Μόλις 1 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια τον μήνα Μάρτιο, αποτυπώνοντας τις δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο των αερομεταφορών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα ελληνικά αεροδρόμια και την αεροπορική κίνηση του πρώτου τριμήνου, με το μήνα Μάρτιο να αποτυπώνει και το μεγέθος της κρίσης.

Αναλύοντας τα δεδομένα για τον Μάρτιο του 2020 προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 1.027.061 επιβάτες, μία μείωση της τάξεως του 59%.

Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 15.987 με πτώση 31,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 23.288 πτήσεις.

Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 279.346 καταγράφοντας μείωση 60,2% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί  701.712 επιβάτες.
 
Στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», και Ηρακλείου, καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση επιβατικής κίνησης Μαρτίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του ΄19, Ειδικότερα για το Ελ. Βενιζέλος η πτώση ήταν στο 61,3% με μόλις 635 χιλ. επιβάτες από 1,64 εκατ. πέρυσι, στο «Μακεδονία» 172 χιλ. με μείωση 57,5% σε σχέση με τις 405 χιλ. του Μαρτίου του 2019 και στο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου μόλις στις 59 χιλ., αριθμός κάτω του ήμισυ (-51,6%) σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019.

Συνολικά για το τρίμηνο (Ιανουαρίου – Μαρτίου) του 2020, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 5,4 εκατομμύρια παρουσιάζοντας πτώση 19,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν διακινηθεί 6,7 εκατομμύρια επιβάτες. Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 58.712 (από τις οποίες 33.405 εσωτερικού και 25.307 εξωτερικού) παρουσιάζοντας πτώση 10,3 %, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 65.437 πτήσεις.

Το θέμα του κλάδου των αερομεταφορών τέθηκε επί τάπητος και στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου σε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τους επιτελείου του με τους τουριστικούς φορείς. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, της Aegean και ο κ. Γιάννης Παράσχης από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Οι τουριστικοί φορείς και ο ίδιος ο Συνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ετοιμάζονται να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για τον κλάδο των αερομεταφορών, οι «οικοσύστημα των οποίων (αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, επίγεια εξυπηρέτηση, κ.λπ.), χρήζει ιδιαίτερης προσοχής», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε σημερινή επιστολή του ΣΕΤΕ προς τον Πρωθυπουργό.

Οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι περίπου 22 εκατ. επιβάτες από το σύνολο των 33 εκατ. αφίξεων του 2019 έρχονται με αεροπλάνο κι εκτιμούν ότι «πρέπει να βοηθηθούν τα δίκτυα/ υποδομές/ εταιρείες επιβατικών μεταφορών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάθε εταιρεία είναι ειδική περίπτωση.

Τα αεροδρόμια έχουν σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα ανάκαμψης του τουρισμού, με σημαντικούς πολλαπλασιαστές για την οικονομία και το γύρω από αυτά οικοσύστημα, ενώ τα σημαντικότερα λειτουργούν σήμερα με συμβάσεις παραχώρησης, με σημαντικό τίμημα προς το δημόσιο. Πρέπει, λοιπόν, να εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης των κονδυλίων που εισπράττει ετήσια το κράτος από τις συμβάσεις, ή/και να εξεταστεί η δυνατότητα  παράτασης των συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και κάθε δημιουργική λύση, προκειμένου να εξασφαλιστεί αφενός η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και αφετέρου η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάκαμψης», αναφέρεται στην επιστολή του ΣΕΤΕ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.