Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η Βενετία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει δραστικά το τέλος εισόδου για τους ημερήσιους επισκέπτες, με το κόστος να φτάνει ακόμη και τα 50 ευρώ σε ορισμένες ημέρες υψηλής επισκεψιμότητας, σε μια νέα προσπάθεια περιορισμού του υπερτουρισμού που συνεχίζει να πιέζει την ιστορική πόλη.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Βενετίας, Σιμόνε Βεντουρίνι, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση άδεια για να αυξήσει σημαντικά το τέλος εισόδου, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2024.

Η συζήτηση ανοίγει καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι σημερινές χρεώσεις, ήτοι 5 ευρώ για όσους κάνουν έγκαιρη κράτηση και 10 ευρώ για όσους αποφασίζουν να επισκεφθούν την πόλη την τελευταία στιγμή, δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τον όγκο των επισκεπτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα Il Gazzettino, κατά τις πρώτες 42 ημέρες εφαρμογής του μέτρου φέτος καταβλήθηκαν συνολικά 514.710 τέλη εισόδου.

Από αυτούς, 245.503 επισκέπτες πλήρωσαν το μειωμένο τέλος των 5 ευρώ, ενώ 268.207 κατέβαλαν 10 ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς δεν έκαναν εγκαίρως κράτηση για να επωφεληθούν από τη χαμηλότερη χρέωση.

Η πρόταση για αύξηση του τέλους εισόδου έχει βρει υποστηρικτές και στον κλάδο της φιλοξενίας, με την Ένωση Ξενοδόχων Βενετίας (AVA) να χαρακτηρίζει θετική την πρωτοβουλία του δημάρχου.

Μάλιστα, η Ένωση υποστηρίζει ότι ένα εισιτήριο 50 ευρώ δεν είναι υπερβολικό, εάν συγκριθεί με το κόστος εισόδου σε ορισμένους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ανά τον κόσμο.

Επιπρόσθετα, οι δημοτικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν το μέτρο σε περισσότερες περιόδους του έτους.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η επέκταση της χρέωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή η εφαρμογή της σε πρόσθετες περιόδους αιχμής, όπως το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας, όταν η πόλη κατακλύζεται από επισκέπτες.

Φέτος το τέλος εισόδου εφαρμόζεται για συνολικά 60 ημέρες, κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, και ισχύει από τις 08:30 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.

Από την καταβολή του τέλους εξαιρούνται οι κάτοικοι της πόλης, όσοι έχουν γεννηθεί στη Βενετία, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, καθώς και οι τουρίστες που διαθέτουν κράτηση σε ξενοδοχείο ή άλλο κατάλυμα εντός της πόλης.

Διαβάστε ακόμη   

Η οικονομία των ρεκόρ και η κοινωνία της ακρίβειας (πίνακας)

Καύσιμα: Νέα πτώση σε πετρέλαιο και βενζίνη μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν – Οι χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα (vids)

Ραφήνα: Ανατροπές στις Κυκλάδες – Η έξοδος της Aegean Sea Lines, τα σενάρια για τη Golden Star Ferries και η παρέμβαση της Fast Ferries

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα