Με το δεξί μπήκε ο Ιανουάριος για τον τουρισμό της Αθήνας, με την κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας -και πολύ περισσότερο το δίκτυο του εξωτερικού- να παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινούνται και οι τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας για το Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γνωστής μηχανής αναζήτησης της trivago, έχοντας παρουσιάσει άνοδο κατά 8,5%.

Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ανήλθε σε 1,6 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 10,7% σε σύγκριση τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2023, οπότε το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 1,45 εκατ. επιβάτες. Σημειωτέον ότι ο περυσινός Ιανουάριος ήταν ήδη ανοδικός με ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις, πάνω ακόμη και από τα επίπεδα του προ-πανδημικού Ιανουαρίου του 2019. Για το φετινό πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 6,2% και 12,8% αντίστοιχα, με το δίκτυο εξωτερικού να αγγίζει φέτος τις 990 χιλιάδες επιβάτες.

Στο κομμάτι της φιλοξενίας, τα ξενοδοχεία της Αθήνας για το μήνα Φεβρουάριο έχουν μεν αυξήσει τις τιμές σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο η ελληνική πρωτεύουσα παραμένει από τις φθηνότερες μεγαλουπόλεις πανευρωπαϊκά. Τα στοιχεία προκύπτουν από τα δεδομένα για τις μέσες on line ξενοδοχειακές τιμές που συγκεντρώνει η γνωστή μηχανή αναζήτησης trivago για κορυφαίους αστικούς προορισμούς διεθνώς. Με βάση τα νούμερα για το Φεβρουάριο του 2024, η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας διαμορφώνεται τώρα στα 115 ευρώ, οριακά μειωμένη κατά 1,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο, αλλά αυξημένη κατά 8,5% έναντι του Φεβρουαρίου του 2024.

Στις άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ευρώπη και σε κορυφαίους προορισμούς και για το ελληνικό ταξιδιωτικό κοινό, όπως για παράδειγμα στο Λονδίνο οι τιμές εμφανίζουν χαμηλή μονοψήφια ποσοστιαία άνοδο, φτάνοντας είναι ελαφρώς αυξημένες, στα 224 ευρώ, ενώ αντίστοιχα είναι και η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή στο Παρίσι, φτάνοντας τώρα τα 220 ευρώ από τα 222 ευρώ του περασμένου Ιανουαρίου. Η πιο ακριβή μεγαλούπολη πανευρωπαϊκά είναι η Ζυρίχη με τις τιμές στα 267 ευρώ για το Φεβρουάριο, έχοντας παρουσιάσει αύξηση σχεδόν κατά 12% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ στις φθηνές μεγαλουπόλεις κατατάσσεται η Κωνσταντινούπολη με πτώση τόσο σε μηνιαία (-10%) όσο και σε ετήσια βάση (-7%) και τη μέση on line ξενοδοχειακή τιμή τώρα στα 98 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Υπερκάλυψη ρεκόρ για τα ομόλογα των τραπεζών – Τι σηματοδοτούν οι επιτυχείς εκδόσεις

DP Pumps Drakos – Polemis: Η ελληνική εταιρεία που μεταφέρει 20 τρισ. κυβικά μέτρα νερού παγκοσμίως

Ακίνητα: «Φέσια» ενοικιαστών στην ΕΥΔΑΠ βαραίνουν τους ιδιοκτήτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ