Οι Βρετανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση και έπονται οι Γερμανοί και οι Ιταλοί όσον αφορά τις αφίξεις από αέρος σε ελληνικούς προορισμούς το 2023, με το συνολικό αριθμό των διεθνών, αεροπορικών αφίξεων ανά την Ελλάδα να φτάνουν τα 26,8 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά παρουσιάζοντας αύξηση 13,2% σε σχέση με το 2022, οπότε είχαν καταγραφεί 23,7 εκατ. επιβάτες.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) όπου παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις για τα έτη 2022 και 2023 βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.), της Fraport Greece και μεμονωμένων αεροδρομίων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σημειωτέον ότι τα δεδομένα που έχει επεξεργαστεί το ΙΝΣΕΤΕ αφορά επιβάτες σε απευθείας πτήσεις από την εκάστοτε χώρα και όχι με ενδιάμεση στάση- κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ. Τα αεροδρόμια στα οποία αναφέρονται τα δεδομένα του ΙΝΣΕΤΕ είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη, Κάρπαθος, Αγχίαλος, Λήμνος, Ιωάννινα, Σκύρος, Χίος, Κύθηρα και Αλεξανδρούπολη. Τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων αφορούν σε αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό, δηλαδή περιλαμβάνουν και κατοίκους Ελλάδας που επιστρέφουν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Οσον αφορά λοιπόν τις top αγορές, στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού ανέβηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου με 5 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση (+11,6%) ή +518 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη σε σύγκριση με το 2022.

Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,4 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση +89 χιλ./+2,1% σε σύγκριση με το 2022. Ενδιαφέρον έχουν και τα μηνύματα που έρχονται τώρα από τη γερμανική αγορά, με αφορμή τη μεγάλη, διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο: Σύμφωνα με αυτά, η χώρα μας είναι η τρίτη δημοφιλέστερη για τους Γερμανούς, μετά την Τουρκία και την Ισπανία με βάση τα στοιχεία από τη γερμανική Ενωση Τουριστικών Γραφείων και τουρ οπερέιτορ, DRV και τις πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2024.

Στην τρίτη θέση διατηρήθηκε η Ιταλία με 2,2 εκατ. αφίξεις και στην τέταρτη θέση η Γαλλία με 1,7 εκατ. αφίξεις παρουσιάζοντας αντίστοιχα αύξηση της τάξεως του 12,4% και 7%. Η πεντάδα συμπληρώνεται με την Πολωνία, που ανέβηκε στην
πέμπτη θέση με 1,2 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση 21,6%. Σαν αγορά, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Ρουμανία με +126 χιλ./+35,3%.

Οπως σημειώνει το ΙΝSETE, από τις πέντε πρώτες χώρες προέρχεται το 54% των επιβατών που αφίχθησαν στη χώρα, ενώ οι διεθνείς αφίξεις στα πρώτα πέντε αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου των διεθνών αφίξεων το 2023.

Από τις πιο μακρινές αγορές, η αγορά των ΗΠΑ, στη 16η θέση, εμφανίζεται χαμηλά στην κατάταξη με 511 χιλιάδες επιβάτες, ωστόσο το νούμερο περιλαμβάνει μόνο τους ταξιδιώτες που έρχονται απευθείας στο «Ελ. Βενιζέλος». Αν συμπεριληφθούν και οι ταξιδιώτες με μόνιμη κατοικία στις ΗΠΑ που έρχονται και με ενδιάμεση στάση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τότε οι 511 χιλιάδες που καταγράφονται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ αυξάνονται στο 1 εκατομμύριο για πρώτη φορά το 2023, με βάση τα στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σημειώνοντας αύξηση κατά 51% έναντι του 2019.

Με βάση τη μελέτη:

  • Το top-5 κύριων αγορών για τον Δ.Α.Α είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και η Κύπρος.
  • Το top-5 κύριων αγορών για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης είναι η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, η Κύπρος, Ιταλία και Αυστρία.
  • Το top-5 κύριων αγορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Γαλλία.

Ως προς την περίοδο αιχμής, ο Ιούλιος αποτέλεσε το μήνα με τις περισσότερες αεροπορικές αφίξεις, αφού τον Ιούλιο του 2023 καταγράφηκαν 4,7 εκατ. αεροπορικές αφίξεις που αντιστοιχούν στο 17,4% του συνόλου του 2023.

Διαβάστε ακόμη

Βιργινία Βεντουράκη: Απειλείται ξανά με σφυρί η μεζονέτα στη Φιλοθέη (pic)

Τράπεζα Πειραιώς: Τη διάθεση του 27% αποφάσισε το ΤΧΣ – Πάνω από €4 δισ. οι προσφορές 

Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 1,8 δισ. στην Apple

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ