Τουρισμός

Κατά 316 δισ. δολάρια θα μειωθούν τα έσοδα του παγκόσμιου τουρισμού το 2020 ή 41%

  • newsroom


Η νέα πρόβλεψη είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερη από τα καταγεγραμμένα έσοδα του 2019, τα οποία ανήλθαν στα 685 δισ. δολάρια

Ο τουριστικός κλάδος είχε τις καλύτερες προοπτικές για να συνεχίσει την ιστορική ανοδική του πορεία και το 2020. Ωστόσο, στις αρχές του έτους, έγινε φανερό ότι ο κορωνοϊός είχε έρθει για να φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο και ο παγκόσμιος τουρισμός σχεδόν ακινητοποιήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας stockapps.com, τα προβλεπόμενα έσοδα από τον τουρισμό για το 2020 θα μειωθούν κατά σχεδόν 316 δισ. δολάρια εξαιτίας της πανδημίας, μία υποχώρηση σχεδόν 41%.

Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα του παγκόσμιου τουρισμού το 2020 πριν την εμφάνιση της πανδημίας έκαναν λόγο για 712 δισ. δολάρια, ωστόσο μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού οι αναλυτές αναμένουν να διαμορφωθούν στα 369,4 δισ. δολάρια. Η νέα πρόβλεψη είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερη από τα καταγεγραμμένα έσοδα του 2019, τα οποία ανήλθαν στα 685 δισ. δολάρια.

Η παγκόσμια μετακίνηση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της πανδημίας και θεωρείται ως ο λόγος για την ταχεία εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η πρώτη ενέργεια που έλαβαν πολλές κυβερνήσεις ήταν να κλείσουν τα σύνορά του και να απαγορεύσουν τα ταξίδια, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η τεραστίων διαστάσεων υγειονομική κρίση, απαίτησε δραστικά μέτρα από πολλές χώρες, εντούτοις αυτά τα μέτρα είχαν επίσης τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, ιδίως για τον τουριστικό κλάδο.

Ο τουρισμός σε Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική επηρεάσθηκε περισσότερο. Οι προβλέψεις για την Ευρώπη μειώθηκαν κατά σχεδόν 95 δισ. δολάρια ή 41,4%, ενώ για την Ασία κατά 33,4% συνολικά και περισσότερα από 85 δισ. δολάρια.

Μεταξύ μεμονωμένων χωρών, οι νέες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Ιταλία αναμένεται να αισθανθεί τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο του τουρισμού, με μείωση εσόδων σχεδόν 45%.