Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι τρόποι για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και αυτοματοποιημένη.

Το τελευταίο διάστημα μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το λεγόμενο ChatGPT, έχει κάνει την εμφάνιση του με πολλούς να επαινούν τα οφέλη του ενώ άλλους να ανησυχούν για το πως τέτοιες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Οι Έλληνες & το Chat GPT» έδειξε τα παρακάτω:

  • Οι Έλληνες είναι ακόμα μοιρασμένοι ως προς το πώς θα επηρεάσει το ΑΙ την κοινωνία, με την πλειοψηφία να είναι ακόμα επιφυλακτική.
  • Το ChatGPT γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο με πολλούς Έλληνες χρήστες να δηλώνουν ότι το ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα αλλά το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά καθώς το βρίσκουν εύκολο στη χρήση, ενώ γλυτώνει κόπο και χρόνο.
  • Από τη μία πλευρά, πολλοί αμφισβητούν την αξιοπιστία του ChatGPT και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει να επαληθεύονται ενώ άλλοι δηλώνουν πως η σωστή χρήση και η κατάλληλη τοποθέτηση των ερωτήσεων μπορεί να παρέχει το maximum όφελος.
  • Η τόσο άμεση και εύκολη πληροφορία έχει κάνει τους Έλληνες να ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι το ChatGPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται και να μην καλλιεργούνται.

Η συνολική στάση του κοινού απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη εξετάστηκε μέσα από τέσσερις θέσεις:

Θετική: «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ωφελήσει μέχρι σήμερα τη ζωή μας με πολλούς τρόπους και πιστεύω ότι με τη διεύρυνση της χρήσης της, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ζωή και οι εμπειρίες της ανθρώπινης κοινωνίας στο μέλλον»

Επιφυλακτική: «Θεωρώ σημαντικά για τη ζωή μας τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά ανησυχώ για τις ανεξέλεγκτες δυνατότητες που μπορεί να δώσει σε τυχόν ακατάλληλα χέρια στο μέλλον»

Αρνητική: «Θεωρώ ότι η ανάπτυξη και περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς της ζωής, θα επιφέρει ένα άχαρο ή και επικίνδυνο αποτέλεσμα στην ανθρώπινη κοινωνία»

Ουδέτερη: «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα ούτε πολύ θετικά ούτε πολύ αρνητικά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και ούτε πρόκειται αυτό να συμβεί στο μέλλον. Πάντα θα υπερτερούν και θα προτιμώνται οι ανθρώπινες υπάρξεις από τις μηχανές και τα ρομπότ».


Συνολικά, οι 3 στους 5 Έλληνες κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το 22% θετική, το 12% αρνητική και το 6% ουδέτερη. Οι άνδρες δείχνουν πιο θετική στάση και οι γυναίκες πιο επιφυλακτική.

Διαβάστε ακόμη:

«Ξέμεινε» από… φόρους στα καύσιμα ο προϋπολογισμός

Petra : Μια κορυφαία εμπειρία σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με φόντο την Καλντέρα

General Motors: Άλμα 52% στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ