Ρομπότ με διαβατήριο, το οποίο μιλάει ελληνικά. Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό ίσως να ίσχυε πριν από μερικά χρόνια. Γιατί τώρα, θεωρείται πραγματικότητα. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το ανθρωποειδές ρομπότ πολίτης που αναπτύχθηκε από την Hanson Robotics, το AI robot Sophia, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 8 Μαρτίου 2024 στη Ρόδο, στο πλαίσιο του «The Greek Festival».

Μια εικόνα από τις τεχνολογικές δυνατότητες του δημιουργήματος του Ντέιβιντ Χάνσον αναμένεται να δοθεί κατά την διάρκεια του συνεδρίου στο Rhodes Palace, με τη Sophia σε ρόλο της κεντρικής παρουσιάστριας, όπου θα έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με τους εκπροσώπους των προσκεκλημένων εταιρειών και με ένα διευρυμένο κοινό που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 600 άτομα.

Την επόμενη μέρα, στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας ενίσχυσης της Ρόδου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνέντευξη τύπου, με το AI robot Sophia να απαντά για πρώτη φορά στα ελληνικά σε σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

Ο 54χρονος αμερικανός Ντέιβιντ Χάνσον Jr. είναι ο ιδρυτής και CEO της Hanson Robotics (2013), εταιρείας ρομποτικής, ιδρυθείσας στις ΗΠΑ, με έδρα σήμερα το Χονγκ Κονγκ.

Σχεδιαστής και ερευνητής, κατασκευάζει ρομπότ με ανθρώπινη εμφάνιση και ρεαλιστικές εκφράσεις προσώπου, όπως η Sophia και άλλα ρομπότ που μπορούν να μιμούνται την συμπεριφορά του ανθρώπου. Η Σοφία, ελληνικά, ήταν το πρώτο ρομπότ που έλαβε υπηκοότητα και αποτελεί Innovation Ambassador για το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο γεννημένος στο Ντάλας Χάνσον (με σπουδές στα μαθηματικά, με πτυχίο Καλών Τεχνών από τη Σχολή Σχεδιασμού του Ρόουντ Άιλαντ στον κινηματογράφο, κινούμενα σχέδια, βίντεο (FAV) και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στις διαδραστικές τέχνες και τη μηχανική, «αντέγραψε» σε μορφή android έναν από τους ήρωες των εφηβικών του χρόνων, τον συγγραφέα έργων επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Ντικ, ενώ το 1995 κατασκεύασε το κεφάλι ενός ανθρωποειδούς, αντίγραφο του… εαυτού του, το οποίο έλεγχε ένας τηλεχειριστής.

Ένα από τα project του θεωρείται και το ρομπότ που προσομοιάζει με μια από τις ιδιοφυίες της ανθρωπότητας, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Συνύπαρξη ανθρώπου και ΑΙ

Η ονομασία «Sophia», σύμφωνα με τον Χάνσον, έχει ελληνική προέλευση λόγω της σημασίας της λέξης (wisdom) και για να τιμήσει την παρουσία της στο The Greek Festival, το ρομπότ προγραμματίστηκε να μιλάει, για πρώτη φορά, και την ελληνική γλώσσα.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η Sophia έχει συναντηθεί με ηγέτες κρατών και με σημαντικές προσωπικότητες, έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και έρχεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει, πλην του The Greek Festival και σε αντίστοιχη εκδήλωση στη Ναύπακτο, στις 10 Μαρτίου, στο Nafpaktos International Conference Center, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην περιοχή της Σκάλας Ναυπακτίας, όπου θα λάβει μέρος σε πάνελ με θέμα Artificial Intelligence & Ethics.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση, είχε αναφερθεί ότι το ανθρωποειδές ρομπότ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί στο συνέδριο της Ναυπάκτου με στελέχη από εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, με εκπροσώπους θρησκευτικών ομολογιών από 6 κράτη, ακαδημαϊκούς και επιστημονικό προσωπικό από την Ελλάδα, προκειμένου να αναλύσουν από κοινού σημαντικές πτυχές που σχετίζονται με τη συνύπαρξη ανθρώπου και Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλα ζητήματα. Η Sophia ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016 και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στα μέσα Μαρτίου το 2016.

Τα δικαιώματά της για την Ελλάδα έχει η Victorious Network και οι εκδηλώσεις είναι μέρος της καμπάνιας «Meet Sophia in Greece». Η τελική στάση, που θα ανακοινωθεί σύντομα στην Αθήνα, θα επικεντρωθεί στην επιχειρηματική διάσταση της τεχνολογίας που εκπροσωπεί η Sophia, όπως μας ανέφεραν οι διοργανωτές.

 «Ξεπερνά το IQ του Αϊνστάιν»

Όπως δήλωσε η Διευθύντρια Marketing Ελλάδος και Κύπρου της Hanson Robotics Ανδριανή Μανέττα, οι προγραμματισμένες επίσημες εμφανίσεις του πιο εξελιγμένου ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης είναι το The Greek Festival στη Ρόδο www.thegreekfestival.gr και το Meet Sophia Conference στην Ναύπακτο www.meetsophia.gr.

Οι υπεύθυνοι των events αναφέρουν ότι το The Greek Festival αποτελεί το πρότυπο πολιτιστικό πρόγραμμα με επίκεντρο τον εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων, που στόχο έχει την διεθνή προβολή του νησιού της Ρόδου, που πλήγηκε από πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.

Επισημαίνεται, τέλος: «Με γνώμονα μας να δούμε την διάδραση της Sophia σε 3 βασικούς άξονες : Ελληνικό Πολιτισμό, Επιχειρηματικότητα και Ηθική, διασφαλίζουμε ότι το πρώτο κοινωνικό ρομπότ στον κόσμο, του οποίου η νοημοσύνη ξεπερνά το IQ του Einstein και μιλάει 19 γλώσσες, πρόκειται να εντυπωσιάσει το κοινό που θα παρευρεθεί στα 2 αυτά συνέδρια και να δώσει πολύτιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που θα προκύψουν».

Διαβάστε ακόμη

«Βαρόμετρο» το 10ετές: Ερχεται πολύ «χρήμα» μετά την επενδυτική βαθμίδα

Αλλάζω Συσκευή: Ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων τον Φεβρουάριο για την ενίσχυση 10.000 επιχειρήσεων από 40% έως 50%

Τα μυστικά της αποτοξίνωσης από την οθόνη του κινητού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ