Στο πιο ακριβό Μουντιάλ της ιστορίας, αυτό του Κατάρ, μια ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας είναι αυτή η οποία παρείχε τα συστήματά της για την τέλεση της διοργάνωσης, βοηθώντας στην ασφάλεια εκατομμυρίων φιλάθλων, χιλιάδων εργαζομένων, αλλά και ποδοσφαιρικών σταρ αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του λογισμικού QR-Patrol.

Η Terracom δεν θεωρείται «χθεσινή»: ιδρύθηκε το 1999 σε μια από τις ελληνικές πόλεις που κατά κοινή ομολογία αποτελούν κοιτίδα τεχνολογικής ανάπτυξης για την χώρα, τα Γιάννενα, με αντικείμενο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της Πληροφορικής.

Σε μια εποχή όταν ακόμα η σημερινή «έκρηξη» στον κλάδο ήταν κάτι πολύ μακρινό και οι περισσότεροι δεν μπορούσαν, ίσως, ούτε να φανταστούν τότε τι θα συμβεί μετά από 23 χρόνια.

Για την επιτυχία της αποστολής της στην διοργάνωση των 220 δισ. δολ., όσα δαπάνησαν οι Άραβες για την κατασκευή υποδομών σε οδικά έργα, αεροδρόμια, μετρό κ.α. και υπερσύγχρονων γηπέδων, εργάστηκαν 19 μηχανικοί της Terracom, εκ των οποίων αρκετοί επισκέφτηκαν την Ντόχα για να χαρτογραφήσουν τα σημεία και να εκπαιδεύσουν τις τοπικές αρχές.

Εκεί, στο πάμπλουτο ανεξάρτητο εμιράτο, το ψηφιακό σύστημα που πρόσφερε την δυνατότητα για την εξ αποστάσεως διαχείριση της ανθρώπινης δραστηριότητας χρησιμοποιήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα κτιρίων, όπως στάδια, ξενοδοχεία και προπονητικά κέντρα, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση κάποιου κινδύνου και ο απολογισμός υπήρξε εντυπωσιακός, καθώς αναφέρθηκαν 1.300 λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά περιστατικά.

Συνολικά το λογισμικό διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού QR-Patrol αξιοποιήθηκε σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού σταδίου Λουσάιλ όπου διεξήχθη ο τελικός της Αργεντινής με την Γαλλία, διαχειρίστηκε 150.000 συμβάντα σε σημεία ενδιαφέροντος και χρησιμοποιήθηκε από 1.100 ανθρώπους.

Χίθροου, γερμανικό χρηματιστήριο, Hilton, Pfizer

Όπως αναφέρεται και εκ μέρους της εταιρείας, η πετυχημένη εφαρμογή του κορυφαίου ελληνικού τεχνολογικού προϊόντος στο Μουντιάλ ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ενσωμάτωση του σε αντίστοιχου μεγέθους παγκόσμιες εκδηλώσεις.

Πόσο μάλλον, από την στιγμή που η άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας έφερε την επανεκκίνηση όλων των αθλητικών διοργανώσεων.

Τι ακριβώς πρόσφερε στο Κατάρ; Από τον έλεγχο της πρόσβασης στους χώρους διεξαγωγής των αγώνων μέχρι την προστασία των χιλιάδων φιλάθλων, οι προκλήσεις ήταν πολλές, αφού έπρεπε να ληφθούν ταυτόχρονα υπόψη πολλές διαφορετικές παράμετροι.

Το QR-Patrol δεν αφορά μόνο αθλητικά events. Aξιοποιείται, επίσης, σε χώρους όπως το διεθνές αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο, το γερμανικό χρηματιστήριο, ξενοδοχεία Hilton σε όλο τον κόσμο και η εταιρεία Pfizer στη Νέα Υόρκη.

Λογισμικό σε 90 χώρες και Brookstreet Equity Partners

Πολλούς μήνες πριν επέλθει το τωρινό «Big Bang» στον κλάδο της πληροφορικής, λόγω και της πανδημίας, με την επιτάχυνση των έργων ψηφιοποίησης αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, την μεγάλη εκτίναξη του κύκλου εργασιών εισηγμένων και μη, τον διψήφιο αριθμό εξαγορών κάθε έτος από τα τελευταία 2-3, αλλά και τις χρηματιστηριακές εξελίξεις για ισχυρούς ομίλους, η Terracom είχε καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

Στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας από τα Γιάννενα, η οποία δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα λογισμικού και τα εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες, με πάνω από 1.000 διαφορετικούς πελάτες στο ενεργητικό της, συμμετέχει από το 2019 και η Brookstreet Equity Partners, επενδυτικός οίκος ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Λονδίνο.

Ένας άνθρωπος ο οποίος διαπίστωσε την αξία που «έκρυβε» η Terracom και επένδυσε σε αυτήν είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος (Managing Partner) της Brookstreet Equity Partners, Όμηρος Σαρίκας.

 

«Η Brookstreet εξασφάλισε με την Terracom μια στρατηγική συμμετοχή σε μια κορυφαία εταιρεία ασφάλειας και τεχνολογίας.

Η διαχείριση εργασιακού χώρου ασφαλείας είναι μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναπτύσσεται εκθετικά.

Τα κεφάλαια θα οδηγήσουν την επέκταση των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη προϊόντων κορυφαίων στην κατηγορία τους χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), μηχανικής μάθησης (ML) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR)», είχε αναφέρει το 2019 χρόνια και πρόβλεψε:

«Η Terracom διαθέτει την δυναμική ενός Unicorn και έχει ήδη προσελκύσει συζητήσεις με τεχνολογικά κεφάλαια μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η Broosktreet υποστηρίζει την Terracom για να φορτίσει αυτή τη φιλοδοξία και να την οδηγήσει σε παγκόσμια κλίμακα».

Terracom και Brookstreet Equity Partners έχουν συνάψει από 2019 αποκλειστική επενδυτική συμφωνία συνεργασίας με αντικείμενο την προώθηση και την διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το βρετανικό fund συμπεριλαμβάνει στις επενδύσεις του και τον ευρύτερο ελληνικό τεχνολογικό κλάδο.

Εκτός της Terracom η Brookstreet Equity Partners έχει επενδύσει στις start ups Behavioral Signals, Yodiwo, την εταιρεία Cyberowl που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια για τη ναυτιλία και συνεργάζεται με σημαντικές ελληνικές ναυτιλιακές, όπως και στις Gizelis Robotics, NanoPhos.

«Δεν σταματάμε στο Μουντιάλ»

«Η παρουσία της Terracom στο Μουντιάλ μέσω του λογισμικού QR-Patrol ενισχύει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια δυναμική του ελληνικού προϊόντος και επιβεβαιώνει την ανάγκη αξιοποίησης της υψηλής τεχνολογίας για τη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας σε σημεία μαζικής προσέλευσης. Δεν σταματάμε στο Μουντιάλ, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για την αναβάθμιση του λογισμικού μας. Στόχος μας είναι πάντα η ασφάλεια των ανθρώπων, ανεξάρτητα τις συνθήκες που επικρατούν ή το μέρος που βρίσκονται».

Με αυτά τα λόγια δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας για την Terracom, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημήτρης Ζαχαράκης.

Η βραβευμένη και έντονα διεθνοποιημένη Terracom ιδρύθηκε το 1999 από τους Δημήτρη Ζαχαράκη και ο Στέλιο Γκούσκο, άλλοτε φοιτητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής στη ελληνική περιφέρεια, είναι μέλος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και ιδρυτικό μέλος του cluster καινοτομίας και τεχνολογίας Innovation Greece.

Αρχική δραστηριότητα της υπήρξε η ενσωμάτωση συστημάτων και η διαχείριση κέντρων λήψεων σημάτων με πελάτες εταιρείες σεκιούριτι σε Ελλάδα και Βαλκάνια και το 2015 λάνσαρε το Quick Response Patrol.

Το ανθρώπινο δυναμικό της αριθμεί 60 άτομα υψηλής εξειδίκευσης σε διάφορους τομείς Πληροφορικής, Marketing, Πωλήσεων και Management, ενώ έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon 2020, για την περαιτέρω ανάπτυξη του QR-Patrol PRO, εξέλιξη του προγενέστερου και πετυχημένου QR-Patrol. Συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις τεχνολογίας από την Ατλάντα των ΗΠΑ ως τη Σαουδική Αραβία και από τη ΔΕΘ μέχρι το Ντουμπάι και επιπλέον επιλέχθηκε ανάμεσα σε επτά καινοτόμες start up της Ελλάδας για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) «Star Venture».

Πρωτοποριακά προϊόντα

Στα πρωτοποριακά τεχνολογικά προϊόντα που έχει αναπτύξει συμπεριλαμβάνονται πλην του λογισμικού QR-Patrol (σύστημα παρακολούθησης περιπολιών και διαχείρισης φυλάξεων με μεγάλο μερίδιο πωλήσεων στην αγορά συστημάτων ασφαλείας σε Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία) και το MyLoneWorkers, για την ενίσχυση της ασφάλειας των μοναχικών εργαζομένων (Lone Workers) και την παροχή μέσω cloud τεχνολογίας της απόλυτης λύσης στο πρόβλημα της απομακρυσμένης εργασίας.

Στο χαρτοφυλάκιο της έχει, ακόμα, στον τομέα του ΙοΤ προϊόντα όπως το σύστημα εντοπισμού αντικειμένων SpotyPal που λειτουργεί και ως σύστημα άμεσων ειδοποιήσεων πανικού (sos button), προστατεύοντας ηλικιωμένους ή ανθρώπους που βρίσκονται σε καταστάσεις κινδύνου.

Επίσης, και τα Plantron (παροχή εξοπλισμού hardware και προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα), Terracom Integrator, (παροχή ολοκληρωμένων λύσεων μηχανοργάνωσης επιχειρήσεων σε συνεργασία με την SoftOne), ProxiTour (έξυπνη πλατφόρμα ξενάγησης και περιήγησης), Zastel (επιταχύνει με τεχνολογία IoT τη διασύνδεση εφαρμογών και συστημάτων σε ένα ενιαίο λειτουργικό περιβάλλον).

Διαβάστε ακόμη

Πόσες ώρες τη μέρα ξοδεύουμε στα social media – Ποια πλατφόρμα κυριαρχεί (λίστα)

Γιάννης Στασινόπουλος: Χαβιάρι, τρούφα και αστακοί στα χρυσά τραπέζια της Αθήνας

Προκοπίου για ευρωπαϊκή  πολιτική: «Όσο περισσότερα λάθη κάνουν τόσο το καλύτερο για τη ναυτιλία»