Ενα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στο Γύθειο με πλούσια ιστορία και διάσημους επισκέπτες στο μακρινό παρελθόν όπως η Σοφία Λόρεν και ο Τέλι Σαβάλας, μια πρότυπη υπερσύγχρονη, καινούρια μονάδα τυποποίησης ελαιόλαδου επίσης στη Λακωνία που εξάγει σχεδόν το 95% της παραγωγής της και μια οικογένεια με πλούσια δραστηριότητα στις ΗΠΑ που επέστρεψε στον τόπο της, επενδύοντας σε δύο από τα βαριά χαρτιά της χώρας, την αγροδιατροφή και τον τουρισμό.

Η οικογένεια Βαλιώτη ολοκλήρωσε μόλις το 2018 την πρώτη της μεγάλη επένδυση, άνω των 10 εκατ. ευρώ για τη Sparta Gourmet στην Σπάρτη, μια κάθετη μονάδα διαχείρισης, τυποποίησης και εξαγωγής ελιάς και ελαιόλαδου και ήδη έχει δρομολογήσει την πρώτη φάση του έτερου μεγάλου project, αυτή τη φορά στο Γύθειο για τη μετατροπή του εγκαταλελειμμένου θρυλικού «Lakonis» σε πεντάστερη μονάδα, μια επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ με ορίζοντα λειτουργίας στην επόμενη διετία, το 2023.

Η οικογένεια κατάγεται από τη Σπάρτη, με τον κ. Ευστάθιο Βαλιώτη να έχει φύγει για την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στενές σχέσεις με την Ελλάδα κρατήθηκαν και κάθε καλοκαίρι ερχόταν η οικογένεια στον τόπο καταγωγής της για διακοπές, αλλά και για να βρίσκεται με συγγενείς και φίλους.

O κ. Βαλιώτης μέσα από σκληρή δουλειά σε εστίαση αρχικά και αργότερα σε κατασκευαστικά, κτηματομεσιτικά και τραπεζικά δραστηριοποιείται πλέον σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ και απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους, έχοντας δημιουργήσει τελικά μία από τις μεγαλύτερες οικογενειακές εταιρείες στον κτηματομεσιτικό τομέα.

«Αγαπάμε τη Λακωνία και γνωρίζουμε ότι ο τόπος δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος τουριστικά όσο άλλοι δημοφιλείς προορισμοί ανά την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά ένα όχι τόσο εύκολο project, ωστόσο έχουμε βάλει αληθινό στόχο να πετύχουμε την ουσιαστική διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Λακωνίας. Οι επενδύσεις μας στον τόπο έχουν πολλή αγάπη, υπομονή και συναίσθημα και ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ που θέλουμε να έχουμε ως επενδυτές», δηλώνει στο «business stories» η κυρία Αικατερίνα Βαλιώτη, κόρη του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, τον δικηγόρο Γιάννη Μπάρδη, βρίσκονται πίσω από τις δύο αυτές επενδύσεις στη Λακωνία.

Η Αικατερίνα Βαλιώτη, με τον σύζυγό της, Γιάννη Μπάρδη

Το ζεύγος Μπάρδη, έχοντας σπουδάσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, αλλά και έχοντας διαμείνει και εργαστεί για χρόνια και στις δύο χώρες, αποφάσισε να μετακομίσει με την οικογένειά του από την Αμερική στην Ελλάδα και να επενδύσει τελικά στον αγροδιατροφικό και τουριστικό κλάδο, πιστεύοντας ακράδαντα πως εκεί υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης.

Το «Lakonis»

Η ίδια η κυρία Βαλιώτη έχει πολλές παιδικές εικόνες από τη Λακωνία και το Γύθειο, όπου περνούσε τα καλοκαίρια της από πολύ μικρή, έχοντας επισκεφθεί και το ξενοδοχείο «Lakonis» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ακόμη λειτουργούσε: «Ενα πανέμορφο μέρος που όμως είχε υποστεί τη φθορά του χρόνου και ήδη από τότε είχα πει στον πατέρα μου ότι ήταν κρίμα. Η απάντηση που έλαβα τότε ήταν “όταν μεγαλώσεις να φροντίσεις εσύ να κάνεις κάτι γι’ αυτό”. Η εικόνα του ξενοδοχείου που παρέμενε κλειστό για δύο δεκαετίες με ακολουθούσε μέχρι το 2018, οπότε και αποφασίσαμε να αγοράσουμε το ακίνητο από τον παλιό ιδιοκτήτη».

Ευστάθιος Βαλιώτης

Το ξενοδοχείο, χτισμένο το μακρινό 1972, κουβαλάει πίσω του μεγάλη ιστορία και ουκ ολίγους θρύλους να το συνοδεύουν, ήδη από τη δεκαετία του ’80 όταν στις αρχές της το νοίκιασε η Columbia Pictures για τρεις μήνες για τα γυρίσματα της ταινίας «Tempest» του Πολ Μαζούρσκι με πρωταγωνιστές τους Τζον Κασσαβέτη, Τζίνα Ρόουλαντς και Σούζαν Σαράντον. Ο Τέλι Σαβάλας, με καταγωγή από την περιοχή, όπως και η Σοφία Λόρεν, είναι μεταξύ των ονομάτων που λέγεται ότι φιλοξένησε στις δόξες του το «διαμάντι της ανατολικής Μάνης» μέχρι την παρακμή του, όταν σταμάτησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του ’00.

«Η ανακατασκευή του ξενοδοχείου έχει ήδη ξεκινήσει και η πρώτη αυτή φάση ανέρχεται σε μια επένδυση της τάξης των 14 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας αν δεν προκύψουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ή προβλήματα λόγω κορωνοϊού την άνοιξη του 2023», επισημαίνει η κυρία Βαλιώτη, η οποία έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων με έμφαση στον τομέα της φιλοξενίας, ενώ το μεταπτυχιακό της το έκανε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχοντας ως αντικείμενο το κομμάτι των τεχνοοικονομικών συστημάτων.

«Η πρώτη φάση αυτής της επένδυσης είναι να ανακατασκευαστεί πλήρως η παλιά μονάδα παρέχοντας υπηρεσίες πεντάστερου ξενοδοχείου σε μια περιοχή που συνδυάζει μεγάλη φυσική ομορφιά, καθαρές παραλίες με μεγάλη ιστορία, που ξεκινάει στα αρχαία χρόνια με την αρπαγή της Ωραίας Ελένης μέχρι πιο πρόσφατα με τους οπλαρχηγούς της Ελληνικής Επανάστασης. Αρχικός στόχος είναι να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, για έξι μήνες και σταδιακά να αυξάνεται ο χρόνος λειτουργίας μέσα από την προσέλκυση αθλητικών, πολιτιστικών, επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων».

Εκτός από την ανακατασκευή της υφιστάμενης μονάδας, το project περιλαμβάνει και δεύτερη φάση για την επέκταση και δημιουργία νέων, σύγχρονων πολυτελών καταλυμάτων σε όμορα ακίνητα που έχουν αγοραστεί στην περιοχή.

Φιλοδοξία της οικογένειας, η οποία κατά καιρούς προσφέρει και φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή (με κυριότερες τη δωρεά και την κατασκευή εξ ολοκλήρου του κτιρίου του ΤΕΙ Σπάρτης, την υποστήριξη προς τη Μητρόπολη Σπαρτης και Μονεμβάσιας, τη δωρεά ασθενοφόρου στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και πρόσφατα δύο πολυμηχανημάτων ανίχνευσης κορωνοϊού κ.ά.), είναι η ανακατασκευή του ξενοδοχείου στο Γύθειο σε συνδυασμό με το εργοστάσιο της Sparta Gourmet να αλλάξουν ριζικά τον Νομό Λακωνίας.

Η Sparta Gourmet

Πάντως, η πρώτη επένδυση που ολοκληρώθηκε από την οικογένεια στην Ελλάδα, μόλις το 2018, αφορά το εργοστάσιο Sparta Gourmet, μια υπερσύχρονη κάθετη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και βρώσιμων επιτραπέζιων ελιών. «Θέλαμε να φτιάξουμε μια πρότυπη μονάδα με περιβαλλοντικά πρότυπα που θα προσφέρει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στην αγροτική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής».

Το εργοστάσιο της Sparta Gourmet αφορά επένδυση που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ σε έναν χώρο 60 και πλέον στρεμμάτων με υπερσύγχρονα μηχανήματα που το κατατάσσουν σε μία από τις μεγαλύτερες μονάδες που υπάρχουν στον κλάδο. Αλλωστε και μόνο η δυνατότητα αποθήκευσης άνω των 4.000 τόνων ελιάς και άλλων 4.000 τόνων ελαιολάδου στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις δείχνει τη χωρίς περιορισμό δυνατότητα τροφοδότησης επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον χώρο των τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Σημειωτέον ότι η οικογένεια Βαλιώτη είχε ήδη ιδιόκτητες εκτάσεις για την παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου, επομένως γνωρίζει από πρώτο χέρι τις διαδικασίες παραγωγής.

«Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της αλυσίδας των τροφίμων χτυπήθηκε ισχυρά λόγω της πανδημίας το εργοστάσιο στα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εδραιώνεται στις αγορές και γνωρίζει διαρκώς ανάπτυξη αυξάνοντας τον κύκλο των εργασιών του σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ντουμπάι, Ρωσία, Ισραήλ, Μάλτα, Γαλλία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Κίνα και άλλες χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος των συσκευασμένων προϊόντων μας, σε ποσοστό 95%, φεύγει στο εξωτερικό και μόλις το τελευταίο διάστημα έχουμε αρχίσει να προωθούμε προϊόντα και στην ελληνική αγορά», αναφέρει η κυρία Βαλιώτη.

Επισημαίνεται εδώ ότι πέραν των ιδιόκτητων 1.000 στρεμμάτων, η Sparta Gourmet συνεργάζεται ετησίως με πάνω από 1.500 παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην τόνωση και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας όσο και στην εδραίωση του λακωνικού ελαιολάδου και ελιάς ανά τον κόσμο. Ενδεικτικές του τρόπου αντίληψης λειτουργίας του εργοστασίου είναι η εγκατάσταση καινοτόμου μονάδας βιολογικού καθαρισμού με αντίστροφη ώσμωση για τη διαχείριση των λυμάτων με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, καθώς και η αντίστοιχη φωτοβολταϊκών πάνελ μεγάλης δυναμικότητας 500 kW για όσο το δυνατόν περισσότερη εξοικονόμηση αλλά και παραγωγή ενέργειας ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η εταιρεία σχεδιάστηκε και λειτουργεί με σκοπό να καλύψει κενά στην αγορά όσον αφορά τη συνέπεια και τη συνέχεια σε επίπεδο τιμών και ποιότητας. Η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό με ελληνική σημαία στην ετικέτα και με πιστοποιημένες διαδικασίες είναι από τους κυριότερους στόχους».

Σύνδεση αγροδιατροφής – τουρισμού

«Είδαμε στη Λακωνία μια ευκαιρία ανάδειξης όλων εκείνων των σημείων που παραμένουν ακόμη ανεκμετάλλευτα ώστε να μετατρέψουν τα μέρη αυτά σε πόλο έλξης τουριστών αναδεικνύοντας τα φυσικά τοπία, τις παραλίες, τα ήθη, τα έθιμα, τους ίδιους τους ανθρώπους, την ιστορία τους και τα προϊόντα τοπικής προέλευσης», αναφέρει η κυρία Βαλιώτη.

Παρά το γεγονός ότι το επενδυτικό, κατασκευαστικό και διαχειριστικό κομμάτι των ακινήτων είναι πλέον δεύτερη φύση για την οικογένεια, έχοντας δεκαετίες πείρας και τεχνικής κατάρτισης, η πρόκληση είναι αρκετά μεγάλη ώστε να υπάρξει ουσιαστική διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό για μια βιώσιμη ανάπτυξη της Λακωνίας.

«Κάποιες φράσεις-κλειδιά που ακούγονται τελευταία θα γίνουν πράξη, όπως βιώσιμη ανάπτυξη, οικολογική υπευθυνότητα και κοινωνική ευθύνη. Παράλληλα, η ενσωμάτωση τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην εστίαση, η ανάδειξη αγροτικής δραστηριότητας της περιοχής με επισκέψιμες μονάδες μεταποίησης και η συμμετοχή των τουριστών μπορεί να παρατείνει την τουριστική περίοδο, χαρίζοντας στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες και ταξίδια γαστρονομίας και πολιτισμού.
H άμεση σύνδεση των επισκεπτών με την ελληνική γη, οι εμπειρίες και οι γεύσεις που θα αποκτήσουν θεωρούμε ότι θα ενισχύσουν την τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Και τελικά η αύξηση της επισκεψιμότητας των τουριστών, η αντίστοιχη της ζήτησης τοπικών προϊόντων, η ανάπτυξη θέσεων εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της ενίσχυσης των υπαρχουσών δραστηριοτήτων αποτελώντας στην ουσία τον ορισμό της οργανικής-βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης του τόπου», καταλήγει η κυρία Βαλιώτη.

Διαβάστε ακόμα: 

Το σχέδιο που θα μεταμορφώσει τη ΔΕΗ: Επενδύσεις, εξαγορές, νέες δραστηριότητες

Οι μεγάλες χαρές στο Παρίσι, οι μικρές (αλλά εκλεκτικές) στο Μόντε Κάρλο, ο Ινδός που κυνηγάει τράπεζες και ο υποψήφιος του ΣΑΚΑ

Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)