Ανήκει στις λίγες ελληνικές εταιρείες που κατάφεραν χρόνια τώρα να ξεπεράσουν τα εθνικά σύνορα και να κατακτήσουν τη διεθνή αγορά. Απόλυτα εξειδικευμένη και με μια συσσωρευμένη εμπειρία επτά δεκαετιών η DP Pumps Drakos – Polemis αποτελεί την παλαιότερη, αλλά και τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία παραγωγής και παροχής αντλιών υψηλής ποιότητας που καλύπτουν ευρύ φάσμα εφαρμογών. Εξ ου και κατέχει ηγετική θέση στους τομείς παραγωγής ενέργειας, ναυτιλίας, κτιριακών κατασκευών, γεωργίας και έργων μεγάλης κλίμακας.

Η DP Pumps, που ξεκίνησε με αφετηρία τη Δράκος – Πολέμης, έχει κυρίως εξαγωγική δραστηριότητα -το 80% των προϊόντων κατευθύνεται σε εξαγωγές-, με δεσπόζουσα θέση στις αγορές της Απω Ανατολής και αξιοσημείωτη παρουσία στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ετσι, οι αντλίες της χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 60 χώρες. Οπως υπολογίζεται, μάλιστα, μέσω αυτών μεταφέρεται το… αστρονομικό νούμερο των 20,2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού παγκοσμίως.

Παράλληλα, έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε πολλά εμβληματικά έργα στη χώρα μας, όπως η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V, οι υποδομές της Ρεβυθούσας κ.ά., ενώ στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι, όπως οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, MΥΤILINΕΟS, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και δεκάδες ακόμη.
Η παραγωγική καρδιά της DP Pumps χτυπάει στο 21ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο Κρυονέρι, όπου πραγματοποιείται η κατασκευή και η συναρμολόγηση των αντλιών. Η βιομηχανική μονάδα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής ώστε να επιτυγχάνεται η ακρίβεια και η υψηλή αποδοτικότητα των προϊόντων, με την εταιρεία να αναπτύσσεται μέσω συνεχών επενδύσεων, στρατηγικών συμμαχιών και καινοτόμων τεχνολογιών.

Oλα αυτά αντικατοπτρίζονται και στις οικονομικές επιδόσεις της, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια, τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου έχουν διπλασιαστεί, ενώ αντίστοιχη πορεία αναμένεται και για το 2024. Γι’ αυτό, άλλωστε, η DP Pumps διακρίθηκε στα βραβεία του ΕΒΕΑ, τα οποία απονεμήθηκαν σε 11 επιχειρήσεις που με τη δράση τους στήριξαν την εθνική οικονομία το 2023, με την εταιρεία να λαμβάνει το Βραβείο Αναπτυσσόμενης ΜμΕ.

Η πλούσια ιστορική διαδρομή

Ολα ξεκίνησαν πριν από 68 χρόνια, το 1956, όταν ο Γεώργιος Πολέμης και ο Γεώργιος Δράκος ίδρυσαν τη Δράκος – Πολέμης, αρχικά  ως εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες για τον σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανικού εξοπλισμού. Το μικρό εργοστάσιο βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας κι εκεί κατασκευάστηκαν οι πρώτες αντλίες με έμβολο και με απόληξη απορρόφησης. Ακολούθησαν την επόμενη τριετία οι κάθετες αντλίες αξονικής ροής, οι αντλίες κενού για τη γερμανική KHD, καθώς και οι πρώτες αντλίες με διαχωρισμένο περίβλημα. Η εξωστρέφεια ήταν από την αρχή στο DNA της εταιρείας, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε τις εξαγωγές στην Αφρική από το 1960.

Τρία χρόνια μετά, το 1963, μετεγκαθίσταται σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Μοσχάτο. Ακολουθεί η παραγωγή νέων μοντέλων αντλιών, αλλά και η συνεργασία με τη Ritz Pumpenfabrik GmbH & Co. KG για την κατασκευή οριζόντιων αντλιών για το γερμανικό εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Το 1974-75, στην αυγή της Μεταπολίτευσης, η Δράκος – Πολέμης γίνεται ανώνυμη εταιρεία και μεταφέρεται στις σημερινές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής.  Εκτοτε ξεκινά μια περίοδος ανάπτυξης που το 1977 φέρνει τη συνεργασία με την Goulds Pumps Inc. για την από κοινού παραγωγή κάθετων αντλιών στην Ελλάδα και την προώθησή τους στη Μέση Ανατολή.

Το 1980 βρίσκει την ελληνική εταιρεία να κατακτά πλέον ευρύτερη αναγνώριση επεκτείνοντας την παρουσία της με εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέσω του oμίλου Crane Fluid, την προώθηση των αντλιών της με το εμπορικό σήμα Crane στη διεθνή αγορά. Το 1987, μετά την εξαγορά χυτηρίου στη Θεσσαλονίκη, ιδρύεται η Χυτήρια Θεσσαλονίκης ΒΑΕ, ενώ οι εξαγωγές επεκτείνονται σε Ασία και Χονγκ Κονγκ. Μία οκταετία αργότερα, το 1995, έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ομίλου Γεώργιος Πολέμης και τα ηνία αναλαμβάνει ο Αυγουστής Πολέμης, εγκαινιάζοντας μια ακόμη περίοδο με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο. Ετσι, από το 1997 και μετά εδραιώνεται η παρουσία της εταιρείας κυρίως στη  Νοτιοανατολική Ασία, ενώ με την παραγωγή πολυβάθμιων αντλιών κυριαρχεί στο σχετικό μερίδιο της αγοράς στο Χονγκ Κονγκ.

Ρεβυθούσα

Παράλληλα, ιδρύεται το τμήμα Fluidustria με στόχο την υλοποίηση των πιο απαιτητικών εφαρμογών, ενώ το 2007 η εταιρεία πιστοποιείται από τον Ελληνικό Νηογνώμονα για την υλοποίηση μονάδων αντλιών επί σκάφους και ξεκινά πωλήσεις στον όμιλο Grundfos.

Το 2010 και με τη νεότερη γενιά, -τον Γιώργο Πολέμη ως πρόεδρο και την αδελφή του Καλλιόπη Πολέμη ως αντιπρόεδρο & διευθύνουσα σύμβουλο- να έχει αναλάβει το τιμόνι της επιχείρησης, ιδρύεται θυγατρική στην Κίνα και αρχίζει η συνεργασία με τον κολοσσό Hitachi Japan.

Από τις αρχές του 2013 η Δράκος – Πολέμης ξανασυστήνεται στη διεθνή αγορά με την επωνυμία DP Pumps, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα να γράφει μια διακριτή ιστορία επιτυχίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει στα σκαριά τη δημιουργία μιας δεύτερης μεγάλης μονάδας στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, που  θα εστιάσει στην παραγωγή πλωτών αντιπλημμυρικών συστημάτων, η σημασία των οποίων αναδείχθηκε με τα πρόσφατα γεγονότα της Θεσσαλίας, ενώ θα περιλαμβάνει κι ένα από τα μεγαλύτερα δοκιμαστήρια της Ευρώπης για αντλίες έως και 3 MW.

Ο πρόεδρος της DP Pumps Γιώργος Πολέμης μίλησε στο «business stories» για την ιστορία της, αλλά κυρίως για το σημαντικό εκτόπισμά της στην ελληνική και διεθνή αγορά καθώς και για τους μελλοντικούς στόχους της.

– Περιγράψτε μας σε αδρές γραμμές την ιστορική διαδρομή της εταιρείας και το σημείο καμπής για τη μετεξέλιξή της στον σημερινό όμιλο.

Η εταιρεία υφίσταται στην παρούσα μορφή της από το 2013, όμως η δραστηριότητα της οικογένειας ανιχνεύεται από το 1956. Σημείο καμπής επομένως αποτελεί η επικέντρωση σε niche market, δηλαδή στον τομέα αντλιών ειδικών εφαρμογών σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας, εμπεριέχοντας στοιχεία ανεπτυγμένου engineering, έρευνας και καινοτομίας. Συνέπεια αυτών είναι η εξωστρέφεια και η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε πάνω από 60 χώρες. Να επισημάνω ακόμη την εξαγορά της Aversa στη Ρουμανία, η οποία διαθέτει ιστορία 135 χρόνων και αναλλοίωτη εμπειρία στον τομέα των ενεργειακών αλλά και των πυρηνικών σταθμών.

– Ποια είναι η βασική δραστηριότητα της εταιρείας σήμερα;

Μέσω του μεγάλου εύρους των προϊόντων της, η εταιρεία μας δύναται να σχεδιάσει και να παραγάγει πλήθος φυγοκεντρικών αντλιών, οι οποίες είναι κατάλληλες για ποικίλες εφαρμογές σε ένα εργοστάσιο, σε μια βιομηχανική μονάδα, σε κατασκευαστικές υποδομές, σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, στην ναυτιλία και τη χημική βιομηχανία. Η DP Pumps εξειδικεύεται τόσο στην κατασκευή αντλιών για μεταφορά και διαχείριση υδάτων, όπως η ύδρευση, η άρδευση, τα αντιπλημμυρικά έργα, η αποστράγγιση και επεκτείνεται και σε σύγχρονες λύσεις για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω αντλιών process. Η εταιρεία συνιστά έναν οργανισμό βασισμένο στη γνώση που στοχεύει κυρίως σε projects στους προαναφερόμενους τομείς. Μέσω των custom made αντλητικών της συστημάτων και της υψηλής της τεχνογνωσίας, επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, κυριαρχώντας στα Βαλκάνια και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πτολεμαΐδα

Τα εμβληματικά έργα

– Δώστε μας μια εικόνα των μεγάλων πελατών σας.

Σε έναν μεγάλο βαθμό, η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας εξαρτάται από τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και τη Μονάδα V στην Πτολεμαΐδα, στους οποίους βρίσκονται εγκατεστημένες αποκλειστικά αντλίες δικές μας. Επιπλέον, ως προς την εγχώρια αγορά, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ χρησιμοποιούν στην πλειονότητα των έργων αντλίες παραγωγής μας. Επεκτεινόμενοι στο εξωτερικό, μεγάλος πελάτης μας είναι η Hitachi με εγκατάσταση αντλιών σε power plant στη Νότια Κορέα. Επίσης, στην Ταϊλάνδη έχουμε συνεισφέρει σημαντικά στα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα της χώρας, ενώ στο Χονγκ Κονγκ πολλά πολυώροφα κτίρια και ουρανοξύστες διαθέτουν δικές μας αντλίες για μεταφορά νερού.

– Είναι εντυπωσιακό ότι περί τα 20 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού μεταφέρονται παγκοσμίως με τις δικές σας αντλίες.

Περίπου πόσα έργα έχετε αναλάβει και υλοποιήσει μέχρι σήμερα; Πράγματι, μεταφέρεται ένας δαιδαλώδης όγκος νερού, καθώς η επιχείρηση έχει συμμετάσχει και συμβάλει ενεργά σε πάνω από 3.500 έργα ανά τον κόσμο: μικρής έως και τεράστιας κλίμακας. Πολύ σπουδαία έργα αποτελούν η εγκατάσταση 4 κυκλοφορητικών αντλιών στη λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας V, η παροχή 11 αντλιών αξονικής ροής για αρδευτικούς σκοπούς στη Ρουμανία και η κατασκευή μιας αντλίας αποκλειστικά από ορείχαλκο για τη Hitachi.

– Σε ποιες περιοχές εντοπίζετε τη μεγαλύτερη δυναμική σας;

Ως εξαγωγική εταιρεία, μια και το 80% των προϊόντων μας πωλούνται στο εξωτερικό, διαθέτουμε τη μεγαλύτερη επιρροή στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Πορτογαλία και το Χονγκ Κονγκ.

Η συνδρομή για τη Θεσσαλία

– Μιλήστε μας για τις πρωτοβουλίες του ομίλου σχετικά με τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία.

Η DP Pumps αντιλαμβάνεται, κατανοεί και αφουγκράζεται τις ανάγκες που προκύπτουν στην ελληνική επικράτεια. Ειδικότερα, ευαισθητοποιείται σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, το νερό και την υγεία των συνανθρώπων μας. Γι’ αυτούς τους λόγους ανταποκριθήκαμε δυναμικά στις προσπάθειες αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας από τις δραματικές συνέπειες της κακοκαιρίας «Daniel».
Κινητοποιούμενοι από το αίτημα προστασίας της Δημοσίας Υγείας και την αποτροπή ανεπιθύμητων εστιών μόλυνσης, είμαστε πρωτοπόροι στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό εγχείρημα πραγματοποιώντας στοχευμένες κινήσεις όπως:

■ Επίσκεψη – επιθεώρηση της κατάστασης αμέσως μετά τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.
■ Ορθή επαναλειτουργία του αντλιοστασίου DP1 της λίμνης Κάρλα στο μέγιστο φορτίο, αυτόνομα δίχως καμία επιπλέον στήριξη.
■  Ασταμάτητες ώρες εργασίας στο παραπάνω αντλιοστάσιο, του οποίου είχε διακοπεί η λειτουργία, με μόνα μας εργαλεία το εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό μας.
■  Αποκατάσταση των 8 αντλιών που είχαν σταματήσει να εργάζονται και συνέχεια της ομαλής τους λειτουργίας.
■  Παροχή κατευθυντήριων γραμμών στους αρμοδίους για άμεση επίβλεψη των ηλεκτρολογικών πινάκων.
■  Δεύτερη επίσκεψη στη λίμνη Κάρλα και συναντήσεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής, με σκοπό την αποφυγή περαιτέρω κινδύνων στις κοντινές κοινότητες.
■  Τρίτη επίσκεψη στη Θεσσαλία, στο χωριό Κανάλια, με στόχο τη συνέχεια της αυτοψίας και τη διεξαγωγή τελικών μετρήσεων.
■  Πραγματοποίηση συμπράξεων με εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες, όπως έμπειρους εργατοτεχνίτες και μελετητικές εταιρείες.

Το στοίχημα της αντλησιοταμίευσης

– Τι ρόλο μπορεί να παίξει ο δικός σας τομέας στη μείζονα πρόκληση της κλιματικής αλλαγής; Για παράδειγμα, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης θεωρείται ένα από τα βασικά όπλα στον χώρο της πράσινης ενέργειας;

Η εξειδίκευση της εταιρείας μας διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο της μείζονος πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες της αγοράς για περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα και συμβάλλοντας στην οικολογική ανάπτυξη της χώρας, η εταιρεία μας προχώρησε πρόσφατα σε ένα εκτεταμένο ερευνητικό έργο. Αυτό το έργο επικεντρώθηκε στη δημιουργία υδροδυναμικών μηχανών αναστρέψιμης λειτουργίας, ειδικά σχεδιασμένων για αντλησιοταμίευση με ελάχιστες επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα και με βέλτιστη ενεργειακή απόδοση.

Οι μηχανές που σχεδιάστηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υδροστρόβιλοι σε υδροηλεκτρικά έργα φυσικής ροής νερού, υδροηλεκτρικά αντλησιοταμίευσης και ως αντλίες σε έργα άρδευσης ή αποστράγγισης. Η αναστρέψιμη λειτουργία τους επιτρέπει τη χρήση τους ως υδροστρόβιλων για την παραγωγή ενέργειας και ως αντλιών για τη μεταφορά νερού, προσφέροντας ευελιξία στη χρήση της ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες και τη ζήτηση. Παράλληλα, προσφέρουν λύσεις για την αποθήκευση και τη μεταφορά ενέργειας σε παράκτιες περιοχές ή αυτόνομα δίκτυα, όπως στη νησιωτική Ελλάδα.

Η τεχνολογία αντλησιοταμίευσης αποτελεί σημαντικό τμήμα της πράσινης ενέργειας και της αποθήκευσης, προσφέροντας βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων και χρήση πλεονάζουσας ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

– Οι επόμενοι στόχοι σας;

Από το 2024, η DP Pumps στοχεύει στην προσέλκυση νέων πελατών και στην επέκτασή της σε περισσότερες αγορές παγκοσμίως, αντλώντας δύναμη από τη συνεχή και εξελικτική της πορεία.
Ακόμη, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή της νέας μονάδας στον Βόλο, η οποία θα επικεντρώνεται σε αντιπλημμυρικά έργα και θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, προσφέροντας συγχρόνως νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Κεντρική φωτο: Γιώργος και Καλλιόπη Πολέμη. Η DP Pumps διακρίθηκε στα βραβεία του ΕΒΕΑ, τα οποία απονεμήθηκαν σε 11 επιχειρήσεις που με τη δράση τους στήριξαν την εθνική οικονομία το 2023. Η εταιρεία κέρδισε το βραβείο Αναπτυσσόμενης ΜμΕ

Διαβάστε ακόμη

Υπερκάλυψη ρεκόρ για τα ομόλογα των τραπεζών – Τι σηματοδοτούν οι επιτυχείς εκδόσεις

Το αγροτικό μασάζ Βορίδη, η Κεντροαριστερά (ανησυχεί), το ΚΚΕ αναθεωρεί, το κρητικό σφυρί του κ. Παντελή και τα ξενοδοχεία που κονταίνουν

Εφορία: Ταχύτερο «ξεμπλοκάρισμα» για όσους εξοφλούν τα χρέη στους δήμους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ