Ο παλαιότερος εξ αυτών, ο θεόρατος Φάρος της Αλεξάνδρειας, αποτέλεσε και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Συνεπώς η θέση του φάρου στα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, ήταν πολύ σημαντική για χιλιάδες χρόνια.

Απαραίτητο εργαλείο για τους ναυτικούς παλαιότερων εποχών, ο φάρος σήμερα έχει αντικατασταθεί ως επί το πλείστον από υπερσύγχρονα συστήματα προειδοποίησης στεριάς, ωστόσο δεν έχει αφανιστεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετεί ακόμη τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, αποτελεί έργο τέχνης που πρέπει να διατηρηθεί.

Σε όλο τον κόσμο, σώζονται πάνω από 21.600 φάροι, ενώ πολλοί από αυτούς προσφέρονται για βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες διαμονές. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι να βιώσει κανείς την ιδιαίτερη ζωή του φαροφύλακα: Μπορεί να αγοράσει έναν φάρο, να τον νοικιάσει, ή να γίνει εθελοντής φαροφύλακας. Όμως οι εργασίες και η συντήρηση ενός φάρου, είναι πολύ δύσκολη διαδικασία.

Αντίθετα, η διαμονή για μερικές ημέρες σε φάρους που έχουν γίνει ξενοδοχεία ή καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι σίγουρα μία πιο ευχάριστη εμπειρία.

Φάροι που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία ή καταλύματα, υπάρχουν στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αφρική, όπως στη Ναμίμπια και στη Νότια Αφρική, αλλά και στις ΗΠΑ, την Ωκεανία και τη Νέα Ζηλανδία για τις πιο διαφορετικές διακοπές που έχετε ζήσει ποτέ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr