Επιστροφή με ταχύτερους ρυθμούς στα αεροπορικά ταξίδια βλέπει μέσα στο Φεβρουάριο η Διεθνής Ενωση ΑερομεταφορώνΙΑΤΑ όσο αίρονται σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Η ΙΑΤΑ διαπιστώνει για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό αύξησης στο διάστημα της περασμένης εβδομάδας σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες του Ιανουαρίου και μιλά για ένα νέο ‘’momentum’’ που χτίζεται τώρα στα ταξίδια, από την στιγμή που χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, έστω κι αν τα νούμερα υπολείπονται σημαντικά ακόμη έναντι του 2019.

Ειδικότερα, η ΙΑΤΑ καταγράφει απότομη αύξηση 11% στις πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσα στον Φεβρουάριο -ως ποσοστό επί των πωλήσεων του 2019- και συγκεκριμένα:

  • Στην περίοδο της εβδομάδας κοντά στις 8 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των εισιτηρίων που πουλήθηκαν ήταν στο 49% της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
  • Στην περίοδο της εβδομάδας κοντά στις 25 Ιανουαρίου, ο αριθμός των εισιτηρίων που πουλήθηκαν ήταν στο 38% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
  • Η διαφορά του +11% μεταξύ των περιόδων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου είναι η ταχύτερη που έχει σημειωθεί για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από το ξεκίνημα της υγειονομικής κρίσης και τη συνακόλουθη κατάρρευση των αερομεταφορών.

«Η απότομη αύξηση στις πωλήσεις εισιτηρίων έρχεται δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν σε ανακοινώσεις για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών», αναφέρει η ΙΑΤΑ, τονίζοντας ότι το θετικό momentum προς την κανονικότητα της αεροπορικής κίνησης αυξάνεται.

Από σχετική έρευνα της ΙΑΤΑ όσον αφορά τους περιορισμούς στο τοπ 50 των μεγαλύτερων αεροπορικών αγορών διεθνώς (που αντιστοιχεί στο 92% της διεθνούς ζήτησης) και συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα προκύπτει ότι:

  • 18 αγορές, που αντιστοιχούν στο 20% της διεθνούς ζήτησης, είναι ανοικτές στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες χωρίς καραντίνα ή απαίτηση για τεστ πριν την αναχώρηση.
  • 28 αγορές που αντιστοιχούν στο 50% της ζήτησης (μαζί και οι 18 που προαναφέρθηκαν) είναι ανοικτές στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες χωρίς την απαίτηση της καραντίνας.
  • 37 αγορές που αντιστοιχούν στο 60% της ζήτησης είναι ανοικτές στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες υπό προϋποθέσεις (18 χωρίς περιορισμούς, άλλες απαιτούν τεστ ή καραντίνα ή και τα δύο μαζί).

Στην Ελλάδα, είναι υποχρεωτική για όλους τους εισερχόμενους η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form), ενώ χωρίς τεστ άφιξης έρχονται οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε..

Επιπλέον, με πρόσφατη αεροπορική οδηγία στις 12/2, χωρίς την υποχρέωση αρνητικού τεστ εισέρχονται και οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α) και τον Καναδά με την προϋπόθεση να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης. Mε αρνητικό τεστ (με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός 24 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα) γίνεται η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες.

Ως προς την αεροπορική κίνηση του Ιανουαρίου στη χώρα μας, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 2.135.674 τον Ιανουάριο του 2019, τώρα για τον ίδιο εξεταζόμενο μήνα υπάρχει πτώση -41,5 %: Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθε στους 1.249.387 επιβάτες παρουσιάζοντας άνοδο 223,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 όπου είχαν διακινηθεί 386.130 επιβάτες.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγοράζει τις εταιρείες «Έδεσμα» και «Αμβροσία»

Στα σπίτια ιδιωτών «εισβάλλει» το Δημόσιο – To μπλόκο από το Κτηματολόγιο και η λύση που εξετάζεται

Καταλύματα: «Εκτόξευση» του τζίρου των επιχειρήσεων το 2021 – Αύξηση 277,4% στη Μύκονο