Ελλάδα

Κακούργημα ο εμπρησμός – Τι ποινές προβλέπονται

  • newsroom


Το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει ότι θα υπάρχουν πιο αυστηρές ποινές για περιβαλλοντικά εγκλήματα - Στη διαβούλευση η νέα διάταξη μέσα στον Αύγουστο - Ποιες αλλαγές έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ

Σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο.

Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν  ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασαν από τη Βουλή στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.

Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα (σ.σ του ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό όφελος ο εμπρηστής, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τις περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιάς από εγκληματική αμέλεια. Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Kύμα ανατιμήσεων στα τιμολόγια μετά τον πρωτοφανή καύσωνα (Vid)

«Ακτή Σαλάντι»: Πώς μπήκε οριστικό λουκέτο στο διάσημο ξενοδοχείο για γυμνιστές της δεκαετίας του ‘80 (pics)

Χ.Α.: Πειραιώς και ΟΤΕ οδηγούν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες