Τα NFT κατάφεραν να αναζωογόνησαν τη βιομηχανία της τέχνης κατά δισεκατομμύρια, διανύοντας μια καλή χρονιά. Ενέπνευσαν τη δημιουργία ενός εικονικού μουσείου. Kατηγορήθηκαν για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Τώρα, το λεξικό της αγγλικής γλώσσας Collins ανέδειξε το «NFT» ως τη λέξη της χρονιάς.

Αυτή η επιλογή έχει ενδιαφέρον, καθώς δεν πρόκειται καν για λέξη. Το NFT είναι η συντομογραφία του «non-fungible token» (μη ανταλλάξιμο διακριτικό), το οποίο το Collins το ορίζει ως «ένα μοναδικό ψηφιακό πιστοποιητικό που αποθηκεύεται στο blockchain και το οποίο χρησιμοποιείται για την καταγραφή της ιδιοκτησίας ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως ένα έργο τέχνης ή ένα συλλεκτικό αντικείμενο».

Άλλες δυο λέξεις που σχετίζονται με την τεχνολογία και την τρέχουσα επικαιρότητα, είναι το «metaverse» και το «crypto».

Νέες λέξεις της Γενιάς Z που συνέθεσαν τη λίστα του λεξικού, ήταν το «cheugy», που αναφέρεται σε κάτι που δεν είναι πια στη μόδα, το «Climate anxiety», το άγχος που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, και το «Regencycore», ένα στυλ ντυσίματος εμπνευσμένο από την τηλεοπτική σειρά Bridgerton.

Οι νέες αυτές λέξεις μπορεί να είναι συνήθως αυτό που θα περιμένατε από ένα λεξικό, αλλά είναι σίγουρα εμβληματικές της καθημερινής μας γλώσσας, ειδικά φέτος.

Ένα εύστοχο παράδειγμα είναι και το «pingdemic», που προκύπτει από το λογοπαίγνιο με τις λέξεις «ping» (ήχος ειδοποίησης στο κινητό) και «epidemic» (επιδημία).

Ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εφαρμογή COVID-19 της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας ενημερώνει συχνά τους χρήστες όταν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού και πρέπει να απομονωθούν.

Οι λεξικογράφοι του Λεξικού Collins παρακολουθούν ένα σώμα 4,5 δισεκατομμύρια λέξεων.

Διαβάστε ακόμα:

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: 420 δόσεις στις τράπεζες, 240 στο δημόσιο και κούρεμα 80%

Οι δωρεάν ψηφιακές υπογραφές του «Πιερ», η εξαγορά της HSBC από την Τράπεζα Πειραιώς και το νέο σχήμα του Βαρδινογιάννη