Καμιά άλλη βιομηχανία δεν επλήγη τόσο όσο η παγκόσμια βιομηχανία ταξιδίων και τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αεροπλάνα καθηλώθηκαν, θέρετρα έκλεισαν και οι ανέμελες διακοπές των περασμένων ετών έγιναν μακρινή ανάμνηση για τους περισσότερους.

Κάποιες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία για παράδειγμα, όπως αναφέρει το CNBC, βασίζονται στον τουρισμό για να δώσουν ώθηση στην οικονομική τους ανάπτυξη μέσω της ευημερίας χιλιάδων επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κοινοτήτων που συνδέονται με την επιτυχία ή την αποτυχία της τουριστικής σεζόν.

Κι ενώ η διαδικασία των εμβολιασμών έχει επιταχύνει σημαντικά από τα τέλη του 2020, γεννήθηκαν μεγάλες ελπίδες για ανάκαμψη της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν φέτος στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η σεζόν φαίνεται πολύ αβέβαιη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στην Ευρώπη, πυροδοτώντας την υιοθέτηση πληθώρας νέων κανόνων και περιοριστικών μέτρων και τον χαρακτηρισμό χωρών ανάλογα με το επιδημιολογικό ρίσκο που παρουσιάζουν και την πιθανή καραντίνα που μπορεί να απαιτούν.

Πατέλης: Υψηλότερα των προσδοκιών ο τουρισμός

Παρά τις διεθνείς ανησυχίες, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, εμφανίστηκε αισιόδοξος, κάνοντας λόγο για τουρισμό που κινείται σε επίπεδα ανώτερα των προσδοκιών.

Όπως είπε, ο αρχικός στόχος ήταν για τουριστικές αφίξεις διπλάσιες σε σχέση με το 2020 και μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το 2019, όμως τα τελευταία στοιχεία, έως και την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνουν ότι οι αφίξεις κινούνται στο 130% των επιπέδων του 2020 και είναι μειωμένες κατά 40% σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας, παρά τη Μετάλλαξη Δέλτα, επισημαίνοντας πως πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας, χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού. Αλλωστε, όπως τόνισε, οι επιδόσεις του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο απέδειξαν ότι η ελληνική οικονομία δεν εξαρτάται από τον τουρισμό όσο πιστεύει ο κόσμος, καθώς μεταποίηση, εξαγωγές και κατασκευές εμφανίζουν ισχυρές επιδόσεις.

Τέταρτο κύμα ενόψει;

Όπως σημειώνει το CNBC, τα ταξίδια εντός Ευρώπης αυτές τις μέρες δεν είναι για τους δειλούς. Οι μολύνσεις Covid έχουν αυξηθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα έχει σαρώσει όλο τον πλανήτη.

Με το προηγούμενο στέλεχος Αλφα η Βρετανία βρέθηκε να είναι το επίκεντρο μιας εικόνας καταστροφής, ενδεικτικής του τι θα μπορούσε να περιμένει η υπόλοιπη Ευρώπη. Στις αρχές της χρονιάς υπήρξε νέο κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του στελέχους Αλφα και τώρα βλέπει κι άλλο κύμα να έρχεται με το στέλεχος Δέλτα.

Παρά τις προσπάθειες να ανασχεθεί η επέλαση της Δέλτα, η αναπόφευκτη εξάπλωσή της ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων από χώρα σε χώρα.

Η Ολλανδία και η Ισπανία είδαν μεγάλη έξαρση της πανδημίας μετά το άνοιγμα των νυχτερινών κλαμπ στα τέλη Ιουνίου και μόλις δύο εβδομάδες μετά έκαναν ξανά στροφή στα περιοριστικά μέτρα.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι μπήκε στο τέταρτο κύμα και έκρυψε τον κώδωνα του κινδύνου, μέσω του εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Το τέταρτο κύμα είναι το ταχύτερο και με τη μεγαλύτερη αύξηση από όλα τα προηγούμενα», είπε, «με τόσο γοργή εξάπλωση που δεν είχαμε δει ούτε στις αρχές της πανδημίας».

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κλάδος του τουρισμού και οι μετοχές των αεροπορικών σημείωσαν βαθιά πτώση στις διεθνείς αγορές συμπαρασύροντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες, λόγω φόβων για την παγκόσμια ανάκαμψη.

EasyJet και  Ryanair, είδαν σημαντικές απώλειες. Η μετοχή της πρώτης από τις 842,20 πένες την Παρασκευή υποχώρησε στις 758,20 πένες τη Δευτέρα.

Ο CEO της, Γιόχαν Λούντγκρεν, είπε μιλώντας στο CNBC ότι ο ταξιδιωτικός κλάδος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, αλλά τα εμβολιαστικά προγράμματα της Ευρώπης είναι το κλειδί για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων της  Pfizer της AstraZeneca ειναι αποτελεσματικές κατά της Δέλτα.

Σύμφωνα με τον Λούντγρεν το σημαντικό είναι να σιγουρευτούμε ότι οι εμβολισμοί θα σπάσουν τον σύνδεσμο μεταξύ μόλυνσης – σοβαρής νοσηλείας – θανάτων κι ευτυχώς έτσι φαίνεται ότι γίνεται.

Όποιος κάνει σχέδια της τελευταίας στιγμής για διακοπές στην Ευρώπη φέτος, θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια συγκεχυμένη, περίπλοκη και μάλλον αγχωτική εμπειρία – και αυτό πριν καν βγει από το αεροπλάνο.

Αν πάει στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο – όπως έκαναν 3,4 εκατομμύρια Βρετανοί το 2019, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές – θα βιώσει το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των πολύπλοκων διακοπών: Η Ελλάδα επιτρέπει της είσοδο στους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι έκαναν αρνητικό PCR τεστ, 72 ωρών πριν από την άφιξη στη χώρα ή αν έχουν αρνητικό rapid test που πραγματοποιήθηκε από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο εντός των 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη πτήση, ή ότι έχει κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι.

Πριν καν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, θα πρέπει να συμπληρώσει ένα έγγραφο PLF μέχρι τις 11:59 μμ την προηγούμενη της άφιξης. Ιδιαίτερα περίπλοκη η διαδικασία και για να επιστρέψει στη Βρετανία, όπου ενδέχεται να μπει και σε 10ήμερη καραντίνα ή να κάνει μοριακό τεστ.

Ακόμα και με όλα αυτά, όπως αναφέρει το CNBC, η Ελλάδα είναι ένας απο τους πιο εύκολους προορισμούς για διακοπές φέτος. Αν και δεν γλίτωσε από τη νέα έξαρση κρουσμάτων, ωστόσο έχει λιγότερα από χώρες όπως η Βρετανία ή η Γαλλία.

Ο Βολφάνγκο Πίκολι της Τeneo Intelligence, σχολιάζει ότι η αναβίωση της Covid-19 στην Ελλάδα «θέτει νέες προκλήσεις, ειδικά σε σχέση με ακόμα μια πενιχρή τουριστική περίοδο και τις οικονομικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν», συνθήκες που ασκούν πίεση για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο Μητσοτάκης ήλπιζε να αφήσει την πανδημία πίσω του αυτό το καλοκαίρι καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνησή του έφτασε στο μέσο της τετραετούς θητείας της. Στόχος του η βελτίωση των τουριστικών εσόδων, η έναρξη του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Ωστόσο, τα κρούσματα της Covid-19 έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και ο ζωτικός τουριστικός τομέας ήδη πιέζει για περισσότερη κρατική υποστήριξη από το φθινόπωρο εν μέσω φόβων για πιο απογοητευτικούς αριθμούς επισκεπτών φέτος», αναφέρει.

Τα επίπεδα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού έχουν αγγίξει το 52% ( με τουλάχιστον μια δόση) και σχεδόν 44% και με τις δυο δόσεις. Η επιβράδυνση των εμβολιασμών πάντως τελευταία θέτει εν αμφιβόλω σύμφωνα με τον Πίκολι το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει τελικά α πετύχει επίπεδο εμβολιασμού στο 60-75% του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού στα τέλη καλοκαιριού…

 

Διαβάστε ακόμα:

Κουρεμένα ενοίκια: Ποιοι απαλλάσσονται και τον Ιούλιο

«Μάχη» για τη μεζονέτα της Κ. Ζηρίδη στην Κηφισιά

Αυτές είναι οι φθηνότερες περιοχές στο Λονδίνο για αγορά και ενοικίαση κατοικίας (Γραφήματα)