Στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτών είναι η ψηφιακή ασφάλεια, καθώς περίπου 2,8 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν εφαρμογές μηνυμάτων το 2020 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. μέχρι το 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί της Viber μοιράζονται με το κοινό τις καλύτερες δυνατές συμβουλές για την ψηφιακή ασφάλεια.

Όπως αναφέρουν, όλα ξεκινούν με τη χρήση μιας ασφαλούς εφαρμογής και το τσεκάρισμα κάποιων απλών ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, απευθυνόμενοι στους χρήστες εφαρμογών μηνυμάτων αναφέρουν:

1. Κρυπτογράφηση end-to-end: H κρυπτογράφηση end-to-end φροντίζει να μην βλέπει κανείς άλλος τα μηνύματα, εκτός από τον παραλήπτη τους. Όταν υπάρχει, κάθε μήνυμα 1-προς-1 ή σε μια ομαδική συνομιλία, καθώς και κάθε προσωπική κλήση, δεν είναι προσβάσιμη από κανέναν άλλον πέραν των παραληπτών.

Κάποιες εφαρμογές, όπως το Viber, έχουν την κρυπτογράφηση end-to-end προεπιλεγμένη, ενώ σε άλλες ο χρήστης πρέπει να ξεκινήσει μια κρυπτογραφημένη συνομιλία ή να ενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση από τις ρυθμίσεις.

2. Μηνύματα που εξαφανίζονται: Για τις περιπτώσεις αποστολής κάποιας ευαίσθητης πληροφορίας, όπως ενός κωδικού PIN ή του αριθμού πιστωτικής κάρτας, υπάρχουν τα αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα, που επιτρέπουν στον χρήστη να επιλέξει πόση ώρα μπορεί να δει ο παραλήπτης το μήνυμα.

Ο χρόνος ξεκινά από τα 10 δευτερόλεπτα και φτάνει μέχρι και τις 24 ώρες. Στο Viber αν κάποιος αποφασίσει να βγάλει μια φωτογραφία οθόνης με κάποιο αυτοκαταστρεφόμενο μήνυμα, η άλλη πλευρά λαμβάνει ειδοποίηση για να γνωρίζει το συμβάν.

3. Προστασία στις συνομιλίες με κωδικό PIN: Ένα ακόμη στρώμα ασφάλειας είναι πάντα καλή ιδέα. Στο Viber, οι κωδικοί PIN μπορούν να κρύψουν κάθε είδους συνομιλίας, εκτός από τις κοινότητες. Με αυτόν τον τρόπο οι προσωπικές ή επαγγελματικές συνομιλίες είναι πάντα προστατευμένες, ακόμη κι αν η συσκευή χρησιμοποιείται από κάποιον άλλον.

4. Επεξεργασία και διαγραφή μηνυμάτων προς οποιονδήποτε: Η αποστολή του λάθους μηνύματος στον λάθος άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει ντροπή, μπορεί όμως και να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια. Η δυνατότητα να μπορεί ο χρήστης να σβήσει κάτι που έστειλε σε οποιονδήποτε, αποτελεί βασική δικλείδα ασφάλειας, αρκεί να γίνει άμεσα.

5. Ρύθμιση της κατάστασης: Το τι κάνει κάθε χρήστης είναι προσωπικό του ζήτημα, ακόμη κι αν πρόκειται για το να είναι online και να διαβάζει τα μηνύματά του -π.χ. να διαβάζει μόνο τι στέλνουν οι φίλοι και οι συγγενείς, χωρίς να απαντά ή να τσεκάρει κατά τις διακοπές τι γίνεται στη δουλειά χωρίς να ξέρουν όλοι ότι είναι online. Σε κάθε περίπτωση, το να έχει κανείς τον έλεγχο των ενεργειών του που εμφανίζονται αποτελεί βασική λειτουργία ασφαλείας.

6. Ρυθμίσεις ασφαλείας: Η ημερομηνία γέννησης και η φωτογραφία είναι δύο από τα πιο βασικά στοιχεία προσωπικής πληροφορίας. Το να μην φαίνονται δημοσίως αποτελεί θέμα ιδιωτικότητας, αλλά και ασφάλειας, καθώς η ημερομηνία γέννησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει η προστασία πολλών online υπηρεσιών και συστημάτων. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει κανείς αν θέλει να κοινοποιούνται σε όλες τις επαφές του.

7. Απόκρυψη του αριθμού σε συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει από κοινότητες: Οι κοινότητες είναι ένα τρόπος για να βρίσκει κανείς καινούργιους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα για να συνομιλήσει. Ωστόσο, πολύ συχνά είναι άγνωστοι, οπότε θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός. Ως προεπιλογή, το Viber κρύβει τον αριθμό κάθε φορά που ξεκινά μια καινούργια, προσωπική συνομιλία, από κάποια κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με άλλους, χωρίς να ανησυχεί ότι δίνει πολλή πληροφορία για τον εαυτό του.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Kύμα ανατιμήσεων στα τιμολόγια μετά τον πρωτοφανή καύσωνα (Vid)

Αύξηση κόστους κατά 500% για ένα εμπορευματοκιβώτιο

Κακούργημα ο εμπρησμός – Τι ποινές προβλέπονται