«Θηλιά στο λαιμό» των φοιτητών και των εργαζομένων έγιναν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουριστικές περιοχές της Ευρώπης, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι τουρίστες που συρρέουν στα ελληνικά νησιά και τις ιταλικές πόλεις ανεβάζουν το κόστος στέγασης για τους πολίτες που μεταβαίνουν εκεί για να εργαστούν ή να σπουδάσουν.

Σαντορίνη

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Σαντορίνη – που διαθέτουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως η Airbnb – απευθύνονται σε πλούσιους ξένους τουρίστες, έτσι οι εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι αγωνίζονται να βρουν οικονομικά προσιτά σπίτια.

Τα έξοδα στέγασης υπερβαίνουν τους μισθούς

Τέτοια προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στη Σαντορίνη, όπου οι αφίξεις τουριστών πέρυσι ήταν σχεδόν 60% υψηλότερες από το προ της πανδημίας επίπεδο του 2019. Σε πολλά ευρωπαϊκά τουριστικά θέρετρα – από τα ηλιόλουστα ελληνικά νησιά μέχρι την Πράγα, τη Λισαβόνα και τις ιστορικές ιταλικές πόλεις – η Airbnb και άλλες βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών διαταράσσουν σοβαρά την αγορά κατοικίας.

Ιταλία

Στην Ιταλία, η επιτομή της κρίσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας είναι εδώ και καιρό η Βενετία, όπου οι τουριστικές κλίνες στα νησιά στην καρδιά της πόλης -περίπου 49.000- ξεπερνούν τον συνολικό αριθμό των μακροχρόνιων κατοίκων. Περίπου το 20% αυτών των τουριστικών κλινών ενοικιάζονται σε στυλ Airbnb, για βραχυπρόθεσμες τουριστικές διαμονές σε διαμερίσματα που παλιά έμεναν μακροχρόνιοι κάτοικοι.

Η Ίος

Το ελληνικό νησί της Ίου – με 2.000 μόνιμους κατοίκους – δέχεται περίπου 150.000 επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, κυρίως clubbers από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Ο δήμαρχος της Ίου Γκίκας Γκίκας αντιμετωπίζει το άλυτο πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς, τους πυροσβέστες και τους αξιωματικούς της ακτοφυλακής που αποστέλλονται για να εργαστούν στο νησί.

Παρίσι, Λονδίνο και Βαρκελώνη έχουν θέσει περιορισμούς

Πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη έχουν θέσει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις τους, αλλά η επιβολή τους έχει αποδειχθεί δύσκολη. Ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν γίνει έμπειροι στο να κατασκευάζουν διαδικτυακές καταχωρίσεις για να παρακάμπτουν τους κανόνες που απαιτούν εγγραφές ή διέπουν πόσες νύχτες το χρόνο μπορούν να προσφέρονται ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα των FT, υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα, διεξάγονται συζητήσεις για περισσότερους ελέγχους στις πόλεις, με στόχο τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν πολλά σπίτια τα οποία ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,558 δισ. ευρώ – Tι δείχνουν τα τελικά στοιχεία 7μήνου

Πολυτελή ρολόγια: Τα πάνω κάτω φέρνει η Rolex – Ποια εταιρεία εξαγοράζει

Hyundai: Σε απεργία οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ