ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Υπερτουρισμός: Πώς τα κράτη σχεδιάζουν να προστατεύσουν δημοφιλείς προορισμούς

Αρκετές τουριστικές πόλεις αλλά και διάσημα αξιοθέατα θέτουν ανώτατο όριο στους καθημερινούς επισκέπτες, όπως για παράδειγμα το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η Ακρόπολη στην Αθήνα, ο ναός Μπορομπουντούρ στην Ινδονησία, αλλά και παραλίες στη Σαρδηνία

Οι low cost αεροπορικές εταιρείες, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών αλλά και τα κρουαζιερόπλοια έχουν αυξήσει τις τουριστικές ροές σε διάφορα μέρη του πλανήτη, δήλωσε ο Λάιονελ Σαούλ, ερευνητής και λέκτορας στο EHL Hospitality Business School.

Στο μεταξύ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι influencers, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές ωθούν πολλούς ταξιδιώτες να επισκέπτονται τα ίδια μέρη, υποστηρίζει η Τατιάνα Τσουκάνοβα, επιστημονική συνεργάτιδα στο ίδιο πανεπιστήμιο. «Απλώς έρχονται, βγάζουν ωραίες selfies, τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνουν τη δημοτικότητα αυτού του μέρους… και φεύγουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι τουρίστες αυξάνονται συνεχώς

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 8,5 δισεκατομμύρια το 2030. Παράλληλα, επιπλέον 50 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένονται ετησίως – κυρίως από την Ασία – από τώρα έως το 2030, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού του ΟΗΕ.

Τι προτείνουν οι χώρες

Αρκετές τουριστικές πόλεις αλλά και διάσημα αξιοθέατα θέτουν ανώτατο όριο στους καθημερινούς επισκέπτες όπως για παράδειγμα, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η Ακρόπολη στην Αθήνα, ο ναός Μπορομπουντούρ στην Ινδονησία, αλλά και παραλίες στη Σαρδηνία. Ταυτόχρονα, πόλεις όπως η Βενετία αλλά και τα νησιά Μπόρα Μπόρα έχουν λάβει την απόφαση να περιορίσουν τις αφίξεις μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. 

Σημειώνεται δε, πως και η ολλανδική πρωτεύουσα ξεκίνησε μια μοναδική ταξιδιωτική εκστρατεία τον Απρίλιο. Συνιστά σε νεαρούς Βρετανούς τουρίστες – να «μείνουν μακριά» εάν ταξιδεύουν στην πόλη του Άμστερνταμ για ναρκωτικά ή πάρτι.

Πρόστιμα και τέλη

Η Βενετία επιβάλλει πρόστιμα στους ταξιδιώτες που καταναλώνουν ποτά ή φαγητό στο έδαφος, κολυμπούν στα κανάλια και περπατούν φορώντας μόνο το μαγιό τους. Από το επόμενο έτος, η πόλη θα δοκιμάσει μια νέα τακτική. Αναμένεται να χρεώνει 5 δολάρια τους ημερήσιους ταξιδιώτες.

Νέοι τουριστικοί φόροι πρόκειται να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται και στη Βαλένθια της Ισπανίας, το Μάντσεστερ της Αγγλίας, στην Ταϊλάνδη και στην Ισλανδία, δήλωσε ο Ιβάν Σάπροβ, ιδρυτής της εταιρείας ταξιδιωτικής τεχνολογίας Voyagu με έδρα τις ΗΠΑ. Το Μπαλί, επίσης, θα χρεώνει τους ταξιδιώτες 150.000 ρουπίες, περίπου δηλαδή, 10 δολάρια από τον Φεβρουάριο του 2024. 

Θετική η αντίδραση των καταναλωτών

«Αφού επικοινωνήσαμε με τους πελάτες μας, εκπλαγήκαμε ευχάριστα από τα θετικά σχόλια», προσθέτει. «Σχεδόν το 40% δεν έχει θέμα ή τάσσεται υπέρ των εν λόγω μέτρων, καθώς τα έσοδα που παράγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία απολαυστικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους».

Μερικοί ταξιδιώτες μάλιστα, υποστήριξαν το τέλος αειφόρου ανάπτυξης των 200 δολαρίων ανά ημέρα που εφαρμόζεται στο Μπουτάν – μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε το 2022. Ωστόσο, η χώρα έκτοτε, μείωσε το συγκεκριμένο τέλος δύο φορές, για να προσελκύσει επισκέπτες καθώς υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι θεωρούν υπερβολικό το συγκεκριμένο ποσό. «Η εύρεση της ισορροπίας είναι περίπλοκη», δηλώνει ο Σαούλ.

Ωστόσο, οι ειδικοί δηλώνουν πως τα πρόστιμα και τα τέλη από μόνα τους δεν περιορίζουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Απαιτείται επίσης, συνεργασία – μεταξύ πόλεων, τοποθεσιών, τοπικών επιχειρήσεων και κατοίκων.

Διαχείριση «τουριστικής ροής»

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Zurab Pololikashvili, δήλωσε στο CNBC Travel ότι το κλειδί για να ξεπεραστεί ο υπερτουρισμός βρίσκεται στην «τουριστική ροή». «Το πρόβλημα έγκειται στη διαχείριση της ροής ανθρώπων», τονίζει, προσθέτοντας ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν.

Η τεχνολογία συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος παρακολουθώντας τα πλήθη και στέλνοντας ενημερώσεις στους ταξιδιώτες σε πραγματικό χρόνο. Οι αισθητήρες Lidar, ένα εξάρτημα σε αυτόνομα οχήματα, διαχειρίζονται τη ροή των τουριστών σε πόλεις της βόρειας Γερμανίας. Για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός χωρίς να θυσιαστεί η τουριστική βιομηχανία, ορισμένες χώρες παροτρύνουν τους ταξιδιώτες να επισκεφθούν λιγότερο φημισμένες περιοχές.

Ο Σαούλ δήλωσε ότι η ομάδα του μελετά ένα αναγεννητικό επιχειρηματικό μοντέλο φιλοξενίας, σύμφωνα με το οποίο οι τουρίστες βοηθούν τις κοινότητες που επισκέπτονται. «Δεν έρχεσαι απλά… επίσκεψη και μετά φεύγεις», εξηγεί. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αποκαταστήσουν κοραλλιογενείς υφάλους, να φυτέψουν ή να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματά τους θα παραμείνουν σε τοπικό επίπεδο επιλέγοντας μικρότερα ξενοδοχεία και οικογενειακά εστιατόρια.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. «Η μεγαλύτερή μας πρόκληση είναι να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν με διαφορετικό τρόπο», καταλήγει η Τσουκάνοβα.

Διαβάστε ακόμα

Πόσα «έβγαλαν» οι τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια – «Ζαλίζουν» τα ποσά

Πώς μπορείτε να κάνετε δωρεάν μεταφορές έως 15.000 ευρώ τον μήνα

“Το μάτι του σολωμού”: H εντυπωσιακή εμπειρία στην επιβλητική πλωτή κατασκευή στα φιορδ της Νορβηγίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""