Υπό ψηφιακό μετασχηματισμό βρίσκεται, πλέον ο χώρος της διαχείρισης, δηλαδή, των ροών χρήματος, κεφαλαίου και των σχετικών κινδύνων.

Σήμερα, το 63% των treasurers αναγνωρίζουν ότι οι υλοποιήσεις τεχνολογικών λύσεων έχουν πλέον ενταχθεί στην ευρύτερη στρατηγική της επιχείρησης τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της EY Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Χρηματοοικονομολόγων (Hellenic Association of Treasurers), η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023, με αποδέκτες τα μέλη του Συνδέσμου, αποτυπώνει τις δυνατότητες, που παρέχει η τεχνολογία σήμερα στην αυτοματοποίηση και τυποποίηση των διαδικασιών, αλλά και στην ενοποίηση της πληροφορίας.

Η έρευνα δείχνει ότι, αν και αναγνωρίζονται τα οφέλη, που μπορεί να προσδώσει η χρήση της τεχνολογίας στη λειτουργία του treasury, ένα ποσοστό 29% δεν έχει εντάξει κάποια σχετική υλοποίηση στο άμεσο στρατηγικό τους πλάνο, ενώ ένα 6% διατηρούν κριτική στάση απέναντι στα πραγματικά οφέλη.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα, διατυπώνεται ως βασική προτεραιότητα για τους συμμετέχοντες, η επανεξέταση της γενικότερης στρατηγικής του treasury και ο επανασχεδιασμός των διαδικασιών που το διέπουν (50%).

Σε ό,τι αφορά, τον τομέα της τεχνολογίας, η επαναξιολόγηση και η βελτίωση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται (34%), καθώς και η εγκατάσταση ενός εξειδικευμένου πληροφοριακού συστήματος (treasury management system – TMS) που θα καλύπτει το σύνολο των λειτουργιών και δραστηριοτήτων του treasury (34%), είναι ψηλά στην ατζέντα.

Επίσης, η υλοποίηση αυτοματισμών (27%) που θα αφορούν συγκεκριμένους τομείς του treasury (π.χ., πληρωμές, ταμειακός προγραμματισμός, κ.ά.), καθώς και η εκμετάλλευση νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων (22%), όπως το RPA και τα advanced analytics, αποτελούν, μεταξύ άλλων, βασικές προτεραιότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υλοποίηση τεχνολογικών λύσεων, για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων (83%), μπορεί να συντελέσει στην αυτοματοποίηση των υφιστάμενων χειροκίνητων διαδικασιών, αλλά και στη μείωση του λειτουργικού κινδύνου, με τον περιορισμό των ανθρώπινων λαθών και τη βελτίωση του εσωτερικού πλαισίου ελέγχου (59%).

Άλλα οφέλη, που μπορούν να προκύψουν, είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους (49%) του treasury, αλλά και οι δυνατότητες πρόσβασης σε αναγκαία πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο (47%).

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι επαγγελματίες του treasury προσδοκούν – με ποσοστά άνω του 60% – πως τομείς, όπως η εκτέλεση των πληρωμών, οι διαδικασίες του back office (επιβεβαίωση και εκκαθάριση συναλλαγών, αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών, κ.ά.), η λογιστική παρακολούθηση, το κομμάτι του reporting και η διαχείριση ρευστότητας, να έχουν πλήρως αυτοματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σε ποσοστό 70%, αναγνωρίζεται ότι οι υπάρχουσες διαδικασίες διαχείρισης των σχέσεων με τις τράπεζες, δε θα επηρεαστούν ή θα αυτοματοποιηθούν μερικώς.

Ως μεγαλύτερο εμπόδιο για την οποιαδήποτε υλοποίηση, για το 66% παραμένει το κόστος, ενώ, παράλληλα, παρατηρείται δυσκολία στον ποσοτικό προσδιορισμό των οφελών από οποιαδήποτε τέτοιου είδους επένδυση. Ο συνδυασμός των τελευταίων δύο παραγόντων, πολύ συχνά δυσκολεύει την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και της υποστήριξης από την ηγεσία της επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τα οφέλη των επενδύσεων τεχνολογίας, κυρίως εξαιτίας των έμμεσων πλεονεκτημάτων που φέρνουν στην επιχείρηση (48%), ενώ μόλις το 9% δηλώνουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιους υπολογισμούς με ευκολία.

Η απόφαση για την εγκατάσταση ενός TMS ή την υλοποίηση λύσεων, που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές του treasury, εξαρτάται συνήθως από τη δομή και τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε οργανισμού, ενώ και το κόστος παίζει σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% έχει ήδη επιλέξει ή προσανατολίζεται σε ένα TMS, ενώ το 44% προτιμά, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, την υιοθέτηση μικρότερου μεγέθους τεχνολογικών λύσεων, σαν πιο κατάλληλες.

Η υλοποίηση ενός treasury management system έχει ως πρωταρχικό στόχο την κάλυψη αναγκών σχετικών με την καθημερινή παρακολούθηση των επιπέδων του “ταμείου” (87%), τη διαχείριση της ρευστότητας (73%), τις δυνατότητες συνδεσιμότητας με τις τράπεζες (73%), καθώς και τον μελλοντικό ταμειακό προγραμματισμό (73%).

Επίσης, σημαντικές είναι για τις επιχειρήσεις, σε ποσοστό 53%, οι δυνατότητες που παρέχονται από τέτοια συστήματα, αναφορικά με την ενοποίηση και την αυτοματοποίηση της εκτέλεσης των πληρωμών.

Διαβάστε ακόμη 

Φοιτητική κατοικία: «Κλειδί» τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια για την Εφορία 

Το όνειδος και οι ευθύνες για τον φόνο στο πλοίο, Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μόνο ομιλία και συνέντευξη, ο Αντρέα, η Κλαούντια και η Avramar 

Αν. Ανδρεάδης (Sani/ Ikos): Η πρόβλεψη για πάνω από 20 δισ. τουριστικές εισπράξεις φέτος και το στρατηγικό ρίσκο για το 2024 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ