Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Ειδικά για τα ξενοδοχεία, κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παράγονται ανά ξενοδοχείο σχεδόν 20 τόνοι απορριμμάτων τροφίμων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 43% των συνολικών απορριμμάτων του. Ενώ το 45% των απορριμμάτων τροφίμων στα ξενοδοχεία προέρχεται από επεξεργασία και υπερβολική προετοιμασία, το 34% οφείλεται σε τρόφιμα που έχουν μείνει στα πιάτα, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης αποθεμάτων.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, μια πολλά υποσχόμενη οδός, είναι η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI). Όπως αποφαίνονται οι ειδικοί, εάν η ΑΙ χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, τα ξενοδοχεία αλλά και τα εστιατόρια μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη σπατάλη τροφίμων και να ενισχύσουν την κυκλική οικονομία. Ως αποτέλεσμα, η αποδοτικότητα των πόρων μπορεί να μεγιστοποιηθεί, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και, εν τέλει, προάγοντας ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Προσεγγίσεις που βασίζονται στην ΑΙ για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΑΙ, είναι η χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης για την πρόβλεψη της ζήτησης για προϊόντα διατροφής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, διασφαλίζοντας ότι παράγεται και παραδίδεται η σωστή ποσότητα τροφής, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή.

Ένα παράδειγμα καλής πρακτικής, είναι το νέο πρόγραμμα του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, ο οποίος κάθε χρόνο, σερβίρει παγκοσμίως 200 εκατ. γεύματα σε 5.500 ξενοδοχεία και 10.000 χώρους τροφίμων και ποτών. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού, ο Accor ενθάρρυνε τα ξενοδοχεία του να μετρούν τα απορρίμματα των τροφίμων τους καθώς η μείωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ακριβή μέτρηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνει στα ξενοδοχεία του να μετρούν τα απορρίμματα τροφίμων τους χρησιμοποιώντας το Gaïa, ένα αποκλειστικό διαδικτυακό εργαλείο για τα ξενοδοχεία Accor. Αυτή η λύση που βασίζεται στην τεχνολογία, διευκολύνει τα ξενοδοχεία να μετρούν και να παρακολουθούν την απόδοσή τους στην ενέργεια, το νερό, τα απόβλητα και το αποτύπωμα άνθρακα, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν με ακρίβεια τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών τους για βιωσιμότητα.

Μέχρι σήμερα, την Gaïa έχει υιοθετήσει το 71% των θυγατρικών, διαχειριζόμενων και δικαιοδόχων ξενοδοχείων του ομίλου, που κατανέμονται σε 3.900 ξενοδοχεία, ενώ έως το 2025, σχεδιάζεται η επέκτασή του σε όλα τα ξενοδοχεία με δραστηριότητες εστίασης.

Παράλληλα, ο όμιλος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν μέθοδοι εργασίας, υποβολής εκθέσεων και ανάλυσης που βασίζονται σε αυστηρή επιστημονική προσέγγιση. Για να το πετύχει αυτό, ο Accor αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην ΑΙ. Χάρη σε αυτούς τους δύο μοχλούς και έως το 20230, στοχεύει να υπερβεί την αρχικά προγραμματισμένη μείωση κατά 50% της σπατάλης τροφίμων.

Συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις

Μεταξύ άλλων, ο όμιλος σύναψε συνεργασίες με 3 νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν την ΑΙ. Για τη μείωση των απορριμμάτων στην πηγή, έχουν ήδη ξεκινήσει 200 πιλοτικά προγράμματα σε ξενοδοχεία που παρουσιάζουν σημαντικές πωλήσεις F&B. Για παράδειγμα, η Winnow Vision σαρώνει και αναγνωρίζει οπτικά το πλεόνασμα τροφίμων για να αποκτήσει λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την ποσότητα και τον τύπο τους, επιτρέποντας στις ομάδες διαχείρισης να προσαρμόσουν τα μενού και να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων. Η λύση αυτή, επί του παρόντος χρησιμοποιείται σε περίπου 100 ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένου του Fairmont Jakarta, το οποίο μείωσε τη σπατάλη τροφίμων κατά 16% δηλαδή 1,6 τόνους σε ένα μόνο χρόνο, και το Novotel London Excel, το οποίο μείωσε τη σπατάλη κατά 39% ή κατά 12 τόνους.

Από την άλλη πλευρά, η startup Orbisk, χρησιμοποιεί την ΑΙ για να σαρώσει τα υπολείμματα φαγητού, ώστε να αποκτήσει σαφή δεδομένα σχετικά με την ποσότητα και τον τύπο του φαγητού που απορρίπτεται. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στην προσαρμογή των μενού και κατ’ επέκταση στη μείωση των απορριμμάτων. Το σύστημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στο Sofitel The Palm στο Ντουμπάι, το οποίο μείωσε τη σπατάλη τροφίμων του κατά 13% σε 5 μήνες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 τόνους ετησίως, αλλά και στο Novotel Amsterdam Schiphol Airport, που μείωσε τα απορρίμματά του κατά 35%, ποσοστό που ισοδυναμεί με 8 τόνους σε διάστημα δύο ετών.

Τέλος, σύμφωνα με το travel.gr, η τρίτη startup, η Fullsoon, προσφέρει προγνωστικά διαχείρισης για εστιατόρια, υπολογίζοντας τον αριθμό των πελατών, τα πιάτα που θα παραγγελθούν και την ακριβή ποσότητα των υλικών που χρειάζονται για την προετοιμασία τους. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της ομάδας, υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2023, θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή 10 πιλοτικά προγράμματα τα οποία προσδοκούν να κυκλοφορήσουν σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων παγκοσμίως, με στόχο τη βελτιστοποίηση του F&B, περιθώρια κέρδους κατά 6% και εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 800 ευρώ σε απορρίμματα ανά ξενοδοχείο ανά μήνα.

Διαβάστε ακόμη  

Χαμάς: Δεν συζητάμε για τους ομήρους του ισραηλινού στρατού έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεση στη Γάζα

ΔΕΗ: Αυξημένο το τιμολόγιό της τον Νοέμβριο 2023 κατά 1,5 λεπτό σε σχέση με τον Οκτώβριο

Forbes: Σε ποια θέση βρίσκεται ο Αντετοκούνμπο στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους NBAers (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ