Η Ευρώπη επέβαλε δασμούς εισαγωγής έως και 19,2% στους κινεζικούς πύργους ανεμογεννητριών από χάλυβα καθώς οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προσπαθούν να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που παράγουν εξοπλισμό καθαρής ενέργειας ο οποίος απαιτείται για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε, ότι οι κινεζικές εταιρείες είχαν πουλήσει πύργους αξίας περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ (337 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, βλάπτοντας τους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει το Bloomberg, επιδιώκουν να υποστηρίξουν τις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας αφού οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν στην παραγωγή ηλιακών πάνελ και επιδιώκουν να επεκταθούν στον αιολικό τομέα. Οι δασμοί αντιντάμπινγκ θα εξασφαλίσουν περισσότερες από 3.600 θέσεις εργασίας στον κλάδο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην ΕΕ, ανέφερε η Επιτροπή.

«Αυτά τα μέτρα χρησιμεύουν για την προστασία και την υπεράσπιση των παραγωγών και των εργαζομένων της ΕΕ από πρακτικές που στρεβλώνουν το εμπόριο και βλάπτουν την παραγωγή της ΕΕ», ανέφερε η Επιτροπή.

Ο κορυφαίος κατασκευαστής πύργων της Κίνας Titan Wind Energy Suzhou Co. σημείωσε πτώση 6% στο χρηματιστήριο του Shenzhen τη Δευτέρα, αφού δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι αντιμετωπίζει πλέον δασμούς αντιντάμπινγκ 14,4% στην Ευρώπη. Η Dajin Heavy Industry Co. θα χρεωθεί με 7,2%, ενώ άλλες κινεζικές εταιρείες που δεν συνεργάστηκαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζουν πρόσθετες εισφορές 19,2%.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη αντιστοιχούσαν στο 6% των εσόδων της Titan κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους και η εταιρεία θα επεκτείνει τις εξαγωγές της σε χώρες εκτός ΕΕ επιταχύνοντας παράλληλα το χτίσιμο της κατασκευαστικής της βάσης στη Γερμανία για να μειώσει τον αντίκτυπο των δασμών, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

«Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά ήταν υψηλή τα τελευταία χρόνια, επομένως η σημασία των αγορών του εξωτερικού είναι ακόμη μικρότερη», δήλωσε ο Leo Wang, αναλυτής αιολικής ενέργειας του BloombergNEF με έδρα το Πεκίνο.

Εκτίμηση, που πάντως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στα χρηματιστήρια καθώς ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών της Κίνας, η Xinjiang Goldwind Science & Technology Co., σημείωσε πτώση έως και 10% στο Χονγκ Κονγκ και η αντίστοιχη εταιρεία Ming Yang Smart Energy Group Ltd. σημείωσε πτώση 4,6% στη Σαγκάη.