Τουρισμός

Alpha Bank: Οι 5 παράγοντες που καθορίζουν τώρα το μέλλον του ελληνικού τουρισμού

  • Στεφανία Σούκη


Ο κλάδος έχει υποστεί τεράστιες απώλειες, ήτοι πτώση των τουριστικών εισπράξεων κατά 80% ή αλλιώς €10,5 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου - Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια

Πέντε βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν στο εξής το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιες απώλειες που μεταφράζονται σε πτώση των τουριστικών εισπράξεων κατά 80% ή αλλιώς 10,5 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2020, ξεχωρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Σε διεθνές επίπεδο, η ταχύτητα της ανάκαμψης του τουρισμού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πανδημικού φαινομένου, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου και το χρόνο διάθεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Σε εγχώριο ωστόσο επίπεδο, καθοριστική είναι η σημασία μιας σειράς παραγόντων, όπως:

-Το σχήμα της οικονομικής ανάκαμψης στις χώρες προέλευσης των τουριστών,
Η εξάρτηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κάθε χώρας από τις αεροπορικές μεταφορές,
-Το σχετικό βάρος του εγχώριου τουρισμού, ο οποίος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ταχύτερης ανάκαμψης. Η τελευταία εξαρτάται από το επίπεδο των εισοδημάτων και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης (ή ύφεσης) στην ίδια τη χώρα προορισμού,
-Η συμβολή των επιχειρηματικών ταξιδιών στη συνολική ταξιδιωτική κίνηση, τα οποία διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τα ταξίδια αναψυχής, ως προς τις δυνατότητες υποκατάστασής τους με τη χρήση ψηφιακών μέσων και τέλος,
Το επίπεδο των υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρει κάθε προορισμός, ώστε να παρέχει και σχετική ασφάλεια στους ταξιδιώτες.

Η Alpha Bank επισημαίνει– όπως άλλωστε και όλοι οι φορείς της αγοράς- ότι οι προβλέψεις εν μέσω πανδημίας είναι παραπάνω από αβέβαιες. «Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημική αναζωπύρωση θα εξασθενήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 και οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν στους κύριους εμπορικούς εταίρους μας, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να διασφαλίσει έναν ικανοποιητικό αριθμό ξένων επισκεπτών και επομένως να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος της φετινής ζημίας.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η εξάρτηση από τις αερομεταφορές καθώς χώρες που είναι προσβάσιμες με οδικά ή άλλα μέσα  υπέστησαν μικρότερες απώλειες συγκριτικά με την Ελλάδα όπου ο μεγαλύτερος όγκος της ταξιδιωτικής κίνησης απαιτεί αεροπορική σύνδεση».

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού για το επόμενο έτος ποικίλουν και ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι, μέχρις στιγμής, απρόβλεπτη. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε το 50% του τουριστικών εισπράξεων του 2019.

Τέλος, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2021, οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ το 2020 (-45,4%), πρωτίστως λόγω των υποτονικών επιδόσεων του τουρισμού και, ως εκ τούτου, το ισοζύγιο υπηρεσιών προβλέπεται ότι θα έχει αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.