Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναλύονται από την ιταλική τράπεζα UniCredit Bank, η οποία έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας για το φετινό έτος. Μετά από έναν ισχυρότερο από το αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, με αύξηση 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η τράπεζα έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το 2023 προς τα επάνω κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%.Αυτή η θετική προοπτική βασίζεται σε αρκετούς παράγοντες:

1. Αναμένεται ότι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο θα αντισταθμίσει τυχόν αναθεωρήσεις προς τα κάτω για το δεύτερο εξάμηνο. Αυτό οφείλεται στη μείωση της επίδρασης της τουριστικής περιόδου, στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία και στον παγκόσμιο οικονομικό επιβαρυντικό παράγοντα που επηρεάζει τον τομέα της βιομηχανίας. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπηρεσίες παρέμεινε σε επίπεδα κοντά στα επίπεδα του 2008, υψηλά επίπεδα, ενώ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου αυξήθηκε κατά μία ολόκληρη μονάδα πάνω από εκείνον του δεύτερου τριμήνου. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει επίσης υποστηρικτική για τις προοπτικές ανάπτυξης.

2.  Αναφέρεται επίσης ότι η χρησιμοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις, ειδικότερα στην κατασκευή μη οικιστικών κτιρίων και, σε μικρότερο βαθμό, στον εξοπλισμό. Αυτή η ώθηση θα αμβλύνει κατά κάποιο τρόπο τον αντίκτυπο των αυστηρότερων χρηματοδοτικών συνθηκών και πιθανώς την επιδείνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

3.  Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, που πλησίασε τα επίπεδα του 2019 μέχρι τον Ιούνιο. Επιπλέον, νέα μέτρα εισοδηματικής στήριξης και επιδοτήσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακουφίσουν τον πιθανό αντίκτυπο της επιβράδυνσης του εισοδήματος από την εργασία και τα υψηλότερα επιτόκια στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

4. Τέλος, στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS αναβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επίπεδο IG, για πρώτη φορά από την χρονική στιγμή που η Αθήνα ζήτησε οικονομική βοήθεια από τους ομολόγους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτή η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στο να συμπεριληφθούν στους δείκτες IG, κάτι που τυπικά απαιτεί αξιολόγηση από τουλάχιστον έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή την S&P, τη Moody’s ή τη Fitch. Αναμένεται να συμβεί αυτό πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι Fitch και S&P έχουν προγραμματίσει να επικαιροποιήσουν τις αξιολογήσεις της Ελλάδας στις 20 Οκτωβρίου και 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

Το αφουμιγκέισον του ΣΥΡΙΖΑ (Αχ, Πάνο!), η Δόμνα συμμαθήτρια, οι ενστάσεις στο Υπουργικό και ο ορεξάτος με το last bid των Σπετσών

Στο τοπ 10 στους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία (πίνακας)

Πλειστηριασμοί: Σε νέα χέρια από ξενοδοχεία και luxury villas μέχρι ζαχαροπλαστεία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ