Χαμηλότερα σε σύγκριση με το Δεκέμβριο, σημαντικά υψηλότερα ωστόσο, σε διψήφια ποσοστά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, βρίσκονται οι τιμές των ξενοδοχείων στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις για τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.

Η Αθήνα αναδεικνύεται για τον Ιανουάριο ο δεύτερος, μετά τη Βαρσοβία, φθηνότερος δημοφιλής αστικός προορισμός στην Ευρώπη για σύντομες αποδράσεις city break μέσα στο χειμώνα, ακολουθώντας και αυτή τη γενικότερη τάση στη Γηραιά Ηπειρο, με διψήφια ποσοστά ανόδου σε σύγκριση με το 2022 σημειώνοντας, πάντως, τη χαμηλότερη πτώση πανευρωπαϊκά σε μηνιαία βάση, έναντι της περιόδου των εορτών.

Έτσι, στην ελληνική πρωτεύουσα η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στα 110 ευρώ έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 17% σε σύγκριση με τα 94 ευρώ του Ιανουαρίου του 2022. Μικρή πτώση, κατά 3% καταγράφεται σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, το Δεκέμβριο, που είχε θετικό πρόσημο -τουριστικά- για την ελληνική πρωτεύουσα με επισκέπτες τόσο από την ελληνική Περιφέρεια για την περίοδο των γιορτών αλλά και από το εξωτερικό. Οι τιμές το Δεκέμβριο στην Αθήνα διαμορφώθηκαν στα 113 ευρώ κατά μέσο όρο, με τις πληρότητες σε μία μεγάλη μερίδα αθηναϊκών ξενοδοχείων ειδικά στο κέντρο της πόλης, να χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές, ακολουθώντας το «σερί» προηγούμενων μηνών.

Από τα στοιχεία για τις μέσες on line ξενοδοχειακές τιμές που συγκεντρώνει η γνωστή μηχανή αναζήτησης trivago.gr σε κορυφαίους αστικούς προορισμούς διεθνώς προκύπτει ότι ειδικά στην Ευρώπη, σε 17 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που περιλαμβάνονται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σημειώνεται πτώση με βάση τις τιμές για ένα στάνταρ δίκλινο δωμάτιο έναντι του Δεκεμβρίου, ο οποίος παραδοσιακά έχει υψηλότερες τιμές λόγω της εορταστικής περιόδου. Άνοδο και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2022, παρουσιάζουν επίσης όλοι οι ευρωπαϊκοί αστικοί προορισμοί τόσο λόγω ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα από την περίοδο του κορωνοϊού όσο και λόγω ακρίβειας, πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Τις υψηλότερες τιμές καταγράφουν οι δύο κορυφαίοι ευρωπαϊκοί προορισμοί, Παρίσι και Λονδίνο, με τη μέση on line ξενοδοχειακή τιμή τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται για τη γαλλική πρωτεύουσα στα 221 ευρώ (+28% σε σύγκριση με πέρυσι) και για τη βρετανική στα 214 ευρώ (+29%).

Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες τιμές πανευρωπαϊκά σημειώνουν η Βαρσοβία με 99 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο τον Ιανουάριο, έχοντας ωστόσο σημειώσει άνοδο κατά 42% έναντι του Ιανουαρίου του 2022 και ακολουθεί, όπως προαναφέρθηκε η Αθήνα, με τρίτη στη λίστα την Κωνσταντινούπολη. Είναι εντυπωσιακή σε σύγκριση με πέρυσι η αύξηση στις τιμές όπως τις καταγράφει η trivago, σε Μόσχα, +129% στα 160 ευρώ φέτος τον Ιανουάριο και την Κωνσταντινούπολη με μία μέση τιμή στα 117 ευρώ και αύξηση κατά 52% έναντι του Ιανουαρίου του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Ο χρησμός Μ.Μ για τα Γλυπτά, ο «από μέσα» εκπρόσωπος, ο ΟΤΕ στο real estate, ο Ευτύχης και τα οικόπεδα στη Βοιωτία

Πόσο πωλείται σήμερα μία χρυσή λίρα: Οι τιμές στην «αυγή» του 2023 και το «καπέλο» της ΤτΕ στους αγοραστές

Η επιστροφή της… Επιστρεπτέας Προκαταβολής: Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι πληρώνουν