Η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram Meta Platforms θα αρχίσει να αφαιρεί περισσότερες αναρτήσεις που επιτίθενται στον «σιωνισμό» ή απειλούν τους οπαδούς της όταν ο όρος χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει τον εβραϊκό λαό ή τους Ισραηλινούς γενικότερα.

Η Meta συνήθως αφαιρεί αναρτήσεις που επιτίθενται σε ένα άτομο με βάση ένα «προστατευόμενο χαρακτηριστικό», όπως η φυλή, η εθνικότητα ή η θρησκεία του, αν και η πολιτική τοποθέτηση δεν εμπίπτει σε αυτή την προστατευόμενη κατηγορία. Ενώ ο σιωνισμός θεωρείται από πολλούς ως ένα πολιτικό κίνημα για τη δημιουργία ενός επίσημου εβραϊκού κράτους στη Μέση Ανατολή, η εταιρεία δήλωσε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης τον όρο για να αναφερθούν ευρύτερα στους Εβραίους ή τους Ισραηλινούς.

«Θα αφαιρούμε περιεχόμενο που επιτίθεται στους “Σιωνιστές” όταν δεν αφορά ρητά το πολιτικό κίνημα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιεί αντισημιτικά στερεότυπα ή απειλεί άλλους τύπους βλάβης μέσω εκφοβισμού ή βίας που στρέφεται κατά των Εβραίων ή των Ισραηλινών με το πρόσχημα της επίθεσης στους Σιωνιστές», έγραψε η Meta την Τρίτη σε ανάρτησή της όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Meta θεωρούσε προηγουμένως τον “Σιωνισμό” ως υποκατάστατο του εβραϊκού λαού σε πολύ στενές ή σαφείς περιπτώσεις, όπως αν οι Σιωνιστές συγκρίνονταν με αρουραίους, σύμφωνα με την ανάρτηση στο ιστολόγιο. Αυτή η αλλαγή στην πολιτική επεκτείνει αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση σε φράσεις όπου δεν αναφέρονται οι λέξεις “Εβραίος” ή “Ισραηλινός”.

Η χρήση του όρου “Σιωνιστές” στις υπηρεσίες της Meta επανεξετάστηκε πιο επίσημα τους τελευταίους μήνες, αν και η εταιρεία εξέταζε τον καλύτερο τρόπο αστυνόμευσης του όρου τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε ο Νέιλ Ποτς, αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής της Meta. Ο Ποτς και οι συνεργάτες του συμβουλεύτηκαν 145 “ενδιαφερόμενους” τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών και ειδικών σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, για να βοηθήσουν να αποφασιστεί πώς θα αντιμετωπιστεί ο όρος στις πλατφόρμες της. Η εταιρεία ζήτησε επίσης από το εξωτερικό της Συμβούλιο Εποπτείας να γνωμοδοτήσει σχετικά με το «πώς να αντιμετωπίζει τις συγκρίσεις μεταξύ σιωνιστών και εγκληματιών (π.χ. “Οι σιωνιστές είναι εγκληματίες πολέμου”)».

Η διευρυμένη πολιτική της Meta έρχεται εννέα μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι και κρατήθηκαν όμηροι εκατοντάδες άλλοι. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο, και η Meta έχει κάνει αρκετές αλλαγές πολιτικής σε αυτό το διάστημα για να μειώσει τις αναρτήσεις που δείχνουν βία από την επίθεση ή επαινούν την υποστήριξη προς τη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Τι αλλάζει για τις επιλογές των επενδυτών μετά τις γαλλικές εκλογές (γράφημα)

Στις αγορές με πράσινο ομόλογο βγαίνει η Τράπεζα Πειραιώς

Βραχυχρόνια μίσθωση: Πάνω από €200 η μέση τιμή για μία βραδιά (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ