Είναι προφανές ότι όχι μόνο η περυσινή χρονιά αλλά και η φετινή θα είναι μία χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τα έσοδα και την κερδοφορία με σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα για τον όμιλο της Aegean.

Aυτό ανέφερε πρίν από λίγο ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Γερογιάννη να αναφέρεται στις πολύ υψηλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου όπου η εταιρεία έχει ήδη μεταφέρει 6,7 εκατ. επιβάτες +42% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022 με 8,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις και υψηλό συντελεστή πληρότητας, στο 82%, από 74% το 2022 με συνακόλουθα σημαντικά έσοδα ανά πτήση.

Ειδικά το φετινό πρώτο εξάμηνο θα είναι το πρώτο κερδοφόρο στην ιστορία του ομίλου, σε συνέχεια και των πολύ καλών επιδόσεων του παραδοσιακά αδύναμου α’ τριμήνου λόγω της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Η διοίκηση αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ήδη από το Μάρτιο του 2023 έχει αποπληρωθεί το σύνολο των δανείων που έλαβε στη διάρκεια της πανδημίας, όπως και σειρά άλλων υποχρεώσεων, με πολύ σημαντικό το στοιχείο τώρα ότι ο όμιλος έχει συνολικά αυτή την στιγμή 11 αεροσκάφη ελεύθερων βαρών πιστώσεων ή δανείων ή κόστους μισθώσεων, από μόλις 4 το 2019.

Σε σχέση με τα warrants και τα δικαιώματα που απορρέουν για το ελληνικό Δημόσιο, σε συνέχεια της συμφωνίας για την ενίσχυση συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η εταιρεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της απαγόρευσης πτήσεων την άνοιξη του 2020 (σ.σ με την επιπλέον προϋπόθεση της αύξησης κεφαλαίου και από τους μετόχους κατά 60 εκατ. ευρώ) ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι η σχετική περίοδος για την άσκηση των δικαιωμάτων ήδη «τρέχει» από τις 3/7/2023 έως τις 3/7/2026.

«Είναι καθαρά επιλογή του Δημοσίου αν θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα και όταν γίνει η κοινοποίηση τότε έχει η εταιρεία 60 ημέρες να απαντήσει αν θα δεχθεί τη συμμετοχή του Δημοσίου ή θα εξαγοράσει αυτό το δικαίωμα πληρώνοντας τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής της μετοχής και της τιμής όπου έγινε η αύξηση.

Έχουμε πεί και στο παρελθόν ότι η εταιρεία έχει διασφαλίσει τα διαθέσιμα και διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς δάνεια. Προηγουμένως θα πρέπει να ληφθεί η σχετική απόφαση εξαγοράς των δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση, η οποία πρέπει να δώσει την έγκρισή της. Το Δημόσιο είναι αυτό που θα αποφασίσει το πότε εντός της τριετίας θα ασκήσει αυτά τα δικαιώματα».

Τόσο ο κ. Βασιλάκης όσο και ο κ. Γερογιάννης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά και στις υψηλές επιδόσεις όσον αφορά την επιβατική κίνηση σε πιο περιφερειακά μικρά νησιά, με αύξηση από 20% έως 77% από τον Ιούνιο έως και τις 15 Ιουλίου γεγονός που συμβάλλει στη χωρική διάχυση του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση λιγότερο προβεβλημένων προορισμών.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΕΘΟ: «Με ένα άρθρο» επιστρέφουν στο Δημόσιο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ράλι 20% για τη μετοχή της Rolls Royce – Αναβαθμίζει το guidance για τα φετινά κέρδη

ΟΔΔΗΧ: Υπερκαλύφθηκε το ποσό των 6μηνων εντόκων – Στο 3,80% η απόδοση (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ