Μετά την απόκτηση του Twitter από τον Έλον Μασκ, ο κόσμος των social media βρίσκεται σε μια ατέρμονη αναταραχή. Τα σενάρια για συνδρομή, το πιθανό comeback του «αποκλεισμένου» Ντόναλντ Τραμπ και η διαφαινόμενη απελευθέρωση των δηλώσεων μίσους (hate speech) αποτελούν μερικές από τις βασικές κυοφορούμενες αλλαγές στη λειτουργία της δημοφιλούς πλατφόρμας. 

Και γι’ αυτό τον λόγο, δεν είναι λίγοι όσοι ήδη αρχίζουν να αναζητούν έναν εναλλακτικό χώρο κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, η έννοια της διαδικτυακής «μετανάστευσης» αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Και μία πλατφόρμα, η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί αυτής της «αναμπουμπούλας» είναι και το σχετικά άγνωστο… Mastodon. 

Πρόκειται για μια αποκεντροποιημένη και «ανοιχτή» σελίδα, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως μια δημοκρατική εναλλακτική στην «ασθένεια της κερδοσκοπίας». «Το feed σου θα πρέπει να γεμίζει με πράγματα που σε ενδιαφέρουν, και όχι με πράγματα που οι εταιρείες θέλουν να δεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η πλατφόρμα.  

Σύμφωνα με το BBC, κατά την προηγούμενη εβδομάδα το Mastodon είδε τους εγγεγραμμένους χρήστες να αυξάνονται αισθητά κατά 230.000, δηλαδή κατά σχεδόν 1/3 (ο συνολικός αριθμός των χρηστών ανέρχεται σε 655.000).  

Η -ηλικίας έξι ετών- πλατφόρμα, φαινομενικά, έχει πολλαπλές ομοιότυπες με το Twitter. Μπορείς να κάνεις post (ονομάζονται “toots”), να κάνεις σχόλια σε αναρτήσεις άλλων, να κάνεις like ή share, να ακολουθήσεις άλλους χρήστες κ.ο.κ. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν έχει διαφημίσεις. Επομένως, η ροή είναι «καθαρή» από άσχετο ή μη επιθυμητό περιεχόμενο. Ένα χαρακτηριστικό, το οποίο δίνει αρκετούς «πόντους» στο Mastodon. 

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι χρήστες, οι οποίοι στηλιτεύουν την πολυπλοκότητα της χρήσης αυτής της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, μόλις ο χρήστης κάνει εγγραφή, καλείται να επιλέξει έναν server, ο οποίος αντανακλά ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, τη χώρα καταγωγής, την πόλη διαμονής, τα ενδιαφέροντα κ.α. 

Με βάση αυτόν τον server, ο νέος χρήστης παίρνει ένα συγκεκριμένο url, έχοντας τη δυνατότητα να αρχίσει να αλληλεπιδρά με παλαιότερους χρήστες, οι οποίοι έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά και οι οποίοι ανήκουν στον ίδιο server. Χωρίς, όμως, αυτό να αποκλείει την επαφή και με χρήστες άλλων servers, με διαφορετικά γνωρίσματα.

Διαφορετικοί servers, τους οποίους μπορεί να επιλέξει ένας χρήστης

Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με το Twitter, το Mastodon δεν σου προτείνει πιθανούς χρήστες, τους οποίους θα μπορούσες να ακολουθήσεις. Η αναζήτηση νέων φίλων γίνεται αποκλειστικά με πρωτοβουλία του ίδιου του χρήστη.  

Όλοι οι διαφορετικοί servers, παρότι δεν αποτελούν μια ενιαία εντότητα, διασυνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα συλλογικό δίκτυο, το οποίο ωστόσο δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένα. Εξ ου και ο αποκεντροποιημένος χαρακτήρας του Mastodon, το οποίο -εξαιτίας αυτού του γνωρίσματος- δεν μπορεί να πουληθεί ως μια ενιαία πλατφόρμα.  

Και φυσικά, δεν έχει τους ίδιους κανόνες λειτουργίας. Για την ακρίβεια, κάποιοι servers δεν έχουν καν κανόνες, κάτι το οποίο αναμφίβολα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, εφόσον το Mastodon συνεχίσει να αναπτύσσεται. Για παράδειγμα, ένα παράνομο ή ρατσιστικό περιεχόμενο μπορεί να διαγραφεί στον έναν server, αλλά ταυτόχρονα δύναται να παραμείνει ορατό σε κάποιον άλλο server.  

Όπως προαναφέρθηκε, η πλατφόρμα δεν εμπεριέχει διαφημίσεις, παρότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αναρτήσεις, οι οποίες προωθούν κάποια εταιρεία ή κάποιον προϊόν. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται κάποιο αντίτιμο. Βέβαια, ορισμένοι servers παρέχουν τη δυνατότητα για δωρεές. 

Διαβάστε επίσης

Υποκλοπές (φάση Β’), οι Saudis θέλουν Μουντιάλ… μέσω Αθήνας, το πωλητήριο ΙΑΣΩ και η συγχώνευση Παγκρήτιας – Τράπεζας Αττικής 

Νταν Πένια: Ο «συμβουλάτορας» των κροίσων που έφτιαξε μια περιουσία 50 δισ. δολαρίων

Η βίλα στη νότια Λευκάδα που πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα