Διψήφια αύξηση, της τάξεως του 19%, σημείωσε ο αριθμός των ξενοδοχειακών δωματίων μόνο στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο της οκταετίας 2015- 2022, αποτυπώνοντας σε αριθμούς αυτό που διαπιστώνουν άπαντες στην πρωτεύουσα, όπου οι χρήσεις καταλυμάτων σχεδόν μονοπωλούν κάθε νέα επανάχρηση του παλιού κτιριακού αποθέματος της πόλης.

Ο κεντρικός τομέας Αθηνών είναι αυτός που σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και στα -πολύ δημοφιλή- νότια προάστια ο αριθμός των δωματίων έχει παρουσιάσει μείωση, έστω και οριακή κατά 1%, την περίοδο 2015- 2022, ενώ μόνο στα βόρεια και την Ανατολική Αττική καταγράφονται αύξηση στα νούμερα των δωματίων κατά 8% και 2% αντίστοιχα. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής συμπεριλμβανομένων και των νησιών του Αργοσαρωνικού αλλά και τους Πειραιά καταγράφεται πτώση.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που έκανε η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR Consulting για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) καταλήγοντας τελικά στο ότι το 72% όλων των ξενοδοχείων στην Αττική (μη συμπεριλαμβανομένων στην περίπτωση αυτή των νησιών του Αργοσαρωνικού) βρίσκονται στον Κεντρικό τομέα Αθηνών. Συνολικά στην Αττική, στο τέλος του 2022, με βάση τα στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο αριθμός των ξενοδοχείων άγγιξε τα 700, για την ακρίβεια ανήλθε σε 698- με μία δυναμικότητα σχεδόν 34.600 δωματίων και 66.800 κλινών.

Με βάση την επεξεργασία από την GBR Consulting, ο ξενοδοχειακός όγκος είναι συγκεντρωμένος στην περιοχή γύρω από το Κουκάκι, την πλατεία Συντάγματος, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι, επιβεβαιώνοντας και τις εκτιμήσεις για μονάδες δύο ταχυτήτων στην πόλη και δημιουργώντας, όπως είναι εύλογο, και σημαντικές πιέσεις στους κατοίκους. Πολύ περισσότερο δε αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι ειδικά την περίοδο 2015- 2019 οι μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 60%- σύμφωνα πάντα με την επεξεργασία των στοιχείων από την GBR Consulting- με μείωση των εν λειτουργία μονάδων μέσα στην πανδημία και εκ νέου αύξηση το 2022.

Στο τέλος του 2022 ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα ήταν μειωμένος κατά 13% σε σύγκριση με τα ανώτατα, ιστορικά, επίπεδα της περιόδου 2018- 2019.

Σημειωτέον ότι η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 14% το 2022 σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού, ενώ η πληρότητα ήταν μειωμένη κατά 11% έναντι του 2019. Το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων αυξήθηκε σημαντικά, όπως αναφέρει η ανάλυση της GBR Consulting, ενώ ως προς τα Εσοδα ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο είναι στο +2% έναντι του 2019.

Διαβάστε ακόμα 

Η επενδυτική άνοιξη των Ισραηλινών στην Ελλάδα – «Σαρώνουν» τουρισμό και real estate (pics) 

Ολικό restart για όσους χρωστούν στο Δημόσιο 

Νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα: Οι 3 παράγοντες που πιέζουν τις τιμές (γράφημα)