Τη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά όσον αφορά τα ταξίδια εντός των τειχών είχαν οι Έλληνες το 2023, μία χρονιά όπου η Ελλάδα είχε και ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό.

Τα στοιχεία από τα δεδομένα των διανυκτερεύσεων που μετρά η Εurostat για τον ευρωπαϊκό τουρισμό και τη διαμονή το 2023, κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά ως προς την αύξηση των ταξιδιών εσωτερικού: Οι διανυκτερεύσεις το 2023 για ταξίδια στο εσωτερικό είναι αυξημένες σε ποσοστό 13,3% έναντι του 2022 στη χώρα μας παρουσιάζοντας το υψηλότερο ποσοστό σε επίπεδο Ε.Ε. και ακολουθούν η Σλοβακία με +11% και η Βουλγαρία με +9%. Λίγο κάτω από το +10%, στο 9,6% είναι η αύξηση στις διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών σε ελληνικούς προορισμούς ενώ στο σύνολο των διανυκτερεύσεων από εγχώριους και ξένους επισκέπτες, η Ελλάδα είναι στο +10%.

Συνολικά στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2023, με βάση τα στοιχεία της Eurostat πάνω από 146 εκατ. διανυκτερεύσεις, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος, ήτοι τα 122 εκατ., ανήκει στον εισερχόμενο τουρισμό και τα υπόλοιπα 24 εκατ. στον εγχώριο, ο οποίος, πάντως, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο.

Πανευρωπαϊκά, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τον τουρισμό και τη διαμονή το 2023, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στις χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων -πέραν των ξενοδοχείων- των camping, των ενοικιαζομένων και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, έφτασε τα 2,92 δισεκατομμύρια, νούμερο που αντιπροσωπεύει αύξηση 6,1% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 1,4% σε σύγκριση με το προπανδημικό 2019.

Την προηγούμενη χρονιά, 24 από τις 25 χώρες της Ε.Ε. με διαθέσιμα στοιχεία ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 ως προς το συνολικό αριθμό των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Μάλτα και την Κύπρο, στο +20% σε σύγκριση με το 2022 και ακολουθεί η Σλοβακία με αύξηση 16%. Μικρή μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (-1%). Επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων, το ¼ περίπου (24%) ήταν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2023, ένα 63% σε ξενοδοχεία κι ένα 13% τα camping και αντίστοιχοι χώροι.

Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε απόλυτους αριθμούς είναι η Ισπανία με ένα σύνολο πάνω από 484 εκατ. διανυκτερεύσεων (+7,2% έναντι του 2022), όπου τα 302,4 εκατ. αντιστοιχούν στους εισερχόμενους επισκέπτες και τα υπόλοιπα στα ταξίδια εσωτερικού. Ακολουθεί η Γαλλία με πάνω από 454 εκατ. διανυκτερεύσεων και εντυπωσιακό το μερίδιο των Γάλλων που ταξιδεύουν στη χώρα τους αν ληφθεί υπόψη ότι τα 317 εκατ. αντιστοιχούν στον εσωτερικό τουρισμό. Στην Ιταλία, με ένα σύνολο 431 εκατ. διανυκτερεύσεων τα ταξίδια εσωτερικού και το μερίδιο των ξένων επισκεπεπτών είναι σχεδόν μοιρασμένο με 208,5 εκατ. και 222,6 εκατ. αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη 

Πλειστηριασμοί: Το ημιτελές hotel στην Κύθνο και το εμπορικό κέντρο στην Αργυρούπολη (pics)

London Institute for Healthcare Engineering: Προσκλητήριο για συνέργειες με ελληνικές εταιρείες (pics)

Eurogroup: 6 μήνες «φωτιά» για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ