Με διψήφια αύξηση στις κρατήσεις έναντι του 2019 έκλεισε ο Οκτώβριος στην Ελλάδα για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη ζήτηση ωστόσο συνολικά για τη χειμερινή σεζόν, το επόμενο διάστημα μέσα στο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο όσον αφορά τις προ-κρατήσεις, να είναι ακόμη σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας, προ κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, η οποία επεξεργάζεται τα στοιχεία από τις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Αirbnb, VRBO) τον Οκτώβριο η Ελλάδα κατέγραψε περισσότερες διανυκτερεύσεις σε ποσοστό 32,8% έναντι του 2021 και 28,6% έναντι του 2019, νούμερα που επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού τον τελευταίο μηνα της σεζόν. Η AirDNA καταγράφει επίσης για τον Οκτώβριο περί τις 120.000 διαθέσιμες καταχωρήσεις από «οικοδεσπότες», αυξημένες κατά 22% έναντι του 2021 και οριακά πιο πάνω, κατά 1% σε σύγκριση με το 2019.

«Αυτή την στιγμή, η ζήτηση για την Ελλάδα συνολικά για το χειμώνα είναι χαμηλότερα τόσο σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά όσο και σε σύγκριση με το 2019», σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας, αφήνοντας ωστόσο σημαντικά περιθώρια ανόδου με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Για τον Δεκέμβριο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων για τις οποίες έχουν ήδη γίνει κρατήσεις είναι μειωμένος ακόμη και έναντι της περυσινής χρονιάς (κατά 9%), ωστόσο ο Νοέμβριος έχει καλύτερες επιδόσεις με αυξημένα νούμερα τόσο έναντι του 2021 όσο και έναντι του 2019. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περισσότερες κρατήσεις το επόμενο διάστημα όσο πλησιάζει χρονικά η επιθυμητή περίοδος του ταξιδιού για την περίοδο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου».

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πρωτεύουσα, όπου η ζήτηση εμφανίζεται αυτή την στιγμή πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021 για το επόμενο εξάμηνο, με 70% περισσότερες κρατήσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (σ.σ. περίοδος πάντως που είχε την… τιμητική της η μετάλλαξη «Όμικρον») για το μήνα Δεκέμβριο και +88% για τον Ιανουάριο. Παρόλ’ αυτά, και στην Αθήνα, η ζήτηση παραμένει αυτή την στιγμή σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του 2019.

Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη

Η ΑirDNA καταγράφει την εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για το μήνα Οκτώβριο, σε επίπεδο διαθέσιμων καταλυμάτων από τους οικοδεσπότες πανευρωπαϊκά ο αριθμός ήταν αυξημένος κατά 14,6% σε ετήσια βάση, μειωμένος ωστόσο έναντι του 2019 κατά 8,9%. Η ζήτηση έσπασε ρεκόρ πανευρωπαϊκά στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Οκτώβριο, αυξημένη κατά 9,6% έναντι του 2019, όπως και η πληρότητα στο +17,7% έναντι του 2019. Οσον αφορά τη μέση τιμή ανά δωμάτιο και αυτή εμφανίστηκε αυξημένη κατά 25,2% σε σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας, μειωμένη πάντως οριακά κατά 0,8% έναντι του 2021.

Σε σχέση με τον αριθμό των προ-κρατήσεων που έγιναν μέσα στον Οκτώβριο για μελλοντικά ταξίδια μέσα στο χειμώνα, ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις πανευρωπαϊκά, αριθμός αυξημένος κατά 16% σε σχέση με το 2019. Τον Οκτώβριο η Ελλάδα ήταν στο τοπ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση προ-κρατήσεων. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση ήταν η Γαλλία με 47,9% περισσότερες διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με το 2019, για κρατήσεις μέσα στον Οκτώβριο μελλοντικών ταξιδιών και ακολουθεί η Ελλάδα με 43,5% περισσότερες προ-κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Οκτώβριο για μελλοντικά ταξίδια, ενώ τρίτη ακολούθησε η Αυστρία (+31,7).

Με την εορταστική περίοδο να είναι μπροστά, «η ζήτηση ανά την Ευρώπη με βάση τις κρατήσεις έως τις 13 Νοεμβρίου είναι μπροστά κατά 6,2% σε σχέση με το 2019, για το επόμενο διάστημα ωστόσο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2023 υπολείπεται ακόμη σε σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας κατά 6,2%». Γαλλικές Αλπεις και τα βουνά της Αυστρίας είναι οι τοπ προορισμοί για τη χειμερινή σεζόν.

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: «Άλμα» στο αμερικανικό αργό – ΟΠΕΚ+ και Κίνα ανατρέπουν τις ισορροπίες

ΙΕΑ: Η Ρωσία έχασε για πάντα τον μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη της

Παναγιώτης Ψυχάρης: Σε πλειστηριασμό η οικία του στο Ψυχικό