Με πληρότητα στο 57,4% κατά μέσο όρο και μέση τιμή δωματίου στα 99 ευρώ έκλεισε το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και συνολικά της Αττικής.

Η ελληνική πρωτεύουσα πάντως έχει παρουσιάσει φέτος εν μέσω πανδημίας καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις ειδικά όσον αφορά τις πληρότητες που κυμάνθηκαν στην Αθήνα σαφώς πιο υψηλά σε σύγκριση με άλλους 10 ‘’ανταγωνιστές’’ της. Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR Consulting για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού.

Όπως προκύπτει αναλυτικότερα, με εξαίρεση την Κωνσταντινούπολη όπου τα ποσοστά πληρότητας το δεκάμηνο στις κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων κυμάνθηκαν πάνω από το 50% (για την ακρίβεια 51%) και το Λονδίνο όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 42,6%, σε Παρίσι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερολίνο, Μόναχο και Βιέννη τα νούμερα ήταν κάτω του 40% και στην περίπτωση του πολύ δημοφιλούς Αμστερνταμ κάτω ακόμη και από το 30%- ενδεικτικό του τεράστιου αντίκτυπου της πανδημίας στον τουρισμό.

Οσον αφορά τα επίπεδα τιμών φέτος στο δεκάμηνο, την υψηλότερη μέση τιμή πανευρωπαϊκά παρουσιάζει το Παρίσι με τιμή φέτος στα 206 ευρώ (+24,2% έναντι του 2020) και ακολουθεί η Ρώμη με 152 ευρώ (+31,6%), έχοντας σημειώσει μαζί με την Αθήνα τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύνολο 11 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

Η χειμερινή περίοδος πάντως προμηνύεται, όχι μόνο για την ελληνική πρωτεύουσα αλλά για όλη την Ευρώπη δύσκολη λόγω ακριβώς της αύξησης των κρουσμάτων, με τους ξενοδόχους να θέτουν επιπλέον και το ζήτημα με τις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια.

Επιστολή ξενοδόχων

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του προέδρου της κ. Γρηγόρη Τάσιου προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Τουρισμού, όπου γίνεται λόγος για ‘’κυριολεκτικά εξωπραγματική επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που φτάνει έως το 100%. Πλήττει δε άμεσα τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, στην επαρχία και στα αστικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία τώρα επί της ουσίας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της εκ νέου επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, επιχειρούν να ξεκινήσουν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020, έχοντας εξαντλήσει τις οικονομικές τους αντοχές».

Η ΠΟΞ προτείνει -πέραν της ανάγκης για επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους- τα εξής μέτρα άμεσης εφαρμογής με σκοπό τον κατά τα δυνατόν περιορισμό της επιβάρυνσης αυτής:

-Επιδότηση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (για την περίοδο κατά την οποία γίνεται η διανομή του).

-Επέκταση της επιδότησης που θα ισχύσει για τη χαμηλή τάση και στους καταναλωτές με παροχές που συνδέονται στη μέση τάση.

-Διασφάλιση μέγιστων τιμών χρεώσεων, π.χ. 100 Euro / Mwh και επιδότηση της διαφοράς.

-Μετάθεση του χρόνου καταβολής των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.

«Τέλος πλέον πιστεύουμε είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετασθεί επιτέλους επί της ουσίας το πάγιο αίτημά μας να προβλεφθεί ειδικό τιμολόγιο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν για τη βιομηχανία», καταλήγει η επιστολή.

Διαβάστε ακόμα: 

Με 9μηνη καθυστέρηση η λειτουργία του Φορέα Ακινήτων – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά 

«Ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές η Jefferies – Η Ελλάδα ένα από τα πιο ισχυρά turnarounds το 2021 

Τουρκία: «Φιλί» ζωής στην καταρρέουσα οικονομία – 10 $δισ. από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα