Έφεση μαζί με τη Meta καταθέτει η TikTok για το καθεστώς «gatekeeper» που περιλαμβάνεται στην Πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), η οποία εισάγει πιο αυστηρούς κανόνες για τις εταιρείες τεχνολογίας, με σκοπό τη διασφάλιση του ανταγωνισμού -καθώς παράλληλα διευκολύνει τους καταναλωτές να αλλάζουν τις ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, τον Σεπτέμβριο η ΕΕ επέλεξε 22 υπηρεσίες «gatekeeper», τις οποίες διαχειρίζονται οι Microsoft, Apple, Google, Amazon, Meta και TikTok.

Την Τετάρτη η Meta αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό «gatekeeper» για το Messenger και το Marketplace, χωρίς ωστόσο να ασκήσει έφεση για τα Facebook, Instagram και WhatsApp.

Οι Microsoft, Google και Amazon δεν προχώρησαν σε αμφισβήτηση, ενώ μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, που ήταν η τελευταία ημερομηνία για την άσκηση έφεσης, η Apple δεν είχε κάνει κάποια ανακοίνωση. Ωστόσο, σήμερα γνωστοποίησε ότι κατέθεσε προσφυγή κατά των αποφάσεων της ΕΕ.

«Η έφεσή μας βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο χαρακτηρισμός αυτός κινδυνεύει να υπονομεύσει τον ίδιο τον στόχο της DMA, προστατεύοντας τους πραγματικούς gatekeeper από νεότερους ανταγωνιστές όπως το TikTok», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων σύμφωνα με το Reuters.

«Εκτός από το να είναι gatekeeper, η πλατφόρμα μας, που λειτουργεί στην ΕΕ για λίγο περισσότερο από πέντε χρόνια, είναι αναμφισβήτητα ο πιο ικανός ανταγωνιστής απέναντι σε πιο καθιερωμένες πλατφόρμες», αναφέρει ακόμη, προσθέτοντας ότι δεν πληροί το όριο που θέτει ο νόμος για έσοδα που παράγονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο των 7,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την DMA, οι εταιρείες που έχουν πάνω από 45 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κεφαλαιοποίηση αγοράς 75 δισ. ευρώ, θεωρούνται gatekeeper που παρέχουν μια βασική υπηρεσία πλατφόρμας.

Η TikTok, η οποία έχει πάνω από 134 εκατ. μηνιαίους χρήστες, υποστηρίζει ότι ορίστηκε ως gatekeeper με βάση τη μητρική της, ByteDance, ενώ δήλωσε ότι είναι ανταγωνιστής στην ψηφιακή διαφήμιση, χωρίς να αποτελεί η ίδια καθεστώς. Επισήμανε δε πως σε ό,τι αφορά τον ορισμό της ως gatekeeper από την ΕΕ, δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική έρευνα αγοράς.

Διαβάστε ακόμη

Scope Ratings: Η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας θα είναι ανθεκτική στα εξωτερικά σοκ (γραφήματα)

Ερντογάν από Βερολίνο: «Παγκόσμια αντίδραση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ» (tweet)

Εντυπωσιακές εικόνες: Τοποθεσίες-φάντασμα που τις έχει «καταπιεί» η φύση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ