Τις δυνάμεις τους αποφάσισαν να ενώσουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί του πλανήτη προκειμένου να καταπολεμήσουν από κοινού την χρήση εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία παραπλανητικού πολιτικού περιεχομένου.

Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία που προέκυψε από τη φετινή, 60η Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, δεδομένου πως η χρονιά έχει σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες ξεχωρίζουν οι ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.

Η Amazon, η Google, η Meta, η Microsoft, το TikTok και η OpenAI ήταν ανάμεσα στους είκοσι τεχνολογικούς ομίλους που συμφώνησαν να καταπολεμήσουν τα πολιτικά «deepfakes» που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών και διαταράσσουν τα δημοκρατικά δεδομένα.

«Με τόσες μεγάλες κορυφαίες εκλογικές αναμετρήσεις να λαμβάνουν χώρα φέτος, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να αποτρέψουμε τον κόσμο να ξεγελαστεί από προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε εταιρεία και απαιτεί μια τεράστια συλλογική προσπάθεια από όλη τη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος διεθνών σχέσεων της Meta, Νικ Κλεγκ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ επεσήμανε πως είναι ευθύνη των εταιρειών να βοηθήσουν με κάθε τρόπο ώστε τα εργαλεία ΑΙ να μην χρησιμοποιηθούν ως «όπλο» στις εκλογές.

Μόλις τον περασμένο μήνα, στις αμερικανικές προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμπσαϊρ, μια ανάρτηση που υποτίθεται ότι είχε γίνει από τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν εμφανιζόταν να καλεί το εκλογικό κοινό να μην πάει να ψηφίσει.

Οι είκοσι εταιρείες στο σύμφωνο που υπέγραψαν διατύπωσαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν για τη διακοπή της κυκλοφορίας παραπλανητικού πολιτικού περιεχομένου, λαμβάνοντας όσα μέτρα είναι δυνατόν. Ανάμεσα σε αυτά είναι η προσθήκη σημάνσεων σε φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί ή παραποιηθεί με τεχνολογία ΑΙ.

Για τον ίδιο λόγο οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να τηρούν κανόνες διαφάνειας για τα μέτρα που λαμβάνουν και να συνεργαστούν για να διαπιστώσουν καλύτερα και το πώς τα μοντέλα και chatbot μπορούν να αποτελέσουν απειλή.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες εταιρείες είχαν λάβει εθελοντικά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ευρύτερη συμμαχία με μια δεσμευτική συμφωνία για τη συνεργασία τους για την πάταξη των deepfakes.

Θυμίζουμε πως στη διάσκεψη συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, συνάμα με τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τα deepfakes, ειδικά σε ένα εκλογικό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη 

Τουρισμός: Άνοιξη μέσα στον χειμώνα για την Αθήνα – Η καλύτερη ιστορικά περίοδος

Ηλεκτρονικές απάτες: Χάκερ αδειάζουν λογαριασμούς και βγαίνουν λάδι

Πεταλιοί: Τα νησάκια που λάτρεψαν διάσημοι και ισχυροί, η «ναυμαχία» των εφοπλιστών και η τραγωδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ