Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο κομμάτι των εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα, έστω κι αν οι συνθήκες και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον παραμένουν δύσκολες. Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της ανάλυση για την αγορά καταστημάτων η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius, προσθέτοντας ότι οι αξίες των ενοικίων στα καταστήματα για το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρέμειναν σταθερές στις περισσότερες περιπτώσεις όσον αφορά τις μεγάλες εμπορικές πιάτσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικά, στη μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα, στην Ερμού το ενοίκιο στα καλά σημεία είναι στα 270 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με τα 260 ευρώ του 2021 αλλά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 280 ευρώ ανά τ.μ. του 2019, στη Γλυφάδα στα 130 ευρώ ανά τ.μ. από 125 ευρώ το 2021, ενώ σταθερά στα 125 ευρώ ανά τ.μ. όσο και πέρυσι, είναι το αντίστοιχο νούμερο στην Κηφισιά.

Στα ίδια επίπεδα ήτοι στα 125 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα είναι στη Θεσσαλονίκη στην οδό Τσιμισκή, στα 110 ευρώ στην Κηφισιά και επίσης σταθερά στα 75 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα στον Πειραιά.

«Ο κλάδος του λιανεμπορίου φαίνεται ανακάμπτει σχετικά καλά σε σύγκριση με τις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και σε αυτό βοηθά πλέον, ειδικά στην Αθήνα και η σταδιακή αποκατάσταση της τουριστικής κίνησης με τους επισκέπτες της πόλης που ψωνίζουν και στα καταστήματά της, σε τομείς όπως π.χ. η αθλητική ένδυση, το premium retail με τα πιο ακριβά είδη», όπως αναφέρει η ανάλυση.

«Η τάση είναι τα ψώνια να συνδυάζονται πλέον ολοένα και περισσότερο με μία πιο ολοκληρωμένη «εμπειρία», με μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχαγωγία, τον ελεύθερο χρόνο και το φαγητό. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο από τις αλυσίδες που έχουν ενσωματώσει μία πολυκαναλική προσέγγιση στις στρατηγικές τους».

Οι μεγάλες εμπορικές πιάτσες δείχνουν θετικά σημάδια, ξεκινώντας και πάλι, όπως είναι εύλογο, από τα πιο προνομιακά σημεία. Η CW Proprius αναφέρεται και στα νέα ανοίγματα καταστημάτων το τελευταίο διάστημα: Αυτά περιλαμβάνουν το νέο κατάστημα της γαλλικής μάρκας καλλυντικών Sephora στα Ματογιάννια της Μυκόνου, τα εγκαίνια του Calvin Klein στην Πάτρα και το νέο κατάστημα Molton Brown στην Κηφισιά.

To brand Buzz από τον χώρο των αθλητικών ειδών άνοιξε κατάστημα στον Πειραιά και το Zakcret νέο κατάστημα στα Ιωάννινα ενώ η φίρμα της Diane Von Fürstenberg ανακοίνωσε τα εγκαίνια νέου καταστήματος στη Γλυφάδα. Η Carrefour εντός του πρώτου τριμήνου του έτους ανακοίνωσε νέα συνεργασία με τη Retail & More, θυγατρική της TeleUnicom, για την επανεκκίνηση του brand στην Ελλάδα με την πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων της να προβλέπει την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων στην περιφέρεια, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

Μόλις χθες μάλιστα έγινε κι επισήμως γνωστό ότι ήδη εγκαινιάστηκαν δύο καταστήματα στη Ζάκυνθο και τρία στη Χαλκιδική, ενώ έχει δρομολογηθεί, το άμεσο επόμενο διάστημα, η δημιουργία επτά ακόμη καταστημάτων, σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη.

Η πρώτη φάση ανάπτυξης γίνεται με την μέθοδο του franchise, ενώ στόχος είναι η η δημιουργία 25 καταστημάτων συνολικά για το 2022.

Στον επενδυτικό τομέα, όπως επισημαίνει η CW Proprius, στις αρχές του έτους η Trade Estates του ομίλου Fourlis ανακοίνωσε την αγορά του retail park της οδού Πειραιώς 54 από την Ten Brinke για 18,3 εκατ. ευρώ, έχoντας δρομολογήσει τη δημιουργία τεσσάρων ακόμη εμπορικών πάρκων σε Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Σπάτα και Χαλάνδρι (σ.σ. το τελευταίο αφορά σε box στην Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας, που αναπτύσσει η Ten Brinke και το οποίο θα φιλοξενεί ΑΒ Βασιλόπουλο και McDonald’s όπως ανακοίνωσε προ ημέρων), η Briq Properties ΑΕΕΑΠ πούλησε επίσης ένα κατάστημα 168 τ.μ. στην Κηφισιά, ενώ παράλληλα στη Βουκουρεστίου, στον πολυτελέστερο εμπορικό κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένα κατάστημα 380 τ.μ. αγοράστηκε από ιδιώτη επενδυτή.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΠΑ Υποδομών: Πού κολλάει η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης

Κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο παραμένει η Ελλάδα – Το 21% του παγκόσμιου στόλου με 5.514 πλοία

Τουρκική οργή για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Καταιγισμός προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας