Η Grivalia  υλοποιεί μία ακόμη τουριστική επένδυση πολλών αστέρων στην Πάρο, εκεί όπου ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις για την αναβάθμιση του αεροδρομίου, με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή από φέτος, έστω κι αν η χρονιά προδιαγράφεται επίσης δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό, ετοιμάζονται στο νησί και νέες 5άστερες αφίξεις, ενώ η πρωτοβουλία ‘‘Clean Blue Paros’’ για λιγότερο πλαστικό με πάνω από 100 συμμετέχουσες επιχειρήσεις αυτή την στιγμή προσδίδει περαιτέρω υπεραξία στον προορισμό σε μία περίοδο, όπου ο κορωνοϊός έχει ενισχύσει την τάση για περισσότερες πράσινες πρακτικές στον τομέα της φιλοξενίας.

Η Πάρος λοιπόν γίνεται πιο ‘’πράσινη’’ και εξελίσσεται σε ένα ακόμη ‘’hot spot’’ για τον ελληνικό τουρισμό, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το νησί, το οποίο προ πανδημίας είχε νούμερα ρεκόρ, με τον κρατικό αερολιμένα Πάρου να αποτελεί ένα από τα νησιωτικά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη αύξηση την περίοδο προ πανδημίας 2016- 2019.

Ενδεικτικά σε σχέση με το 2016 αφίξεις και αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο σχεδόν τριπλασιάστηκαν, ενώ και μετά την πανδημία το νησί αναμένεται και πάλι να …απογειωθεί αν κρίνει κανείς από τις νέες επενδύσεις στο αεροδρόμιο αλλά και τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 43 εκατ. ευρώ για τα έργα στο αεροδρόμιο της Πάρου (νέο τέρμιναλ, επέκταση χώρων στάθμευσης αεροσκαφών κ.ά.).

Ενδεικτικά, όσον αφορά τις νέες επενδύσεις και μάλιστα με αναβάθμιση του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος στο νησί, η Grivalia, πέραν των λοιπών τουριστικών projects σε εξέλιξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο κ.λπ., ‘’τρέχει’’ μέσω της Grivalia Hospitality (πρόκειται για τo επενδυτικό όχημα στα ξενοδοχεία όπου η Eurobank ελέγχει το 25%) επένδυση περί τα 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του παλιού ξενοδοχείου ‘’Πιπέρι’’ στη Νάουσα. Η αγορά της μονάδας με σκοπό την ανακατασκευή της είχε γίνει εν έτει 2018, χρονιά κατά την οποία είχε τοποθετηθεί στο νησί και η Briq Properties του Θεόδωρου Φέσσα με την εξαγορά του Mr & Mrs White Paros

Στις νέες αφίξεις προδιαγραφών σε απόσταση αναπνοής από τη Νάουσα είναι και αυτή του Cove Paros, με ιδιοκτήτρια τη Γιούλη Παπαϊωάννου, που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2021 πάνω στην παραλία των Αγίων Αναργύρων. Τον σχεδιασμό του boutique hotel με 45 σουίτες επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο eDje. Τη γαστρονομική πρόταση του ξενοδοχείου έχει επιμεληθεί ο Γκίκας Ξενάκης, βραβευμένος με Χρυσούς Σκούφους και βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για το εστιατόριο Aleria και αναγνωρισμένος ως Σεφ της Χρονιάς για το 2020 σύμφωνα με τον διεθνή γαστρονομικό οδηγό Gault & Millau.

Αντίστοιχα από φέτος η Kanava Hotels & Resorts, εταιρεία του Αντώνη και της Κάλιας Ηλιοπούλου με πέντε πολυτελή ξενοδοχεία στις Κυκλάδες και διεθνείς συνεργασίες όπως αυτή με τον όμιλο της Marriott , ξεκινά το νέο της ξενοδοχειακό project στην Πάρο. Για το νησί διατηρούν ενδιαφέρον και άλλα γνωστά ονόματα του ελληνικού τουρισμού όπως αυτό του ομίλου Ιωάννου των Donkey Hotels κ.ά.

‘’Clean Blue Paros’’

Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα ‘’Clean Blue Paros’’ στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα και μετράει ήδη στο δίκτυο των συνεργατών του 100 επιχειρήσεις-μέλη που μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων ενεργειών συμβάλλουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, στο όμορφο νησί της Πάρου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Common Seas, που συνεργάζεται με το δήμο Πάρου και την εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων WATT, ώστε να κατανοήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης πλαστικού μιας χρήσης στο οικοσύστημα της Πάρου.

«Η δημοτική αρχή, μέσω του προγράμματος Clean Blue Paros, και σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες, φιλοδοξεί να μετατρέψει την Πάρο σε νησί χωρίς πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης, κάνοντας πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη και καθιερώνοντας μια ισχυρή κουλτούρα περιβαλλοντικής συνείδησης», αναφέρει ο κ. Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος Πάρου.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια με την ομάδα του Clean Blue Paros για να προσφέρουμε κι εμείς μία ανάσα στο περιβάλλον, που μας δίνει απλόχερα τα πάντα. Οι φυσικοί πόροι όμως δεν είναι ανεξάντλητοι. Δεν πρέπει να καθυστερούμε άλλο, επιβάλλεται ο καθένας μας στο βαθμό που μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση του αειφόρου τουρισμού», δηλώνει σχετικά η Μάνια Αμπατζή, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου.

«Η φιλοσοφία και η κουλτούρα που προσπαθούμε γενικότερα να εντρυφήσουμε στους συνεργάτες μας είναι αυτή της επαναχρησιμοποίησης των πόρων μας υιοθετώντας λύσεις κυκλικής οικονομίας» αναφέρει η Ζάνα Κοντομανώλη, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Clean Blue Paros.

Το πρόγραμμα Clean Blue Paros επικοινωνεί με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και καταγράφει το δικό τους πλαστικό αποτύπωμα, το οπτικοποιεί και στη συνέχεια προτείνει απτές λύσεις. Πρόκειται για ένα από τα έργα που έχει σχεδιάσει η Common Seas παρέχοντας την απαραίτητη στρατηγική καθοδήγηση, ώστε επιχειρήσεις από διαφορετικές βιομηχανίες και γεωγραφικές τοποθεσίες να μπορούν να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα.

Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας λειτουργεί και η Common Seas καθώς προσπαθεί να στήσει μία παγκόσμια συμμαχία που θα αποτελείται από νησιά που εφαρμόζουν λύσεις κυκλικής οικονομίας. Κατά την τουριστική περίοδο η παραγωγή απορριμμάτων στην Πάρο αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά, που σύντομα θα γίνουν μέλη της Clean Blue Alliance, αυξάνεται ραγδαία. Στην αύξηση αυτή συμβάλλουν, όπως είναι φυσικό, και οι επιχειρήσεις εστίασης. Απορρίμματα όπως τα πλαστικά καλαμάκια, οι πλαστικές σακούλες, οι συσκευασίες φαγητού και τα ποτήρια καφέ μιας χρήσης είναι μόνο μερικά από τα είδη που εντοπίζονται στις ακτές.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τις παράκτιες έρευνες που οργανώνονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στις τοποθεσίες που ήδη ανήκουν στην συμμαχία Clean Blue. Πρόκειται ακριβώς για τύπους απορριμμάτων που μαζί με άλλα αντίστοιχα είδη, θα απαγορεύεται πλέον να διατίθενται από τις επιχειρήσεις εστίασης κατόπιν ψήφισης σχετικού νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2021.

Με στόχο την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, η ομάδα Clean Blue Paros και η Clean Blue Alliance σχεδίασε ένα νέο οδηγό για τα τοπικά ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και τις καφετέριες με τις πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν, έτσι ώστε να αποφύγουν την πλαστική κατανάλωση. Επιπρόσθετα, ετοίμασε καταρτισμένο επικοινωνιακό υλικό που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προβάλλουν στους πελάτες τους την προσπάθεια να μειώσουν το πλαστικό μιας χρήσης, ενώ ήδη από πέρυσι ανταποκρίθηκε άμεσα στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον COVID-19, ετοιμάζοντας έναν οδηγό για τη σωστή διαχείριση των επαναχρησιμοποιούμενων ειδών, ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η εξίσου σημαντική προσπάθεια του προγράμματος να ενημερώσει επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους, ότι το νερό στην Πάρο είναι ασφαλές προς πόση σε όλο το δίκτυο του νησιού, κατόπιν ανεξάρτητης, ενδελεχούς έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας συμπίπτουν με αυτά των ποιοτικών ελέγχων που διεξάγει συνεχώς η ΔΕΥΑΠ.

Διαβάστε ακόμη:

Διήμερο «φωτιά» για πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα και ΕΝΦΙΑ

Airbnb: Kαι με καταγραφικό οθόνης οι έλεγχοι για αδήλωτες μισθώσεις

Το (πικρό) στόρι του Ναυαγίου της Ζακύνθου με 4.000 επισκέπτες τη μέρα και χωρίς οδό διαφυγής