Επιστολή στο κυβερνητικό επιτελείο με την οποία ζητούν, μεταξύ άλλων, την αναστολή λόγω ανωτέρας βίας των οφειλών προς το Δημόσιο και την παροχή επιπλέον κινήτρων απέστειλε η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου. 

Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται τόσο στους αρμόδιους υπουργούς όσο και στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το Γραφείο Πρωθυπουργού οι ξενοδόχοι ζητούν ειδικότερα:

1. Την αναστολή, «λόγω ανωτέρας βίας, από έκτακτα κι ακραία γεγονότα», των οφειλών των ξενοδοχείων, προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τράπεζες κ.ά, των ακριτικών νησιών που επλήγησαν απ’ το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και κατέρρευσαν οι αφίξεις τους, υπαιτιότητα των δραματικών μειώσεων των πτήσεων CHARTERS (άνω του 60%). Επιπλέον, μειώθηκαν οι προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων και οι εισροές τουριστών από Τουρκία, καθώς και οι από Βόρεια Ελλάδα (ζωτικού χώρου για την περιοχή) επισκέπτες, ένεκα της προ διετίας διακοπείσας (σ’ ετήσια βάση) ακτοπλοϊκής σύνδεσης Μυτιλήνης – Θεσσαλονίκης.

2.1.Τη διαχείριση της εικόνας του νησιού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπου ακόμα κυριαρχούν ρεπορτάζ, φωτο, video κλπ, της περσινής χρονιάς, με βελτίωση / εμπλουτισμό των υποδομών, άμβλυνση της γραφειοκρατίας- ’’μητέρας των δεινών μας’’ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά –κι εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιου Λογιστικού.

2.2. Την παροχή ειδικών δελεαστικών κινήτρων / διευκολύνσεων / μειώσεων, τόσο για την «ανάκαμψη» και παραπέρα αύξηση του αριθμού των πτήσεων CHARTERS / τακτικών, ακτοπλοϊκή επανασύνδεσή με Θεσσαλονίκη σ’ ετήσια βάση, καθώς και την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων, όσο και για προσέλκυση πτήσεων χαμηλού ναύλου (LOW COST CARRIERS), που αντίθετα μ’ άλλα νησιά / προορισμούς, δίχως τις ‘’μειονεξίες’’ και ιδιαιτερότητες της Λέσβου, οι ξενοδόχοι του νησιού δεν καταφέραν ποτέ ν’ αποκτήσουν!
«Ζητούμε τον τον εξορθολογισμό των πάσης φύσεως τιμολογίων (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τραπεζών κ.ά.), με αντιστοίχιση των υποχρεώσεών των ξενοδόχων (σε φόρους, εισφορές, τέλη, πρόστιμα, χαράτσια, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, πλαφοναρισμένες αμοιβές, υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις κλπ), με:

– Την πλουτοδοτική μας φέρουσα ικανότητα (τζίρους, εισοδήματα κ.ά.),

– Τους δείκτες του ευαίσθητου προορισμού του νησιού και με

– Τα όσα απολαμβάνουμε ή στερούμεθα, σ’ ευκαιρίες, μεγάλα γεγονότα / έργα, υπηρεσίες κλπ», αναφέρουν οι ξενοδόχοι της Λέσβου.

Ιδιαίτερα για τον ΕΝΦΙΑ, η Ενωση ζητεί την απαλλαγή των ξενοδοχείων, τουλάχιστον των προσφυγόπληκτων, ακριτικών, νησιωτικών, ειαίσθητων προορισμών – που ως εξωστρεφείς, συναλλαγματοφόρες / «εξαγωγικές», εντάσεως εργασίας , οικογενειακές / πολύ μικρές / μικρές επιχειρήσεις, στηρίζουν, μεσούσης της πολλαπλής κρίσης, ΑΕΠ, απασχόληση, αγορά κ.α. – απ’ το συμπληρωματικό φόρο κι απ’ τον ΕΝΦΙΑ, εξομοιώνοντας την τουριστική βιομηχανία με τη βιομηχανία / βιοτεχνία και μέχρι τότε τη μείωσή του τουλάχιστον κατά 50% με πολύ περισσότερες δόσεις.

Στα αιτήματα ακόμη περιλαμβάνονται ακόμη η εξυγίανση της αγοράς και θεσμική θωράκιση της υγιούς επιχειρηματικότητας, με πάταξη της παραοικονομίας και της ασυνέπειας πληρωμών, απ’ όπου κι αν προέρχεται (κυρίως απ’ τον ιδιωτικό και άλλους τομείς) – περιθωριοποιώντας / «εξαφανίζοντας» κακοπληρωτές.

«Προσβλέποντας στην ευαισθησία σας, στα πλαίσια της Αρχής της Αναλογικότητας κι Ανταποδοτικότητας (Αρχής του Ελληνικού και Κοινοτικού Δικαίου, Συνταγματικά προστατευόμενης, εναρμονισμένης με την Αριστοτέλεια φράση «Τίποτα πιο άνισο, απ’ την ίση μεταχείριση των άνισων»), παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, τόσο προς εξασφάλιση προοπτικής εξόδου μας απ’ την κρίση κι επιμήκυνση της μικρής τουριστικής μας περιόδου, όσο και προς αποφυγή της επαπειλούμενης γενικής κατάρρευσης κι αποδόμησης του κοινωνικού μας ιστού», καταλήγει η επιστολή.