Στροφή των εκδρομέων των εορτών στα ξενοδοχειακά καταλύματα παρατηρείται τη φετινή περίοδο και εξ αυτού του λόγου οι πληρότητες αγγίζουν σε πολλές περίοχές ακόμα και το 100%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ζήτηση για ενοικιάσεις Airbnb να εμφανίζεται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ομως, όπως λένε παράγοντες της αγοράς η εικόνα αυτή ενδέχεται να αλλάξει με τις λεγόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ετσι σύμφωνα με στοιχεία της AIRDNA, χαμηλότερα σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης, αλλά υψηλότερες σε τιμές κατά 26% σε σύγκριση με το 2019 παρουσιάζουν φέτος τα Χριστούγεννα τα καταλύματα τύπου Airbnb ανά την Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των καταχωρήσεων μέσα στον Δεκέμβριο πέριξ των 68.000 πανελλαδικά.

Για τις δύο εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι Ελληνες φαίνεται ότι έχουν προτιμήσει φέτος να κλείσουν από πιο νωρίς δωμάτια σε ξενοδοχεία στα χειμερινά θέρετρα ανά την Ελλάδα, όπως και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που επίσης απορροφούν σημαντικό κομμάτι της ζήτησης την περίοδο των γιορτών. Σε ό,τι έχει να κάνει, όμως, με τα σπίτια και τα διαμερίσματα που διατίθενται μέσα από τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Airbnb, VRBO, Booking κ.ά.) οι κρατήσεις παραμένουν αυτή τη στιγμή χαμηλά, ωστόσο, κατά τις εκτιμήσεις, αναμένεται να έρθουν περισσότερες την τελευταία στιγμή, μέσα στις επόμενες ημέρες, μια «ανάσα» πριν τις γιορτές:

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εβδομάδα των Χριστουγέννων η ζήτηση φέτος με «κλεισμένες» 55.196 διανυκτερεύσεις εμφανίζεται μειωμένη τώρα σε ποσοστό 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 40% έναντι του 2019, ενώ για την πρώτη εβδομάδα του χρόνου, με 31.722 διανυκτερεύσεις, σημειώνεται αύξηση μεν κατά 3% έναντι του 2021, πτώση όμως της ζήτησης κατά 53% έναντι του 2019.

Τα στοιχεία, με ημερομηνία αναφοράς στις 7 Δεκεμβρίου για ζήτηση και τιμές, προέρχονται από τη γνωστή εταιρεία αναλύσεων AirDNA, η οποία επεξεργάζεται τις καταχωρήσεις από τις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Αirbnb, VRBO).

Οπως διαπιστώνεται σε επίπεδο τιμών για την περίοδο των Χριστουγέννων, η μέση τιμή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανά την Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στα 132 ευρώ, με πτώση μεν κατά 13% από τα 153 ευρώ των περσινών Χριστουγέννων, αυξημένη ωστόσο κατά 26% σε σχέση με το 2019.

Για την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, οι τιμές φέτος είναι στα 126 ευρώ, κατά πολύ χαμηλότερες έναντι του 2021, οπότε διαμορφώνονταν στα 208 ευρώ, υψηλότερα ωστόσο κατά 3% σε σύγκριση με τα 122 ευρώ προ πανδημίας: «Φαίνεται ότι οι τιμές έχουν χτυπήσει ταβάνι και έχουν αρχίσει να ακολουθούν καθοδική πορεία στην Ελλάδα», σχολιάζεται χαρακτηριστικά από την AirDNA, «χωρίς να αποκλείεται να δούμε για τη συνέχεια την αντίθετη τάση από αυτή που σημειώθηκε την περίοδο της πανδημίας, με τους επισκέπτες τώρα να κάνουν κρατήσεις σε μικρότερα και φθηνότερα ακίνητα, σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα σπίτια και τις βίλες που κοστίζουν ακριβότερα και τα προτιμούσαν περισσότερο εν μέσω COVID-19».

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, η ζήτηση για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για την περίοδο των γιορτών αλλά και συνολικά για τη χειμερινή περίοδο, το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι χαμηλότερη με βάση τις προκρατήσεις τόσο έναντι του 2021 αλλά και σε σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας, προ κορωνοϊού, το 2019. Οπως αναφέρει η AirDNA, με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, λόγω ενεργειακού και ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη, εκτιμάται για φέτος ότι οι ταξιδιώτες θα περιμένουν μέχρι το τελευταίο… λεπτό κυριολεκτικά προκειμένου να κάνουν κράτηση, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και κάποιοι Βορειοευρωπαίοι, περισσότεροι φέτος, μέσα στον χειμώνα που μπορεί να επιλέξουν αργότερα να ταξιδέψουν σε προορισμούς της νότιας Ευρώπης προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες θέρμανσης.

Συνολικά για τον μήνα Δεκέμβριο, οι καταχωρήσεις καταλυμάτων πανελλαδικά είναι αυξημένες μεν έναντι του 2021, μειωμένες όμως σε διψήφιο ποσοστό έναντι του Δεκεμβρίου του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταχωρήσεις φέτος τον Δεκέμβριο αντιστοιχούν σε 67.614, μειωμένες κατά 14% σε σχέση με τις 78.705 καταχωρήσεις του Δεκεμβρίου του 2019 (και οριακά αυξημένες κατά 2% έναντι του 2021). Για τον μήνα Δεκέμβριο η μέση τιμή τώρα διαμορφώνεται πανελλαδικά στα 125 ευρώ, σαφώς χαμηλότερα από τα 166 ευρώ του Δεκεμβρίου της περσινής χρονιάς, ενδεχομένως λόγω της μειωμένης ζήτησης, αν και σε σύγκριση με το 2019 (121 ευρώ) τα νούμερα είναι φέτος ελαφρώς αυξημένα.

Τα Χριστούγεννα στους προορισμούς

Τα στοιχεία που παρέχει η AirDNA αφορούν το σύνολο της χώρας, αλλά και 15 επιλεγμένους προορισμούς για τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που απορροφούν, ούτως ή άλλως, τον μεγαλύτερο αριθμό των κρατήσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτή την περίοδο ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές για τα «Airbnb».

Η ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού με την Αράχοβα να πρωταγωνιστεί, το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα, η ορεινή Αρκαδία, το Πήλιο, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, η Καλαμπάκα, η Καστοριά, τα Γρεβενά κ.ά. είναι οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην ανάλυση της ΑirDNA, είτε βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά είτε αποτελούν μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τη χειμερινή περίοδο για τον εγχώριο τουρισμό.

Παραδοσιακά τα Χριστούγεννα απορροφούν σημαντικό κομμάτι της ζήτησης από Ελληνες και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με τη Θεσσαλονίκη να κάνει την έκπληξη φέτος στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και να είναι η μοναδική περίπτωση μεγάλου προορισμού που σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση στις κρατήσεις, όχι μόνο σε σύγκριση με το 2021 αλλά και έναντι του 2019: Με κλεισμένες 12.822 διανυκτερεύσεις η συμπρωτεύουσα έχει αυξημένη ζήτηση κατά 44% σε σύγκριση με τα περσινά Χριστούγεννα και κατά 7% έναντι του 2019. Η Αθήνα έχει συνολικά 17.038 διανυκτερεύσεις, με πτώση 3% έναντι της περσινής χρονιάς και 37% έναντι του 2019 «και δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά» όπως επισημαίνεται από την AirDNA.

Τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, πέραν των Ελλήνων, είναι αυτά που φιλοξενούν την περίοδο των Χριστουγέννων και κοινό από το εξωτερικό, με τους Ισραηλινούς να δείχνουν φέτος ιδιαίτερη προτίμηση και στις δύο περιπτώσεις, Βαλκάνιους στη συμπρωτεύουσα, αλλά και κάποιους ταξιδιώτες από την Κεντρική Ευρώπη, Βρετανούς αλλά και Αμερικανούς στην Αθήνα.

Στους υπόλοιπους προορισμούς, στα ίδια επίπεδα σχεδόν με πέρυσι κυμαίνεται η ζήτηση στην Αράχοβα, η οποία επίσης σημειώνει πτώση στη ζήτηση κατά 18% έναντι του 2019, με τις εκτιμήσεις πάντως να κάνουν λόγο για περισσότερες κρατήσεις που θα έρθουν την τελευταία στιγμή στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλα και ακριβά σπίτια προς βραχυχρόνια μίσθωση. Αύξηση 8% έναντι του 2019 σημειώνεται επίσης στο Καρπενήσι -που αποτελεί όμως μία μικρή αγορά με μόλις 207 κλεισμένες διανυκτερεύσεις την εβδομάδα των Χριστουγέννων, ενώ ανοδικά έναντι του 2019 κινείται επίσης η Καλαμπάκα (+2%) και οριακά τα Ζαγοροχώρια (-1%) που, όπως εκτιμάται, θα γυρίσουν σε θετικό πρόσημο λόγω έλλειψης δωματίων. Μικρή πτώση κατά 6% σημειώνουν τα Ιωάννινα, ενώ σημαντική πτώση κατά 48% ως προς τη ζήτηση καταγράφεται στο Πήλιο.

Οι τιμές ανά προορισμό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τιμές ανά προορισμό, ιδιαίτερα εν μέσω των συζητήσεων για τον «δύσκολο» χειμώνα εν μέσω ακρίβειας, ενεργειακού και πληθωριστικών πιέσεων. Πανελλαδικά, η μέση τιμή για τα Χριστούγεννα στα Αirbnb σε όλη τη χώρα αντιστοιχεί, όπως προαναφέρθηκε, σε 132 ευρώ, με την πρωτοκαθεδρία να διατηρεί η περιοχή στα πέριξ του χιονοδρομικού στον Παρνασσό όπου καταγράφεται η υψηλότερη μέση τιμή, στα 369 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 54% σε σύγκριση με το 2019 και κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.

Πανελλαδικά, τη μεγαλύτερη αύξηση, με… διπλάσια τιμή φέτος έναντι του 2019, σημειώνουν τα Τρίκαλα, αγαπημένος πλέον προορισμός τα Χριστούγεννα, λόγω προφανώς και του θεματικού πάρκου του Μύλου των Ξωτικών. Εκεί οι τιμές φέτος είναι στα 143 ευρώ, από τα 72 ευρώ του 2019, ενώ πέρυσι τα Χριστούγεννα ήταν στα 128 ευρώ.

Τσουχτερές είναι οι τιμές φέτος και στα Ζαγοροχώρια, φτάνοντας τα 242 ευρώ, με αύξηση κατά 44% έναντι του 2019. Στο Πήλιο η μέση τιμή είναι επίσης αυξημένη, κατά 26% φέτος, στα 178 ευρώ ανά διανυκτέρευση, από τα 141 ευρώ του 2019. Εντυπωσιακές επίσης είναι οι αυξήσεις στις τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα σε σύγκριση με το 2019. Τα Χριστούγεννα του 2019 η μέση τιμή στην πρωτεύουσα στα καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ήταν στα 69 ευρώ, για να αυξηθούν φέτος κατά 62% στα 111 ευρώ, ενώ αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη έχει καταγραφεί φέτος αύξηση κατά 45%, φθάνοντας τα 82 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Διαβάστε ακόμη

Terracom: Η τεχνολογική εταιρεία από τα Γιάννενα που «ασφάλισε» το Μουντιάλ του Κατάρ

Ευκαιρία για μείωση χρέους στο 61% του ΑΕΠ με ανάπτυξη και πλεονάσματα

«Κοντοβερός» (Freskot): Σε «κλοιό» πλειστηριασμών και για το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο (pics)