτουργήσει ως ένα «προηγμένο καύσιμο» για τις επιχειρήσεις ή αν θα προκαλέσει νέες παθογένειες, φέροντας ανατροπές και στην αγορά εργασίας, «αντιγράφοντας» τον άνθρωπο, απαντήσεις με αμιγώς ελληνικό ενδιαφέρον είχε δώσει νωρίτερα μια άλλη έρευνα.

Στην εκπνοή του 2023, «του έτους της Τεχνητής Νοημοσύνης», κατά τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας), Digital Economy Forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, η μελέτη με τίτλο «Η Επίδραση του Gen AI στην ελληνική οικονομία», η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ από το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), προέβλεψε έναν σωρευτικό αντίκτυπό που υπολογίζεται στο +5,5% επί του ΑΕΠ της χώρας έως το 2030 (δηλαδή 10,7 δισ. ευρώ), που υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8% (19,2 δισ. ευρώ), στο πιο αισιόδοξο σενάριο.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι περίπου το 50% αυτής της επίδρασης θα προέλθει από 5 κλάδους της οικονομίας: τις Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες, το Χονδρικό Εμπόριο, την Μεταποίηση, την Παροχή Υπηρεσιών και την Ενημέρωση & Επικοινωνία.

 Σε πρώιμο στάδιο

Όπως είχε προκύψει στα τέλη Δεκεμβρίου από τα στοιχεία της έρευνας του ΣΕΠΕ, η υιοθέτηση του Gen AI από τις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, εξακολουθεί να δυανύει ένα πρώιμο στάδιο, με το 15% περίπου των ερωτηθέντων να απαντά ότι έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με την συγκεκριμένη προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, παρότι 8 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξή τους. Παράλληλα, 2 στις 3 εταιρείες του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI.

Η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος είναι ότι οι 3 στις 5 εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι η καθιέρωση του Gen AI θα δημιουργήσει σημαντικές ανάγκες υποστήριξης των λοιπών κλάδων της οικονομίας, διογκώνοντας έτσι την πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς υφίσταται σημαντικό κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ειδικούς ΤΠΕ. Με βάση την έρευνα, οι δεξιότητες που λείπουν, κυρίως, από το υφιστάμενο προσωπικό είναι η βαθιά μάθηση (deep learning), τα νευρωνικά δίκτυα και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας.

Προσδιορίστηκε δε, μέσω εμπεριστατωμένης μεθοδολογικής προσέγγισης ότι η επίδραση του Gen AI στο κενό των ειδικών ΤΠΕ θα είναι σημαντική, με το προβλεπόμενο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να αυξάνεται κατά ~25.500 θέσεις αγγίζοντας σωρευτικά, έως το 2030, τις ~83.000 θέσεις.

Βάσει της ίδιας μελέτης το Gen AI μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη 5 κύριων κατηγοριών use cases για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας πολλών επιχειρησιακών διαδικασιών:

  • Εξυπηρέτηση Κοινού (Public-facing services).
  • Ανάπτυξη περιεχομένου (Content Generation).
  • Διαχείριση Κώδικα (Coding Assistance).
  • Διαχείριση Γνώσης (Knowledge assistance).
  • Εξαγωγή πληροφορίας από αδόμητα δεδομένα (Extracting insights from unstructured data).

Στα οφέλη από την υιοθέτηση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης περιλαμβάνονται:

  • Μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 30% ή πάνω από αυτό το ποσοστό, μέσω της αυτοματοποίησης χρονοβόρων διαδικασιών στην εργασία.
  • Υψηλότερη παραγωγικότητα και αύξηση εσόδων μέσω εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης σε πελάτες.
  • Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών και ταχύτερη διάθεσή τους στην αγορά.
  • Ανακάλυψη νέων ιδεών, παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου και
  • Ορθότερη λήψη αποφάσεων, λόγω της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων.

Τα χαρακτηριστικά της Gen AI

Ιδιαίτερη αναφορά στη Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI) υπήρξε με την είσοδο του 2024 και εκ μέρους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε σχετικό άρθρο που στάθηκε στην μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, με κύριο στόχο τη διερεύνηση των ευκαιριών και της προοπτικής του Gen AI στην Ελλάδα και ιδίως στην ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και τον προβλεπόμενο αντίκτυπο της νέας αυτής τεχνολογίας στην οικονομία και στην απασχόληση των ειδικών Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Θέλοντας να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις και γενικότερα στην οικονομία, ή πόσο έτοιμες δείχνουν αυτές για να ενσωματώσουν την Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη στην λειτουργία τους, έθεσε ως ζητούμενο να διευκρινιστούν βασικά ζητήματα που έχουν ανοίξει σε διεθνές επίπεδο σχετικά με την νέα τεχνολογική «επανάσταση».

Με κυριότερο ίσως, να διευκρινιστούν οι διαφορές μεταξύ της «παραδοσιακής» τεχνητής νοημοσύνης και της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen Al). Σύμφωνα με τις ίδιες επισημάνσεις, η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI), βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά, αφού εκτελεί βαθιά μάθηση, μιμείται τη λειτουργία του εγκεφάλου κατά την επεξεργασία δεδομένων και λήψη αποφάσεων.

Βασίζεται σε μηχανές ή αλγορίθμους που έχουν την ικανότητα να δημιουργούν πρωτογενές περιεχόμενο, όπως π.χ. κείμενο, εικόνες, ήχο, βίντεο. Απαιτεί περιορισμένη ανθρώπινη επίβλεψη και έχει δυνατότητες αυτόνομης μάθησης, ενώ εκτελεί μαθησιακή διεργασία στη βάση υπαρχουσών πληροφοριών.

Καλά και κακά νέα

Συμπερασματικά, από την έρευνα «The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next», σε δείγμα 2.600 ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών επιχειρήσεων από 6 κλάδους και 16 χώρες, προκύπτει ότι τόσο οι προσδοκίες όσο και τα ρίσκα γύρω από την υιοθέτηση της Gen AI είναι πολλά.

Αθροιστικά, τρεις στους τέσσερις (79%) απάντησαν ότι η Gen AI θα μετασχηματίσει ουσιαστικά τον οργανισμό τους σε λιγότερο από 3 χρόνια (14% τώρα, 17% σε λιγότερο από χρόνο, 48% σε 1-3 χρόνια).

Ωστόσο στην πλειονότητά τους αναφέρουν πως εστιάζουν περισσότερο σε οφέλη τακτικής όπως η αύξηση αποδοτικότητας και παραγωγικότητας (56%), παρά σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης και καινοτομίας (29%) ή δημιουργίας νέων ιδεών και συμπερασμάτων (19%) και περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούν ότι η ευρεία χρήση της Gen AI θα οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής ανισότητας (51%). Τα συμπεράσματα πάντως ποικίλουν.

Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, η McKinsey συμπεριέλαβε σε έκθεσή της καλά και κακά νέα: αφενός έκανε την πρόβλεψη ότι η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσθέσει έως και 4,4 τρισ. δολ. ετησίως στην παγκόσμια οικονομία (με το επιχείρημα ότι εφαρμογές τύπου ChatGPT θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να εξοικονομήσουν από 60% έως 70% του χρόνου της εργασίας τους και να αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγικότητά τους), αφετέρου εκτίμησε ότι από το 2030 έως το 2060 θα αντικατασταθούν από τον αυτοματισμό οι μισές θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Σφίγγει ο κλοιός για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. – Έρχεται αυτόματο σύστημα εντοπισμού

Tο ελληνικό νηολόγιο στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης

Από κτίρια-φαντάσματα, σε 5στερα resort: Τα ιστορικά ελληνικά ξενοδοχεία που μαγεύουν τους επισκέπτες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ