Οι ξένοι επενδυτές μιλούν για «ανεκμετάλλευτο θησαυρό», αναζητώντας την επενδυτική ευκαιρία σε περιοχές της Ελλάδας εκτός των δημοφιλών νησιών σε Αιγαίο και Ιόνιο, ενώ οι εγχώριοι τουριστικοί -και όχι μόνο- φορείς μιλούν για την ανάγκη ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης και στις 13 περιφέρειες της χώρας, προσβλέποντας, μέσω του τουρισμού, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Σε κάθε περίπτωση, με τον ελληνικό τουρισμό να έχει ανακάμψει νωρίτερα του αναμενόμενου από την πανδημία και να οδεύει -με βάση τα τωρινά δεδομένα- προς νέο ρεκόρ φέτος, φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα και έχουν ωριμάσει πιο πολύ οι συνθήκες για νέα τουριστικά projects 5 αστέρων που σχεδιάζονται τώρα σε περιοχές όπως αυτές στη Δυτική Ελλάδα, με επενδύσεις που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή σε αξία τα 300 εκατ. ευρώ.

Η «άλλη τουριστική Ελλάδα» μπαίνει τώρα στο κάδρο με νέα σχεδιαζόμενα, επώνυμα projects που φιλοδοξούν να προσελκύσουν -εκτός από το εγχώριο- και το ξένο κοινό που είναι διατεθειμένο να ξοδέψει περισσότερα είτε για διακοπές 5 αστέρων είτε ακόμη και για την αγορά κατοικιών υψηλών προδιαγραφών και όλα αυτά σε συνδυασμό και με συμπληρωματικές υποδομές που θα στηρίξουν μελλοντικά το νέο προϊόν: πολύ πρόσφατα, μόλις προ ημερών, υπεγράφη από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη, η παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Παλαίρου στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε στα 45+20 χρόνια με ετήσιο αντάλλαγμα που θα καταβάλλει ο δήμος στο Δημόσιο 51.500 ευρώ, ενώ τώρα, σύμφωνα με τον δήμο, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση δημοπράτηση του έργου με στόχο τον διεθνή διαγωνισμό εντός του φετινού καλοκαιριού. Όπως αναφέρεται σχετικά, «είναι η πρώτη, νέα μεγάλη μαρίνα που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα μετά από περίπου 20 χρόνια, όταν είχε κατασκευαστεί η μαρίνα της Λευκάδας». Η μαρίνα Παλαίρου, με έκταση θαλάσσιας ζώνης συνολικής επιφάνειας 164 στρεμμάτων και δυναμικότητα 400 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, θα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες της χώρας, με τη χερσαία ζώνη να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, ξενοδοχείο κ.ά., δημιουργώντας 700 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Tα νέα projects

Γύρω από την Πάλαιρο, πάντως, παρατηρείται έντονη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, «με ουκ ολίγους επενδυτές που έχουν ήδη προχωρήσει σε μαζικές αγορές ακινήτων», όπως δηλώνει ο κ. Αποστολάκης, εκεί όπου έχει δρομολογηθεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσυζητημένες στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό, αυτή της ξένης επενδυτικής εταιρείας RND Investments, ύψους 182 εκατ. ευρώ για το νέο υπερπολυτελές θέρετρο «Varko Bay» με ξενοδοχείο και πολυτελείς επώνυμες κατοικίες κάτω από το διεθνές ξενοδοχειακό brand της Banyan Tree που συνδέεται με τον ξενοδοχειακό κολοσσό της Accor.

Ωστόσο, πολύ νωρίτερα, ήδη από τη δεκαετία του ’00 το «παρών» στην Πάλαιρο δίνει η Paleros Dream Homes, η εταιρεία με δραστηριότητα στην ανάπτυξη ακινήτων (πωλήσεις, κατασκευή ενοικίαση, διαχείριση) με επικεφαλής τον Kωνσταντή Ροκόφυλλο, ο οποίος, έχοντας περάσει από διαφορετικά πόστα στο μάνατζμεντ εταιρειών διαφορετικών κλάδων, μεταξύ των οποίων και αυτός της καπνοβιομηχανίας, αποφάσισε να στραφεί ήδη από το 2005 στο real estate της περιοχής. Για πάνω από μία 15ετία, λοιπόν, η Paleros Dream Homes έχει τρέξει κοντά στα 180 διαμερίσματα και βίλες δυναμικότητας 865 ατόμων, με ουκ ολίγες πωλήσεις και μισθώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναπτύσσοντας συνεχώς και νέες κατοικίες

Ο κ. Ροκόφυλλος θεωρεί ότι πέραν της Ιονίας Οδού και των σαφώς καλύτερων οδικών συνδέσεων, το αεροδρόμιο του Ακτίου, υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη και δεν είναι τυχαία ως προς το τελευταίο η προσθήκη επιπλέον δρομολογίων για φέτος το καλοκαίρι από ξένες αγορές, όπως του Ισραήλ που θεωρείται από τις πλέον δυνατές αυτή τη στιγμή αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα. Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή προσφέρει πολλαπλές επιλογές και στο κομμάτι του yachting – ιστιοπλοΐας, γι’ αυτό άλλωστε και η ίδια η Paleros Dream Homes δίνει ως παρεχόμενη υπηρεσία στους επισκέπτες τη δυνατότητα να επισκεφθούν με σκάφος κοντινούς προορισμούς όπως η Ιθάκη, τα νησιά Ατοκος, Καστός, Κάλαμος κ.α..

Αντίστοιχα και οι Ολλανδοί επικεφαλής της RND που τρέχουν την επένδυση για το νέο resort, με ορίζοντα λειτουργίας το 2026 και «πράσινα» χαρακτηριστικά, αφού θα αποτελέσει το πρώτο πιστοποιημένο Gold Leed Campus Resort στην Ευρώπη, χαρακτηρίζουν την περιοχή της χερσονήσου Βαρκό στη δημοτική ενότητα της Παλαίρου έναν «κρυμμένο θησαυρό της Ελλάδας, που προσφέρει την εμπειρία ενός νησιού, με τα πλεονεκτήματα ωστόσο της ηπειρωτικής χώρας σε όλα τα επίπεδα». Ο κ. Λέον φαν ντερ Χέιντεν, Ολλανδός ο ίδιος, εταίρος της RND Investments μαζί με τη σύζυγό του Μαρί-Ζοζέ φαν ντερ Στιν εκτιμούν ότι «από πλευράς προσβασιμότητας, υποδομών, αλλά ακόμη και την ευκολία κατασκευής, η περιοχή συνδυάζει τα πάντα».

Η τοποθεσία του project καθιστά, σύμφωνα με τους επενδυτές, ιδιαίτερα εύκολη την πρόσβαση στην ενδοχώρα, ενώ «ως χερσόνησος με εκτεταμένη ακτογραμμή διαθέτει πανοραμική θέα που παραπέμπει σε νησί, με παρθένο τοπίο, απόμερες παραλίες, σε κοντινή απόσταση από τα νησιά του Ιονίου, τη Λευκάδα, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τον Σκορπιό. Το Βαρκό απέχει μόλις 25 λεπτά οδικώς από το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου, που εξυπηρετείται από έναν σημαντικό αριθμό αεροπορικών εταιρειών με συνδέσεις προς και από δεκάδες προορισμούς σε πολυάριθμες χώρες του εξωτερικού, ενώ το θέρετρο θα διαθέτει τη δική του μαρίνα, με δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών έως 40 μέτρων. Επιπρόσθετα, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η μαρίνα της Λευκάδας, μία από τις πιο σύγχρονες της Ελλάδας, ενώ σχεδιάζονται οι μαρίνες στην Πάλαιρο και το Νυδρί».

Νέα επενδυτικά σχέδια στην Πρέβεζα

Στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκεται και το νέο project άνω των 15 εκατ. ευρώ (με επιπλέον το μίσθωμα στην περίοδο παραχώρησης) που έχει ήδη ανακοινωθεί από πέρυσι στην Πάργα, από την Black Delta Entertainment Services που συνδέεται με τον όμιλο Γιαννακόπουλου. «Εστω και αν η περίοδος της ωρίμανσης είναι μακρά, είναι σημαντικό ότι έρχονται στην περιοχή μας νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλών προδιαγραφών», δηλώνει στο «business stories» o δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, αναφερόμενος στις περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή με παράδοση 70 ετών στον τουρισμό.

Ο δήμος έχει προχωρήσει στη μακροχρόνια παραχώρηση 40 ετών της έκτασης 40 στρεμμάτων στη θέση Κλιμάτι (πρώην κατασκηνώνεις του Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας – ΤΥΠΕΤ) και έχει λαμβάνειν ετήσιο μίσθωμα 330.000 ευρώ. Από την πλευρά της Black Delta σχεδιάζεται, όπως αναφέρει στο «b.s.» ο διευθύνων σύμβουλος Χαράλαμπος Μπαρούτας, ένα «μεικτό project πιθανότατα με ξενοδοχείο και βίλες προς μίσθωση και αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο των μελετών».

Αντίστοιχα και ο Δήμος Πρέβεζας προωθεί την επενδυτική πρόταση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την αξιοποίηση δημοτικού ακινήτου στο Κανάλι, με σκοπό τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων. Για την εν λόγω επένδυση υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την Enterprise Greece το 2021, ώστε ο οργανισμός να συνδράμει στην ανεύρεση επενδυτή, ενώ ο δήμος έχει αιτηθεί εδώ και λίγο καιρό την ένταξη της επένδυσης στις στρατηγικές επενδύσεις. Μάλιστα, στα τέλη Απριλίου η Οικονομική Επιτροπή του δήμου προχώρησε και σε συμπληρωματικές αποφάσεις για επιπλέον στοιχεία που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη σύμβασή του με την Enterprise Greece ώστε να περάσει σύντομα το έργο και από τη Διυπουργική Επιτροπή (π.χ. να αναφέρεται ότι η νομική υπηρεσία του δήμου θα μεριμνήσει ώστε το ακίνητο να παραδοθεί στον προτιμητέο επενδυτή ελεύθερο από οποιαδήποτε μισθωτική σχέση, ότι μέρος των εσόδων θα διατεθεί για αναβάθμιση υποδομών σε σχολεία κ.ο.κ.).

Σύμφωνα με το σχετικό masterplan, πρόκειται για μια σύνθετη τουριστική επένδυση σε έκταση 199 στρεμμάτων με συντελεστή δόμησης 0,1 για ξενοδοχείο δυναμικότητας 220 κλινών, 12 ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες διαφόρων μεγεθών με ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους και πισίνες δυναμικότητας 84 κλινών, έργα υποδομής, λοιπούς χώρους (κέντρο θαλασσοθεραπείας, συνεδριάσεων, παραθαλάσσια εστιατόρια και καταστήματα τοπικών προϊόντων κ.α.), ενώ στη νότια πλευρά προβλέπεται να αναπτυχθούν 30 μονάδες glamping χωρητικότητας 60 κλινών και 15 bungalows χωρητικότητας 60 κλινών. Ο δήμος, πέραν του ότι θέλει να επενδύσει στο κομμάτι του πολυτελούς τουρισμού, ποντάρει και στο κομμάτι του yachting αναμένοντας φέτος νούμερα πάνω από το 2022, έτος κατά το οποίο η Πρέβεζα είχε κοντά στις 6.500 διελεύσεις τουριστικών σκαφών.

Στα νέα, αλλά ταυτόχρονα και παλιά (αν ληφθεί υπόψη ότι συζητείται εδώ και κάποιες… δεκαετίες) τουριστικά projects με «αέρα» στρατηγικής επένδυσης και έμφαση επίσης στο yachting εντάσσεται και αυτό για τη «μετατροπή του λιμένα ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου σε τουριστικό λιμένα για mega yachts με παράλληλη ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων και παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών», σύμφωνα με το αίτημα που έχει υποβληθεί στo Enterprise Greece.

Η επένδυση και το ενδιαφέρον αραβικών -και όχι μόνο- κεφαλαίων που συζητείται από το παρελθόν και επανέρχεται κατά καιρούς έχει πολύ δρόμο μπροστά και αφορά το πλέον φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο στην περιοχή, ύψους 524 εκατ. ευρώ. Η Αστακός Τέρμιναλ, η οποία συνδέεται από το μακρινό παρελθόν του 2008, με τις τράπεζες Αlpha και Πειραιώς, όταν κατέρρευσε η τεχνική εταιρεία ΑEΓΕK και οι δύο τράπεζες είχαν αποκτήσει το λιμάνι του Αστακού και τη χερσαία ζώνη, φαίνεται ότι προχωρά με τις διαδικασίες για την ωρίμανση της επένδυσης εξ ου και έγινε εδώ και λίγο καιρό το αίτημα για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις.

Το προτεινόμενο έργο αφορά την ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης περίπου 1.797 στρεμμάτων στην περιοχή της Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) Πλατυγιαλίου, στον κόλπο του Αστακού, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και περιλαμβάνει τη μετατροπή της υφιστάμενης ΝΑΒΙΠΕ σε τουριστικό λιμένα για megaachts (με 400 περίπου θέσεις, εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών καθώς και παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών.

Πολύ πιο σύντομα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην περιοχή που παραμένει και αυτή αναξιοποίητη τα τελευταία χρόνια, αναμένεται η νέα επένδυση στην Αχαΐα, για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην «Club Mediterannee» από τον όμιλο Αρβανιτάκη. Πρόκειται για την έκταση στο Λαμπίρι Αιγιάλειας, υπό τη διαχείριση του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Λαμπιρίου που είχε καεί το καλοκαίρι του 2021 με την καταστροφική πυρκαγιά στη Ζήρια. Τώρα, κατόπιν και των υπογραφών που έπεσαν στα τέλη Μαρτίου, η έκταση των 70,3 στρεμμάτων εκμισθώνεται με μακροχρόνια παραχώρηση 40+8 ετών στον όμιλο εκμετάλλευσης ακινήτων Αρβανιτάκη, για την κατασκευή ενός 5άστερου resort, δυναμικότητας 300 κλινών με επιπλέον εγκαταστάσεις εστίασης, κέντρου ευεξίας, αθλητικών υποδομών κ.ά.

Το ύψος της επένδυσης για το τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων που σχεδιάζει ο όμιλος, γνωστός και από τα άλλα projects που έχει σε εξέλιξη στον τουριστικό κλάδο εντός και εκτός Ελλάδος μέσω της εισηγμένης στην αγορά Euronext Αccess+ του Παρισιού, Αzur Selection, μπορεί να φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές από την εταιρεία στο «b.s.» ενώ το ετήσιο μίσθωμα αντιστοιχεί σε 80.000 ευρώ. Στόχος είναι το project να «προσελκύσει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο», όπως αναφέρεται σχετικά, καθώς και να αποκατασταθεί το πράσινο σε όλη την έκταση.

Ο όμιλος Αρβανιτάκη και δη το ξενοδοχειακό της όχημα η Azur Selection, εισηγμένη στην αναπτυξιακή αγορά του Euronext Access+, ως τμήμα του Χρηματιστηρίου του Παρισιού για πιο μικρoύ και μεσαίου μεγέθους εταιρείες, ιδρύθηκε από τον κ. Γιώργο Αρβανιτάκη και έχει φιλόδοξα πλάνα επέκτασης εντός και εκτός Ελλάδος με projects από τη Μύκονο μέχρι την Κυανή Ακτή. Είναι ενδεικτικό ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας έως το 2025 περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου των ξενοδοχείων της σε 10 μονάδες με 1.400 κλίνες.

Το «Club Mediterranee» είχε αποτελέσει σημείο αναφοράς τη μακρινή δεκαετία του ’70 για τα τότε τουριστικά δεδομένα της χώρας, αποτελώντας πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες και δη αυτούς από τη Γαλλία, έχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας 1.300 επισκεπτών. Ηταν το 1993 όταν το «Club Med» διέκοψε τη λειτουργία του και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε με τις προσπάθειες για επαν-αξιοποίησή που ακολούθησαν στη συνέχεια να μην ευδοκιμούν, ειδικά αυτές στη διάρκεια της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Προγράμματα buyback ενεργοποιούν οι τράπεζες με το «βλέμμα» στους μετόχους

Οι νέες δημοσκοπήσεις, οι «καλογερο-ψεκ» και η Ζωή, η ΔΕΗ και η Motor Oil, οι τράπεζες ψάχνουν funds για τις μετοχές του ΤΧΣ

«Θύμα» της νίκης Ερντογάν η τουρκική λίρα – Morgan Stanley: Θα δούμε την ισοτιμία με το δολάριο στο 26:1

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ