Στην αναστολή των δραστηριοτήτων της τουλάχιστον για μία εβδομάδα, έως τις 12 Σεπτεμβρίου προχωρά η ρουμανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Blue Air, η οποία πετάει σε 11 προορισμούς φέτος το καλοκαίρι και στη χώρα μας από ρουμανικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το «πάγωμα» των λογαριασμών της από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας για μη συμμόρφωση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και παράλειψη καταβολής προστίμου σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για ακυρωμένες πτήσεις. Η αεροπορική στις επίσημες ανακοινώσεις ανέφερε ότι όλες οι πτήσεις επιστροφής θα συνεχίσουν να εκτελούνται όπως είχε προγραμματιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου και όταν όλα τα αεροσκάφη επιστρέψουν στη Ρουμανία, θα σταματήσει προσωρινά τις πτήσεις της μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα η αεροπορική πετάει, ειδικά σε αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε ισχύ το θερινό πρόγραμμα, σε ουκ ολίγους προορισμούς- 11 στον αριθμό– στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και σε νησιά όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Σαντορίνη, Μύκονο, Κω, Ρόδο, Σκιάθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά κ.α. Ερώτημα προκύπτει για τους επισκέπτες που έχουν έρθει στη χώρα με πτήσεις της εταιρείας και ήδη καταγράφονται προβλήματα σε προορισμούς. Συνολικά με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις η low cost αεροπορική φέτος το καλοκαίρι πετάει από Ρουμανία σε 109 προορισμούς συμπεριλαμβανομένων και 41 νέων συνδέσεων.

Η Blue Air αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τα ρουμανικά αεροδρόμια στο Βουκουρέστι, Μπακάου, Κλουζ Ναπόκα και Ιάσιο, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες που αγόρασαν εισιτήρια απευθείας από την αεροπορική εταιρεία μπορούν να λάβουν αποζημίωση βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού αριθ. 261/2004.

Η Blue Air αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές σε κανέναν προμηθευτή της επειδή η κυβέρνηση είχε κατασχέσει τους λογαριασμούς της και ως εκ τούτου αναγκάστηκε να αναστείλει όλες τις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από τη Ρουμανία. Όπως ενημερώνει η εταιρεία, η Εθνική Αρχή για την Προστασία των Καταναλωτών (ANPC) στις 14 Ιουλίου εξέδωσε στην Blue Air πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ για ακύρωση περισσότερων από 11.000 πτήσεων επιβατών μεταξύ 30 Απριλίου 2021 και 30 Απριλίου 2022.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους ήταν τότε υποχρεωμένος να αποζημιώσει τους πελάτες εντός το πολύ 10 ημερών. Η Blue Air αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο και γνωστοποίησε την πρόθεσή της να παραπέμψει τη διαφορά στο τοπικό δικαστήριο.

Πάντως, χθες η ιρλανδική χαμηλού κόστους Ryanair έσπευσε να λανσάρει «εισιτήρια διάσωσης» (rescue fares) προκειμένου να εξυπηρετήσει πελάτες που έχουν επηρεαστεί από την αναστολή των δραστηριοτήτων της Blue Air.

Η Blue Air είναι η μεγαλύτερη ρουμανική αεροπορική εταιρεία στην κατηγορία των εταιρειών πολύ χαμηλού κόστους Ultra-Low-Cost (ULC), πετάει με αεροσκάφη Boeing 737 και, κατά τη διάρκεια των 17 ετών λειτουργίας της, έχει μεταφέρει περισσότερους από 32 εκατομμύρια επιβάτες. Η εταιρεία διαθέτει την πιστοποίηση IATA Operational Safety Audit (IOSA) για τα πρότυπα επιχειρησιακής λειτουργίας της και είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών IATA (International Air Transport Association).

Διαβάστε ακόμη

ΑΕΠ: Προς νέο άλμα 5% και μεγαλύτερα περιθώρια για παροχές και στήριξη

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες 

Στο 85% του 2019 -με 14,7 εκατ.- η επιβατική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος το 8μηνο